Her er eierens tre ønsker for kinobygget

Arbeidet på John Colletts plass er i gang, her fra tidligere i mars. Nå vil eieren av kinobygget også starte omreguering og rehabilitering. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Eieren av gamle Ullevål kino på John Colletts plass i Vestgrensa 2 gjør et nytt forsøk på å få regulert bygget. Denne gangen til kontor, undervisning eller – igjen – studentleiligheter.
Publisert: 25.03.2020 kl 15:20
Sist oppdatert: 25.03.2020 kl 15:28
ULLEVÅL: I desember 2018 ble det kjent at de da nye eierne av kinobygget i Vestgrensa 2, samt Vestgrensa 4, på John Colletts plass undersøkte mulighetene for bruksendring av bygget, slik at det kunne gjøres om til 32 studentboliger. Forslaget, som ble lagt frem av Arkitektkontoret Skapa møtte motstand fra lokalpolitikerne i Nordre Aker – som helst vil at det skal legges til rette for kulturaktivitet i bygget – og av Byantikvaren. Sistnevnte gikk imot forslaget om å gjøre inngrep i kinosalen og endringer på fasaden, blant annet med nye vinduer og dører på balkongen.
«Bygningen har kulturhistorisk og geografisk tilhørighet til Ullevål hageby, som er tilkjent nasjonal kulturminneverdi i Kommuneplan 2015. Etter Byantikvarens vurdering bør en eventuell oppgradering av Ullevål kino ha som formål å styrke kino- og forretningsbyggets særpreg og dens kulturhistoriske funksjon som felleskapsbygning,» skrev Byantikvaren om tiltaket. Vestgrensa Eiendom AS, med Edd Martin Traaseth og Pål Georg Gundersen som eiere, valgte derfor å trekke forslaget.
Fremstår ikke som originalt
Nå har et nytt arkitektkontor, Dark Arkitekter på vegne av Vestgrensa Eiendom og EMT Invest, sendt inn anmodning til Plan- og bygningsetaten (PBE) om forhåndskonferanse for videre utvikling av bygget. Det var Estate Nyheter som omtalte saken først.
I anmodningen, datert 18. mars i år, skriver Dark Arkitekter at eiendommen skal oppgraderes, og at «dette vil gjøres i form av en rehabilitering og ombygging av interiør og eksteriør ved å ivareta verdien av eiendommen gjennom aktiv bruk. På vegne av tiltakshaver ønskes en forhåndskonferanse for å avklare rammeforutsetninger for byggetiltak. Det er et ønske om å drøfte bruk og tiltak i forhold til omfanget av en søknadsprosess, reguleringsbestemmelser og dispensasjoner.» Eiendommen er i dag uregulert, skriver de.
Bygget fra 1927 står på Byantikvarens Gule liste, og selv om antikvaren ikke ønsker inngrep i kinosalen og endringer på fasaden fordi de mener bygget har kulturhistorisk verdi, skriver arkitekten:
«Det er i årenes løp utført diverse endringer i interiør og eksteriør som har svekket byggets estetiske og historiske verdier. Den opprinnelige kinosalen har vært utsatt for en brann, og har blitt ombygget i flere omganger. Interiøret fremstår derfor ikke som originalt, foruten stukkaturen som er bevart. Fasadene mot gateplan er endret i forhold til plassering og omfang av innganger, vinduer, størrelse på forretninger, og ominnredning og bruksendring av lokaler. Bygningen er påbygget på bakside, og vinduer og dører er skiftet. Fasadene fremstår i dag derfor ikke som originale.»
John Colletts plass
Arkitekten skriver at målsettingen med oppgraderingen «er å ivareta byggets opprinnelige kvaliteter og verdier både arkitektonisk og konstruktivt, samt forsterke bygningens identitet gjennom å tilføre ny arkitektur i samspill med eksisterende. Ambisjonene om å oppgradere vil kunne gi eiendommen og nærområdet et betydelig løft, i samspill med pågående oppgradering av John Collets Plass, som utføres av Dronninga Landskapsarkitekter.»
Det er Bydel Nordre Aker som leder prosjektet med oppgradering av John Colletts plass. Arbeidet ble kraftig nedskalert etter at Oslo kommune ikke bevilget like mye penger som bydelen hadde prosjektert med. Arbeidene på plassen startet i vinter, og utføres av Braathen Landskapsentreprenør. Ifølge Bent Gether-Rønning, spesialkonsulent miljø, plan og samferdsel i Bydel Nordre Aker, var det før koronakrisen satt frist for ferdigstillelse av John Colletts plass 1. juli 2020.
Kontor, undervisning og leiligheter
Dark Arkitekter skriver til PBE at tiltakene som foreslås vil medføre mindre fasadeendringer.
I første etasje vil det ikke bli store endringer fra i dag, opplyser de – der vil det fortsatt være kafé og butikklokaler – men det planlegges for å etablere et forsamlingslokale for utleie i tilknytning til kafeen.
I andre og tredje etasje vurderes det tre ulike alternativer. Disse omfatter kontorer, undervisning og studentleiligheter. I studentlelighetsforslaget ligger det inne 26 leiligheter, i følge plantegningene. I alle forslagene, også tegningene for kontor og undervisning, ser dagens kinosal ut til å bli delt opp i flere rom.
Da Nordre Aker Budstikke var i kontakt med gårdeier i februar, kunne de fortelle at det skal åpnes ett nytt konsept innen samme virksomhet i det gamle Café Abel-lokalet. I Niels Henrik Abels vei 2 er det planlagt åpnet en stor dyreklinikk. Begge lokalene var da ventet ferdig oppusset i løpet av våren 2020.
– Vi er veldig opptatt av å lage noe fint for nærmiljøet og spesielt et nytt møtested rundt John Colletts plass. Vi håper dette stedet vil bli et viktig møtested for de lokale i området. Det vil tilby en stor uteservering, samt at lokalet oppgraderes i 1. og U. etasjen, sa gårdeier.
Saksgangen kan følges i PBEs saksinnsyn.
Colletts kulturhus
Den lokale foreningen Colletts Kulturhus jobber på sin side for at kinobygget skal gjøres om til et kulturhus for nærmiljøet. Høsten 2019 startet de en underskriftskampanje for å få bruken av kinobygget som kulturhus opp i bystyret. Den fikk ifølge siden på misak.no inn 425 signaturer, og passerte med det kravet om 300 underskrifter for å bli tatt opp som et innbyggerinitiativ.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!