Helse Sør-Øst svarer om friområdet ved sykehuset

Helse Sør-Øst svarer om friområdene ved det nye planlagte storsykehuset, Rikshospitalet i bakgrunnen. Foto: PRIVAT
Nabolaget frykter at sykehusutbyggingen vil legge beslag på leke- og friområder.
Publisert: 20.11.2019 kl 08:00
Sist oppdatert: 20.11.2019 kl 18:00
GAUSTAD: Beboere i nærområdet til Rikshospitalet på Gaustad, blant annet fra Slemdalsveien, samler seg om vern av «Krokodillebukta», som er et friområde med bålplass, gapahuk og en stor krokodilleskulptur, derav navnet.
Området ligger ved Sognsvannsbekken, vest for dagens Rikshospital. Helse Sør-Østs planer for fremtidens sykehusstruktur i Oslo er omstridt. Et flertall av partiene i bystyret ønsker ikke å legge ned Ullevål sykehus, og bydelsutvalget i Nordre Aker har tverrpolitisk gått mot utbyggingsplanene på Gaustad, fordi de mener området ikke er egnet. I forslaget til statsbudsjett har likevel regjeringen lagt inn en låneramme på 29 milliarder kroner for å realisere Helse Sør-Østs utbygging på Gaustad og Aker sykehus, som etter planen skal stå ferdig i 2030.

Krokodillebukta på friområdet ved sykehusanlegget, krokodillen på området - derav navnet. (Det har ikke lykkes Nordre Aker Budstikke å finne ut av hvem som har satt opp krokodillen, dette skal være den andre krokodillen, som overtok da den første etter sigende ble ødelagt.) Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Aksjonsgruppe
I Facebook-gruppa «Redd Krokodillebukta», skriver aksjonsgruppa:
«Sykehusprosjektet på Gaustad planlegger å sette opp store brakkerigger nedenfor bålplassen i «Krokodillebukta». Byggeprosjektet er planlagt å vare i åtte år. Vi frykter at både anleggstrafikk og brakkeriggene vil ødelegge friområdene vest for Sognsvannsbekken og inngangen til Marka slik vi kjenner den i mange, mange år. Planområdet for utbyggingen er på ca 400 mål.
Allikevel foreslår prosjektet å plassere brakkerigger på sletta nedenfor bålplassen. Dersom dette skjer, vil fri- og lekearealene i området reduseres til en brøkdel av hva det er i dag. I tillegg mister «Krokodillebukta» mange av sine kvaliteter dersom anleggsområdet kommer tett på. Barn og unge har rett til å bli hørt. De utgjør en berørt gruppe som ikke selv kan forsvare sine rettigheter. Det er derfor viktig at det tas særskilt hensyn til barn og unge i bygg- og plansaker. Dette er nedfelt i nasjonale mål og rikspolitiske retningslinjer for å styrke barn og unges interesser i planleggingen. «Redd Krokodillebukta», mener at alle friarealene vest for Sognsvannsbekken må bevares i sin helhet, også gjennom hele byggeprosessen.»
Brakkeriggen nærmest «Krokodillebukta» er tegnet inn med tre gule markeringer, vest for utbyggingen, ved Sognsvannsbekken:
– Ikke et isolert område
En av initiativtagerne til aksjonsgruppa er Eirik Jacobsen. Han oppfordrer støttespillere til å like og følge med på Facebook-siden til aksjonsgruppa.
– Dersom den åpne sletten nedenfor bålplassen beslaglegges til brakkerigg, så vil lekearealenes reduseres til en brøkdel av hva det har vært. Man kan derfor ikke se på «Krokodillebukta» som et isolert lekeområde, kvaliteten på området henger sammen med arealene rundt og den fine adkomsten fra alle kanter. Det er også flere ubesvarte spørsmål. For eksempel hvor skal det være parkering for de som jobber og holder til ved brakkeriggen? sa blant annet Jacobsen til Nordre Aker Budstikke i saken som ble publisert tirsdag.
– Avbøtes med tiltak
Helse Sør-Øst, ved prosjektsjef Nina Kristiansen, svarer at hun forstår frykten naboene har, for å miste et friområde i flere år fremover:
– Disse naboene vil bli berørt av utbyggingen. Vi har derfor gitt naboene ekstra oppmerksomhet med informasjon og innsyn i pågående utredninger, slik at de har mulighet til å fremme innspill til planforslag før de formelle prosessene med offentlig ettersyn gjennomføres. Vi vil har en dialog for å få til best mulige løsninger. Der prosjektet berører områder som i dag blir benyttet til lek og aktiviteter, vil dette avbøtes med tiltak.
– Ikke endelig bestemt
På spørsmål om hvorfor brakkeriggen er planlagt i nevnte friområde, og om andre alternativer er - eller vil bli - utredet som slike lokasjoner, svarer hun følgende:
– Det er ikke endelig bestemt at det skal etableres en brakkerigg på de anviste områdene, men det er ett av de aktuelle alternativene vi vurderer. Området er en del av planområdet i godkjent planprogram. I den sammenheng er ønsker vi å få naboens kommentarer til planene, ut over formelle høringer. Det vurderes ulike alternativer innenfor planområdet.
Parkering
– Hvor tenker dere parkering til brakkeriggen som er ved friområdet, hvis det blir der brakkene skal være?
– Ved gjennomføring av utbyggingen på Gaustad vil det bli vurdert løsninger med fjernparkering og kollektiv transport inn til bygg- og anleggsområdet, for å unngå å belaste naboer og sykehuset med parkering fra bygge- og anleggsvirksomheten. Dette innebærer at det i hovedsak ikke vil være parkeringsplasser ved brakkeriggen eller anleggsområdet, forsikrer hun.
– Hvordan blir dialogen med nabolaget fremover, planlegger dere eksempelsvis å holde nabomøter?
– Vi vil fortsette dialogen med naboene i planområdet, slik at de holdes oppdatert på utviklingen i prosjektet, ut over de lovpålagte høringene som følger av plan og bygningsloven. Reguleringsplan med konsekvensutredning sendes på høring på nyåret, og det vil være en viktig korsvei for å komme med innspill til planen, avslutter prosjektsjefen.
Naboene har også sendt bekymringsmelding til Plan- og bygningsetaten i saken.
Nylig ble referatat fra dialogmøte mellom Plan- og bygningsetaten (PBE) og tiltakshaver publisert på etatens side for saksinnsyn. Der står det blant annet at PBE ikke støtter forslaget om brakkerigg vest for Sognsvannsbekken. Her kan du lese referatet (ekstern lenke).
Hele saken kan du følge i saksinnsynet hos PBE.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!