Helomvending om forkjørsregulering i Tåsenveien
Bymiljøetaten vil forkjørsregulere Tåsenveien, og hadde flertallet av lokalpolitikerne med seg. Men det var inntil en Høyre-representant dro på befaring.
Publisert: 15.06.2019 kl 09:50
Sist oppdatert: 16.06.2019 kl 09:22
TÅSEN/NYDALEN: Bymiljøetaten mener det er behov for å forkjørsregulere strekning mellom Ring 2 og Ring 3 som består av Uelands gate, Tåsenveien og Nordbergveien. Det foreslås at Uelands gate blir skiltet forkjørsregulert fra Ring 2 fram til krysset med Tåsenveien og videre til Nordbergveien og fram til Tåsen senter.
Begrunnelsen er at strekningen er hovedforbindelse i området, og fungerer etter observasjoner allerede som forkjørsvei. Det skal også etableres sykkelfelt langs hele strekningen, og Bymiljøetaten mener dette vil forbedre trafikksikkerheten generelt. Det vil også gi prioritet og bedre fremkommelighet for syklistene og busser som trafikkerer veien. Videre blir det vist til at Maridalsveien og Sognsveien allerede er regulert til forkjørsveier, og at det er flere fellestrekk mellom disse veiene:
De er hovedveiforbindelser mellom Ring 2 og Ring 3, har 40 km/t fartsgrense og har innregulert tosidig sykkelfelt og fortau.
Venstre alene om å si nei, men så…
Bymiljøetatens forslag er sendt ut på høring til politiet og de berørte bydelene Nordre Aker og Sagene. Og da bydelens miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS) behandlet forslaget forrige uke fikk det støtte av lokalpolitikerne, med unntak av Venstre.
– Hvis veien skiltes som forkjørsvei vil antakelig farten øke. Da blir det behov for fartshumper for å redusere farten, og vinningen går opp i spinningen. I tillegg vil folk som kommer fra sidegatene få vanskeligheter med å komme seg inn i Tåsenveien, sa Ingeborg Briseid Kraft (V), som også er nestleder i bydelsutvalget, til Nordre Aker Budstikke.
Venstre viste til at bakken i Jutulveien er enveiskjørt, og at dette, sammen med mye trafikk ved Ullevaal stadion og Nydalen, gjør Tåsenveien til den naturlige veien opp til Ring 3 for alle som bor på Sagene, Bakkehaugen, Berg og Tåsen. Venstre frykter at Tåsenveien som forkjørsvei vil medføre kaos i nærliggende veier i rushtiden, noe som vil føre til at mange velger alternative traseer via veier og gater som ikke er dimensjonert for gjennomfartstrafikk.
Full snuoperasjon i BU
Dermed skulle man tro at utfallet av avstemmingen i bydelsutvalget (BU) 13. juni var klart på forhånd, men den gang ei. Høyre hadde nemlig ombestemt seg:
– Etter å ha snakket med folk som bor i området og blitt "tvangsmedtatt" på tur i veien og sett nærmere på situasjonen, har jeg tenkt meg om og kommet på bedre tanker, sa gruppeleder Sidsel Kjeldaas Salte i møtet.
Selv om hun stemte for Bymiljøetatens anbefaling i miljø-, plan- og samferdselskomiteen, gjorde hun det klart at hun i bydelsutvalget ville stemme for Venstres forslag om å si nei til forkjørsregulering.
– Det er smalt flere steder, og det er hager på begge sider av veien på deler av strekningen. Bredden som en forkjørsvei trenger er neppe oppfylt her. Da må man ekpsropriere. Nå er det så vidt plass til to biler, og smalt for bussen. I tillegg skal det komme sykkelvei her. Jeg er redd for at en forkjørsvei vil få biler – og også busser – til å kjøre fortere, med de konsekvenser det har. Dette har fått meg på bedre tanker. Nå er jeg mot forkjørsvei, sa Salte.
Vanskelig
Også BU-leder Per H. Christiansen (H) sa han synes dette er en litt vanskleig sak, med argumenter både for og imot.
– Når Bymiljøetaten i sin argumentasjon viser til Sognsveien og Maridalsveien som sammenliknbare veier, reagerer jeg litt på det. Se på Sognsveien gjennom Ullevål Hageby – fra John Colletts plass til Ring 3 er det en stor, bred og oversiktlig vei, med sykkelfelt. Det er en vei som skal være forkjørsvei, sa Christiansen.
Han påpekte at Tåsenveien fra bensinstasjon og nedover flere steder er smal.
– Denne veien bør ikke være forkjørsvei før man har gjort noe med bredden. Det er så stor forskjell på de to veiene (Tåsenveien og Sognsveien, journ.anm.), at selv om det ville bedre fremkommeligheten for busser og syklister, har jeg kommet til at dette ikke bør være forkjørsvei.
MPS-leder Terje Olav Moen (Ap) viste til diskusjonene i komitémøtet, der flertallet kom frem til å støtte forkjørsvei.
– Vi har også diskutert dette i gruppa (Arbeiderpartiet i BU, journ.anm.), og med en som har kompetanse på feltet – og fått tilbakemeldinger på at kryss med forkjørsvei blir mer oversiktlige og ikke øker hastigheten. Derfor har vi lagt til grunn at en forkjørsvei vil gjøre det enkelere – da vet man hvem som skal stoppe for hvem. Vi vil derfor følge anbefalingen fra fagetaten (Bymiljøetaten, journ.anm.), sa Moen.
Ønsker fartsreduksjon
Med Høyres snuoperasjon fikk Venstres forslag om å si nei til forkjørsvei flertall, sammen med Fremskrittspartiet. Arbeiderpartiet, SV og MDG stemte mot. Flertallsvedtaket sier også at «Tåsenveien har ikke samme standard som eksempelvis (deler av) Sognsveien som er regulert til forkjørsvei».
I vedtaket sier BU også:
«Bydel Nordre Aker ber om at det uavhengig av skiltreguleringen opparbeides sykkelfelt og sikre overganger i tråd med utarbeidet grunnlag for tidligere vedtatt regulering (S-4695,30.01.2013). Bydelen ser at denne reguleringen viser to ganske lange områder uten fartsdempende tiltak. Dette gjelder et 150 meters område mellom Irisveien/Christophers vei og Østhellinga/Hauges vei som burde hatt en fartshump midtveis, og et 100 meters område mellom Løvåsveien/Godals vei og Tåsen Allé/Biskop Heuchs vei som burde hatt et opphøyd gangfelt ved P. A. Munchs vei. Bydelen ber også om at det vurderes etablering av en fotoboks på høyre side et stykke ned i Tåsenveien.»
Mer fart eller ikke?
Etter at innspillene fra Nordre Aker og de andre høringsinstansene har kommet inn, vil Bymiljøetaten vurdere saken på nytt, før forslaget om forkjørsregulering i Uelands gate, Tåsenveien og Nordbergveien mellom Ring 2 og Ring 3 eventuelt sendes til Statens vegvesen Region øst. Det er Statens vegvesen som har myndighet til å fatte vedtak for forkjørsvei.
Men gir forkjørsveier høyere hastighet? I forbindelse med at Bymiljøetaten også ønsker forkjørsregulering i Maridalsveien, uttalte Bymiljøetaten dette:
– Vår erfaring tilsier at det ikke blir økt hastighet i veier etter innføring av forkjørsregulering. Tvert imot blir trafikksikkerheten ofte bedre ved at trafikkbildet blir mer oversiktlig. Bilistene har mindre fokus på biler som kommer fra sidegater (unngår bråbrems) og har mer fokus på veien de kjører på og mer oppmerksomhet på myke trafikanter, bl.a. de som krysser veien. Vi gjør både før- og etterundersøkelser i de veiene som blir forkjørsregulert, og vurderer da om det er behov for fartsreduserende eller andre trafikksikringstiltak. Les hele saken om Maridalsveien her.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!