Nordre Aker Budstikke

Her tester BU-Bente bydelens nye vidundermaskin

BU-leder Bente M. Larsen (Ap) sammen med Bjørnar Bøeng og Øyvind Wæraas, ledere av servicegruppa som er de som egentlig skal bruke disse redskapene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydel Nordre Aker har fått Enova-støtte til en helelektrisk gressklipper, og har overtatt alt vedlikehold og drift av bydelens egne parker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

DISEN: Bente M. Larsen (Ap), lederen for bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker, jubler henrykt bak spakene på gressklipperen som suser over gresset på Gransjordet.

Bente får instruksjoner av Øyvind. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Dette er den største av de 21 parkene og friområdene Bydel Nordre Aker selv forvalter. Totalt 100.000 kvadratmeter. I juni tok bydelen selv over ansvaret for gressklippingen, som tidligere var satt ut til et privat selskap. Og ønsket kom fra teamet til Øyvind Wæraas, arbeidsleder for service- og vedlikeholdsgruppa i bydelen.

Gruppa er en dedikert arbeidsgjeng, under ledelse av Wæraas og Bjørnar Bøeng, som videre består av tre tilrettelagte arbeidsplasser. Og ønsket er å utvide, forteller Wæraas.

De bedriver finklipping, beskjæring og kantklipp, og rydder søppel i parkene, i tillegg til å være støttefunksjon for alle bydelens administrative funksjoner, tilrettelagte boliger, barnehager, og hjemmetjenesten. Skal det skiftes låser eller innredes kontorer, så er det Wæraas' gjeng som stiller opp. Det er også de som driver sykkelverkstedet ved BUA i Rachel Grepp-huset.

Bærekraft

Ønsket om å ta enda mer eierskap til parkene, ved å inkludere også plenklipping – og i tillegg bidra til det grønne skiftet i Nordre Aker – kom som en forlengelse av ett av bydelen strategiske mål: «Bærekraftig utvikling for å skape gode nærmiljøer».

Dermed ble det sendt inn en søknad til Enova, som fullfinansierte innkjøpet av en Ariens Zero-Point helelektrisk sitteklipper til 400.000 kroner. I alt fikk bydelen 680.000 til innkjøp av elektriske verktøy. Dermed ble det både kantklippere, motorsager og løvblåsere med på kjøpet.

Enova-finanseierte, elektriske redskaper. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg kommer nok ikke til å konkurrere med dere gutta, det er helt sikkert. Men det var morsomt å prøve, og jeg gratulerer dere med en nyinnkjøpt elektrisk gressklipper, sier Larsen etter endt prøvetur.


– Jeg har jo ikke bil selv, men når jeg kommer i en sånn farkost så må jeg jo gasse litt på, ler Larsen:

BU-leder Bente M. Larsen fikk prøve seg bak spakene.

– Tenk at vi har en servicegruppe som er så kreativ, og har sendt inn en søknad og fått denne miljøvennlige gressklipperen, legger hun til.

– Her er oppgaven med plenklipping tatt tilbake til bydelen, etter å ha vært «outsourcet», hva synes du om det, sett med politikerøyne?

– Jeg synes det er fint. Og det å både få støtte til gressklipperen, som blir et godt arbeidsverktøy for de som jobber med vedlikehold i parkene, er et område vi bydelspolitikerne har satset på. Og at vi i tillegg legger til rette for tre arbeidsplasser, med arbeidstrening, det gleder mitt Arbeiderparti-hjerte. Dette er jo en suksesshistorie og en oppfyllelse av bydelens strategisk plan, både når det gjelder bærekraftsmålene og samhandling, sier Larsen.

Bydelsutvalget i spurte før sommeren innbyggerne om hva de ønsker seg i bydelens parker og friområder, og fikk inn mange forslag. BU satte derfor av 500.000 kroner i revidert budsjettet i juni til slike tiltak, som nå skal realiseres. Det har kommet inn ønsker om alt fra utesjakk til benker, sier Larsen.

Positivt

Det er godt synlig når servicegruppa har vært og «shinet» opp i parkene. Og responsen fra beboerne er umiddelbar og utelukkende positiv. Det gir en ekstra energi til teamet, forteller Wæraas.

Øyvind Wæraas leder servicegruppa i Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi er ute hele tiden og følger nøye med. Vi har ikke en hypotetisk kalkyle på en klippefrekvens. Vi drar ut når vi ser at det er behov.

Dersom de finner en park med mye søppel, setter de i gang rydding. De ser også etter hvor det er behov for søppelkasser i parkene - og legger inn bestilling på dette til teknisk avdeling i bydelen. Det har nylig resultert i en ekstra søppelkasse på Gransjordet.


Maskinen som er kjøpt inn er valgt på bakgrunn av holdbarhet og at den skal vare og kunne brukes i bydelen i mange år fremover. Opplæringen gjøres internt, og behøver ingen sertifisering. Batterikapasiteten gjør at den kan klippe i opptil seks timer i strekk, ifølge Wæraas, og den fullades så igjen til neste dag.

Servicegruppa har også byttet ut alle småverktøyene med elektriske varianter. Og en stor batteripark som kan brukes på tvers av alle apparatene, gjør at de kan holde på gjennom hele dagen, og lade opp igjen før neste arbeidsdag. Nå er det bare bilen som transporterer klipperen rundt som går på fossilt drivstoff.

– Det er rett og slett fordi det ikke finnes EV'er (elektriske kjøretøyer, journ.anm.) som dekker det behovet vi har per i dag. Men der vet vi at utviklingen galopperer fremover, og Knut (Hopland, spesialkonsulent, teknisk avdeling) er på den saken. Så når det kommer en bil som møter det kravet vi har med tanke på kjøring ov hva den kan dra i last, så går vi over til helelektrisk.

Gransjordet, eller Disenjordet som noen kaller det, har 30.000 kvadratmeter plen å klippe. På én arbeidsdag får bydelens folk fikset hele parken med sine elektriske redskaper. Bilen som transporterer det er imidlertid ikke elektrisk – ennå. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Foreløpig har servicegruppa ikke ansvaret for vintervedlikehold i parkene, men Wæraas forteller at de snuser på mulighetene for også å ta over den delen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...