ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Her er de nye tiltakene

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjør for Stortinget om status og myndighetenes håndtering av covid-19. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringen anbefaler bruk av munnbind på kollektivtrafikk, taxi og kjøpesentre for å bremse spredningen av koronaviruset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2021 kl 13:57

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la fram de nye anbefalingene i Stortinget tirsdag formiddag. De vil gjelde fra onsdag.

– Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med ansatte i helsevesenet. Vi anbefaler at det brukes munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og i kjøpesentre hvor det ikke er mulig å holde avstand, sa Støre.

Han sa at regjeringen vil videreføre anbefalingen om å teste skoleelever i områder med økende smittespredning.

– Takk ja!

Statsminister kom også med en innstendig bønn til landets uvaksinerte.

– Mitt klare bud til alle som nå har takket nei, er: Takk ja og vaksiner dere, sa Støre fra Stortingets talerstol da han presenterte regjeringens koronastrategi.

ANNONSE

Støre understreket flere ganger at vaksinering er det mest effektive tiltaket mot koronaviruset.

350.000 personer over 16 år er ikke vaksinert i Norge i dag, og om lag 600.000 personer har ikke tatt minst to doser, ifølge Støre.

Han sa også at farten i vaksineringen nå skrus opp.

– Vi skal få til et taktskifte, sier han.

I sin redegjørelse sier statsministeren at kommunene må stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uka, i utgangspunktet ut april 2022.

ANNONSE

Regjeringen besluttet 12. november å tilby en tredje vaksinedose til befolkningen over 18 år. I første omgang er det personer over 65 år og helsepersonell som har blitt prioritert.

– Når kommunene har gitt en oppfriskningsdose til alle over 65 år, går vi umiddelbart videre. Kommunene skal fortsette med oppfriskningsdoser til alle over 45 år, sier Støre.

Oppfriskningsdose tilbys seks måneder etter andre vaksinedose.

– Vi planlegger for at hele den voksne befolkningen, også den mellom 18 og 45 år, skal bli vaksinert med en tredje dose før påske, sier Støre.

ANNONSE

Dette er tiltakene

Dette er koronatiltakene statsministeren offentliggjorde under redegjørelsen:

Nasjonale tiltak:

  • Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling
  • Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Fram til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon

Nasjonale anbefalinger:

  • Det innføres en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten

ANNONSE

  • Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand
  • I tillegg videreføres anbefalingen om jevnlig å teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Mener nedstengning ikke er forholdsmessig nå

– I dagens situasjon mener regjeringen det ikke er riktig eller forholdsmessig å be alle holde seg hjemme, sier statsministeren.

– Nedstengningens pris er godt dokumentert og svært høy.

Støre avviste at regjeringen vil stenge ned landet igjen og viste til at de forrige rundene med nedstengning kostet mye både i form av økt arbeidsledighet og psykisk uhelse.

Jobber med innstramminger i innreisereglene

– Vi jobber nå med nye innstramminger i grensereglene og vil senere i dag komme tilbake med mer informasjon om dette.

Arbeidet med innstramminger i innreisereglene gjøres i tett dialog med helsemyndighetene og med andre land.

– La det ikke være noen tvil – regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det og vi har solid faglig dekning, sa statsministeren videre.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE