Nordre Aker Budstikke

Her får du tips om skiruter du kanskje aldri har gått før

Strekningen fra Sandermosen til veien ned til Monsetangen blir prioritert til brøyting i vinter, men kommunen forslår flere andre alternative løyper. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Løvenskiolds hogstplaner er klaget inn for Fylkesmannen, men noe løypekjøring fra Sandermosen mot Kjelsås ser det ikke ut til å bli. Men kommunens egen løypesjef for Nordmarka og Lillomarka tipser om flere alternative skiruter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.01.2018 kl 10:10

SANDERMOSEN: Tidligere har Nordre Aker Budstikke fortalt om strekningen fra Sandermosen togstasjon og mot der veien går ned til Midtodden og Kjelsås, og hvor det ikke vil bli kjørt opp løyper i vinter.

LES OGSÅ: Elg gikk gjennom isen

– Løvenskiold Skog vil vinteren 2017 og 2018 gjennomføre en skogsdrift i området Sandermosen. Skogsbilveien fra Sandermosen stasjon er helt nødvendig for å få kjørt ut tømmer. Se vedlagt kart hvor rødmerket skogsbilvei vil brøytes vinteren 2017 og 2018, uttalte Carl Gustaf Rye-Florentz, skogsjef i Løvenskiold Skog til lokalavisa før jul.

Den røde markeringen viser skogsbilveien hvor det tidligere har vært skiløyper, men som vinteren 2017/18 vil bli brøytet til tømmerkjøring.

HER KAN DU LESE HELE DEN TIDLIGERE SAKEN

Klaget til Fylkesmannen

Nå er tømmerhogstprosjektet stoppet inntil videre. Fordi Naturvernforbundet har klaget hogstplanene til Løvenskiold inn for Fylkesmannen.

– Dette gjelder klage på tillatelsen til å snauhogge nær en halv kvadratkilometer innenfor Maridalen landskapsvernområde. I klagen ba vi om at den skulle gi «oppsettende virkning på tiltaket», det betyr at hogsten ikke tillates gjennomført før klagen er avgjort, forteller styreleder Gjermund Andersen i Naturvernforbundet Oslo og Akershus.

Han fortsetter:

– Videre har vi klaget på Fylkesmannens dispensasjon fra vernereglene – som tilsier at det skal drives et skogbruk som skaper fleraldrede, varierte skoger; skoger som gir en historisk ramme rundt dalens kulturlandskap.

Løvenskiold

Løvenskiolds skogsjef sier at de ikke ønsker at det blir lagt til rette for løyper og spor, i ventetiden.

– Vi ønsker ikke at prepareringsmaskin legger spor på skogsbilveien. Erfaringsmessig skaper brøyting av sesongetablerte skiløyper farlig og uønskede sitasjoner. Skiløpere fortsetter å bruke traseen etter skogsbilveien er brøytet og når skogsmaskinene og tømmerbilene har startet arbeidet. Det finnes med årets snømengder mange og gode alternative skiløyper og ruter i området, sier Carl Gustaf Rye-Florentz i Løvenskiold.

Han forteller også at det på generelt grunnlag ikke er noen løsning å hogge tømmer om vinteren, og frakte det ut om sommeren.

– Tømmer er ferskvare og kan ikke, for å holde ønsket kvalitet til industrien, ligge langs vei i flere måneder.

Bymiljøetaten

Bymiljøetaten, ved seksjonssjef for Nordmarka og Lillomarka, Knut Johansson, trekker frem at Løvenskiold som grunneier gjør mye for skitilbudet, ved at skogsdriftene koordineres og færrest mulig veier blir vinterbrøytet.

– Nå er det svært mange år siden veisystemet på denne siden av Maridalen ble brøytet, og skitilbudet har fått bruke veiene. I tillegg, med den vinteren vi nå har fått, er det et så rikholdig skitilbud fra Langsetløkka at det ikke bør være noe problem om akkurat denne nevnte strekningen ikke blir spor og løyper på i år.

Alternativer

Han har samtidig flere forslag til alternative løyper fra Kjelsås mot Tømte, kanskje via Dausjøen, Hønefoten, Sinober eller Sørskogen. Eller til Sinober, via Movann, Sørskogen eller lilloseter. Og hvor det jevnlig kjøres opp med scooter eller tospors maskinløyper.

– Kanskje noen av forslagene kan bidra til at skifolk oppdager nye ruter?


Håper Johansson.

Maridalen øst - krysset er markert over strekningen fra Sandermosen togstasjon retning Monsetangen og Kjelsås. Foto: OSLO KOMMUNE BYMILJØETATEN

Langsetløkka - Tømte:

  • Langsetløkka – Sander – Dausjøen – Mobekken – Tømte
  • Langsetløkka – Sander – Hønefoten – Skar – Øyungen – Tømte
  • Langsetløkka – Sander – Hønefoten – Fagervannslia – Øyungen – Tømte
  • Langsetløkka – Fugleleiken – Granberget – Sinober – Burås – Movann – Tømte
  • Langsetløkka – Solemskogen – Revlia – Griseputten – Sørskogen – Sinober – Burås – Tømte

Langsetløkka via Sinober:

  • Langsetløkka – Fugleleiken – Granberget – Sinober – Burås – Movann – Tømte
  • Langsetløkka – Solemskogen – Revlia – Griseputten – Sørskogen – Sinober – Burås – Tømte
  • Langsetløkka – Solemskogen – Breisjøen – Lilloseter – Sørskogen – Sinober

Skiforeningens løypestatus

Johansson tipser også om tur fra Hønefoten, over åsen mot Øyungen, følge løypa over selve Øyungen, mot Tømte, og alternativ rute tilbake via Sinober over Granberget, eller via Solemskogen.

– Bare å følge med på kartet i Skiforeningens føremelding for oppdatert preppestatus, kommunen leier denne tjenesten av Skiforeningen, forteller også Johansson.

LES OGSÅ:

Advarer mot livsfarlige strømkabler i Marka

Busser sklir av veien, og folk går på ski til jobb. Er det snøkaos eller vinteridyll?

DEBATT: «Mangelfull snørydding i Oslo»

Joda, vi vet at vi skal måke frem søppelkassene, men… Det hjelper lite å være flink når det ser slik ut etter brøytebilen

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...