NORDRE AKER/TRONDHEIM: Det er «Colonialmajor» og Rema 1000-grunnlegger Odd Reitan som deler ut prisen «Årets Ladejarl» for «verdidrevet ledelse og arbeid».
«Vår visjon er å bli kjent som det mest verdidrevne selskapet. Reitangruppen sin virksomhet i syv land støtter og samarbeider med omlag 100 store og små organisasjoner og tiltak. Årets Ladejarl skiller seg ut ved at den gis til et enkeltmenneske, ikke til en organisasjon eller prosjekt,» skriver Reitangruppen om utmerkelsen, som deles for syvende gang.
Årets Ladejarl er ikke bare en hedersbetegnelse, men med prisen følger også 2 millioner kroner, og skulpturen "Colonialmajoren" av Per Sverre Dahl.
– Det er mange dyktige mennesker som fortjener å bli Årets Ladejarl 2018. Jeg blir inspirert og rørt over alle de nominerte enkeltmenneskene som motvirker likegyldighet og står opp for det de brenner for, sier Odd Reitan, i en pressemelding.
Helsesista fra Nordre Aker
Årets topp ti-liste består av syv kvinner og tre menn som brenner for å hjelpe andre.
Én av dem er Tale Maria Krohn Engvik. Hun var helsesøster ved flere videregående skoler i Nordre Aker – Nydalen vgs., Eikelund vgs., Etterstad vgs. avd. Ullevål, og Heltberg private gymnas på Ullevaal stadion – da hun begynte å bruke Snapchat til å kommunisere med elevene.
Så populært ble tilbudet hennes at hun i dag, gjennom Snapchat-profilen Helsesista, har 40.000 følgere, primært mellom 13-19 år. Følgerne kan stille spørsmål om seksualitet, angst, familieforhold osv. på en enkel og ufarlig måte. Hennes mål er å øke den psykiske helsen til norsk ungdom.
Helsesista er nominert sammen med blant andre skidronningen Marit Bjørgen, dokumentarfilmskaper og menneskrettighetsforkjemper Deeyah Khan (som vokste opp på Tåsen), Petter Hatlem, som var pådriver for Oslo skatehall på Voldsløkka som åpnet i 2017, og Petter «Uteligger» Nyquist.
De ti nominerte til Årets Ladejarl 2018:
- Deeyah Khan, Dokumentarfilmskaper
- Marit Bjørgen, tidenes mestvinnende vinterolypier
- Mohamed Fariss, jobber med ungdom i Oslo kommune, og Sportsklubben Sterling
- Pia Ve Dahlen, Marinbiolog og haventusiast
- Helle Aanesen, Aktiv mot Kreft
- Petter Hatlem, Skateboardpappa, etablerte Oslo skatehall på Voldsløkka
- Tale Maria Krohn Engvik, Helsesista
- Petter Nyquist, Petter Uteligger
- Trude Jacobsen, Dråpen i Havet
- Hilde Reikrås, Operasjon Dark Room
Har hjulpet ungdom til å leve
Engvik blir på Reitangruppens nettsider spurt om hvorfor hun tror at hun er nominert til Årets Ladejarl.
– Fordi jeg velger å bruke sosiale medier til noe virkelig meningsfullt, viktig og positivt, svarer Engvik, og legger til:
– Noen har beskrevet internett og sosiale medier som en fest i den mørkeste, skumleste bakgaten midt på natten. Alle de voksne har dratt fra festen, og barn og unge er igjen alene. Da vil jeg være der sammen med dem, tenker jeg. Jeg dømmer dem aldri, uansett hva de forteller meg. Jeg møter dem med respekt, forståelse, varme (digitale) klemmer og mange hjerter – alltid! Jeg gir dem kunnskap, motiverer og styrker dem.
Engvik sier videre at hun har reddet mange liv, ved å ha fått ungdom til å melde fra om veldig vonde hemmeligheter, som mobbing, ulike former for vold og overgrep, til å be om hjelp, og dermed velge å kjempe for livet.
– Jeg er nominert fordi jeg selv våget å velge dem tilbake da de valgte meg. Jeg har utvist mot, og har med mitt engasjement og hardt arbeid – skapt og bygget opp Helsesista helt alene. Jeg søkte først permisjon fra min faste stilling som helsesøster i Oslo kommune, uten garanti for en inntekt. Nå har jeg sagt opp. Jeg hadde en opplevelse av at Helsesista var som diktet «Det er den draumen» av Olav H. Hauge – min drøm som jeg ikke visste jeg hadde, som bare oppstod – og da grep jeg tak i den med hele livet mitt. Min drøm der jeg får bruke hele meg selv og mine kreative krefter for å veilede andre med hele min livskunnskap, godhet og kjærlighet. Fordi jeg er ungdommene sin stemme ut i samfunnet vårt på ulike måter. Fordi jeg er en port inn til ungdommene sine tanker og følelser, for alle som står utenfor og strever med å forstå dem. Jeg har blitt et forbilde både for barn, ungdom og voksne, i måten som jeg ER, måten jeg møter andre mennesker, og måten jeg formidler og jobber profesjonelt, sier Engvik på Reitangruppens nettsider.
Ada Sofie Austegard vant i fjor
Tidligere vinnere av Årets Ladejarl
- 2017: Ada Sofie Austegard, Stine Sofies stiftelse
- 2016: Johan Olav Koss, Right to Play
- 2015: Per Solli, Elvebakken videregående skole
- 2014: Atle Vårvik, MOT
- 2013: Anlov P. Mathiesen, =Oslo
- 2012: Helga Arntzen, Hvite Busser
I fjor gikk Årets Ladejarl til Ada Sofie Austegard for sitt arbeid med å gi ofre, pårørende og etterlatte bedre rettigheter og økt politisk fokus på vold og overgrep mot barn.
– Det blir vanskelig å velge i år også. Juryen vurderer nå de ulike menneskene som har vist vilje til å mobilisere tiltak for andre, som belyser saker de tror på og har mot til å ta tak der mange føler seg utilstrekkelige. Årets topp-ti har sterke resultater hvor noen nærmest har revolusjonert egne yrker med ny teknologi og engasjert andre gjennom verdibasert ledelse, sier Odd Reitan.
Juryen består av Kristin Krohn Devold, Lars G. Norheim, Solfrid Flateby, Marvin Wiseth, Atle Vårvik og Odd Reitan. Årets Ladejarl 2018 blir kåret på Lade Gaard i Trondheim den 11. september.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!