Nordre Aker Budstikke

Dømt til å betale 1,8 millioner etter boligsalg

Boligen på Sørbråten ble solgt i begynnelsen av 2015. Foto: Skjermbilde/Google Earth

Denne sommeren var saken på nytt i Oslo tingrett. – En gammel mann som skulle selge boligen sin for å leve godt sine siste år, sier advokaten hans.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SØRBRÅTEN: I 2014 gikk en boligeier i møte med en advokat. Maridølen ville selge boligen sin på Sørbråten. I egenskap av å være advokat påtok han seg ansvaret å være eiendomsmegler.

Et ektepar kjøpte boligen i det landlige nabolaget i Maridalen for drøyt fem millioner kroner. På overtakelsen oppsto det imidlertid uenighet. Årsaken var et kjøperne hadde oppdaget hussopp i boligen, ifølge en dom fra Oslo tingrett.

Kjøperne tok derfor ut stevning for Oslo tingrett med krav om heving av kjøpet.

  • Selgeren vant saken i Oslo tingrett
  • Kjøperne anket saken til lagmannsretten. De ga kjøperne medhold og selgeren ble idømt saksomkostninger
  • Selgeren anket til Høysterett, men den ble ikke tillatt fremmet. Han ble også idømt saksomkostninger for Høysterett

Mannen er etter de tre rettsrundene dømt til å betale nesten 1,8 millioner kroner i saksomkostninger. Det inkluderer også motpartens kostnader.

Krever erstatning

– Min klient er en gammel mann som skulle selge boligen sin for å leve godt sine siste år. Han hadde aldri solgt en bolig før og håpet på et ryddig salg, men i stedet fikk han en eiendomsmegler som ikke gjorde jobben sin, sier den tidligere Maridølens advokat, Emil August Fjellvang.

Advokat Emil August Fjellvang i Forbrukeradvokaten. Foto: Pressefoto

– Han ble dermed dratt gjennom mange rettsprosesser og led store økonomiske tap. Prosessen har vært tung. Det er en trist sak, og den understreker viktigheten av at eiendomsmeglere og advokater gjør jobben sin riktig, sier advokaten til Nordre Aker Budstikke.

Den tidligere Maridølen har tidligere fremmet et erstatningskrav mot advokaten bak slaget på nesten fem millioner kroner. Det ble avslått.


I sommer var boligsalget igjen i retten. Denne gangen gikk Maridølen til sak mot meglerens forsikringsfirma.

Oslo tingrett skulle vurdere om megleren hadde medført selgeren et tap på nesten 1,8 millioner kroner, det samlede erstatningsbeløpet han er dømt til å betale i rettsrundene.

Ikke forsikret

Retten mener at kravene til for profesjonsansvar og god advokatskikk kan være av betydning i vurderingen av advokatens opptreden.

Boligselgeren mener advokaten som hjalp ham, har brutt kravet til god meglerskikk tre ganger.

Det ene gjelder at advokaten ikke tegnet eierskifteforsikring før salget. De to skal ha diskutert om det var nødvendig, men konklusjonen var at forsikringen ikke var det.


Retten legger til grunn, basert på et vitnes forklaring, at meglere alltid vil anbefale forsikringen, spesielt ved salg av eldre boliger.

«Løsningen XX (megler) dermed fant akseptabel for XX (selger) var dermed i alle tilfeller fullstendig forfeilet», skriver Oslo tingrett i dommen, som mener advokaten opptrådte kritikkverdig.

Bostedet i mer enn 40 år

Likevel var det den tidligere Maridølen som tapte saken i retten.

Det avgjørende spørsmålet i retten ble om mannen ville unngått erstatningskravet fra lagmannsretten om han hadde tegnet eierskifteforsikring.

Lagmannsretten mente i sin dom at boligselgeren, som hadde bodd i huset i over 40 år, holdt tilbake opplysninger.


«Slik opplysningssvikt vil nemlig ikke være dekket av eierskifteforsikringen, og vil dermed fremdeles være selgers risiko», skriver Oslo tingrett om den siste saken.

Bevist tilbakehold

De mener at det må legges vekt på at lagmannsretten fant det bevist at selgeren tilbakeholdt opplysninger for kjøperne.

Rettens vurdering er at det ikke er sannsynlig at selgeren ville unngått tapet dersom megleren hadde gjort at han tegnet eierskifteforsikring.

Dermed mener de at advokaten ikke kan holdes ansvarlig for tapet han har lidd. Heller ikke forsikringsselskapet til megleren kan ansvarliggjøres, konkluderer Oslo tingrett.

Dømt til å betale

Selgeren av bolighuset på Sørbråten ble i Oslo tingrett dømt til å betale 60.000 kroner i saksomkostninger.

Advokat Fjellvang, som representer den tidligere Maridølen, sier at det virker som retten ikke har forstått alt.

– Klienten min er fornøyd med at retten er enig i at megleren handlet i strid med «god meglerskikk», men er selvfølgelig skuffet over dommens konklusjon. Det fremstår som om retten ikke har skjønt hva eierskifteforsikringer dekker og følgelig blir dommens konklusjon uriktig.

– Hva vil han gjøre videre?

– Min klient tar dommen til etterretning, og vil vurdere videre alternativer, sier Fjellvang.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...