Nordre Aker Budstikke

Her kommer ny skole i Nordre Aker, og snart flyttes skolegrensene

Sognsveien 80, tidligere Sogn vgs, nå Blindern videregående. Her kommer ny ungdomsskole, men fortsatt er det uklart hva hele bygningsmassen skal brukes til. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Presset på skolene i Nordre Aker er stort. * Her er Utdanningsetatens planer for nye skoler i bydelen før Skolebehovplanen kommer til våren. * 21. september presenteres forslag til nye skolegrenser. * Venter størst vekst i tilknytning til Nordberg, Kjelsås (Frysja) og nedre Grefsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.09.2016 kl 11:48

NORDRE AKER: Det kom frem i bydelsutvalgsmøtet (BU) 15. september. Der stilte nemlig avdelingsdirektør Harald Øvland i Utdanningsetaten (UDE) og Bjørn Gaarder Johansen som jobber med skolebehovsplanen i etaten.

21. september offentliggjør UDE sine forslag til endrede skolegrenser, som sendes ut på høring. Og våren 2017 presenterer de Skolebehovsplanen for de kommende ti årene.

Da skolegrensene ble endret i fjor, påvirket dette blant annet inntaksgrensene til Disen skole, og nye Fernanda Nissen skole i Nydalen.

Skolebehovplanen som legges frem til våren, vil være på høring i perioden 15. mars til 15. mai neste år. UDE peker på mange utfordringer med skolekapsiteten i Nordre Aker, og varsler allerede nå at planen vil omfatte mange områder av bydelen.

Under har vi oppsummert punktene som kom fram i bydelsutvalgsmøtet 15. september.

Nordre Aker i vekst – krever flere skoleplasser

Befolkningsutvikling for aldersgruppen 6-15 år i Nordre Aker, ordelt på delbydeler, i perioden 2007-2026. Foto: Tabell fra Utdanningsetaten.

En av grunnene til elevveksten er at det planlegges et stort antall nye boliger.

I 20-årsperioden 2007-2016 beregner UDE at det vil bli cirka 2000 flere 6-15-åringer i bydelen. Dette tilsvarer, ifølge UDE, gjennomsnittsveksten i byen.

UDE planlegger for 3500 nye Nordre Aker-boliger. Utviklingsområdene de ser for seg er Nordberg, Kjelsås (utbyggingen av Frysja) og Grefsen. Sistnevnte som en konsekvens av at Storo og nedre Grefsen er utpekt som kollektivnære utviklingsområder som kan ha høyere grad av fortetting enn i dag.


UDEs grafer viser at det allerede i dag er knapt med skolekapasitet i Nordre Aker, og at veksten i elevtallet vil gjøre behovet for skoleplasser større i den kommende tiårsperioden.

Fremskrevet kapasitet og elevtall på barne- og ungdomstrinnet i Nordre Aker. Foto: Tabell fra Utdanningsetaten.

Berg, Blindern og Frysja

UDE-representantene presenterte tre prosjekter som er under planlegging og bygging i Nordre Aker:

Illutrasjon av Berg skole med nybygg i skolegården. Foto: Myklebust Øvrebø Arkitekter AS for Undervisningsbygg Oslo KF

  • Ny, byomfattende 8-13-skole, med ungdomstrinn tilknyttet Blindern videregående. Dette vil inkludere et internasjonalt skoletilbud (IB), og skolen skal ha et tett samarbeid med Universitetet i Oslo. Ifølge Øvland er navnet Blindern vgs. valgt nettopp for å understreke nærheten til UIO. Det arbeides med en konseptvalgutredening for den nye skolen. Denne utredningen vil være klar i løpet av høsten. Det er imidlertid store usikkerhetsmomenter knyttet til bruken av det store anlegget i Sognsveien 80. Oslo kommune utreder utviklingen av hele området, der Sogn videregående holdt til tidligere. Blindern vgs. (sammenslått av Berg og Fagerborg) åpnet i deler av lokalene i 2014. På grunn av områdets størrelse, reguleringsprosess også videre, må ifølge UDE flere etater med i prosessen, og det er uklart når fremtidig bruk vil være klar, mulig ikke før i 2022-23.

Syv mulige skoletomter er pekt på i nye Frysjabyen. Mens PBE vil ha ksole her, har ikke UDE konkludert med beliggenhet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

  • Ny skole på Frysja. Utbyggingen med et par tusen nye boliger i den "nye bydelen" i det gamle industriområdet på Frysja er en årsak til at man ønsker ny skole her. Men også at man allerede har begynt å beregne inn befolkningsveksten som følge av mulig byutvikling på nedre Grefsen, ifølge UDE. UDE og Plan- og bygningsetaten (PBE) har utredet syv tomtealternativer til ny Frysja-skole i utbyggingsområdet. Mens PBE har pekt på en konkret tomt de mener egner seg best, har UDE foreløpig ikke konkludert. Oslo kommune er ifølge UDE nå i en dialog med flere grunneiere for å kjøpe en skoletomt på Frysja. Frysja-skolen er planlagt til en standardskole med 840 elever og flerbrukshall. Det vil være mulig å bygge inntil åtte etasjer ifølge reglueringen av dette området. UDE ønsker andre offentlige, eller sekundært private, funksjoner samlokalisert med skolen når tomten er kjøpt. Det er undersøkt om industrihallen i tilknytning til gamle Tandberg fabrikker kan brukes som flerbrukshall, men dette skal ha vist seg lite hensiktsmessig på grunn av plasseringen.

En ny Frysja-skole vil dessuten kunne avlaste skolene på Korsvoll og Kjelsås.

Voldsløkka kan avlaste Nordberg og Tåsen

Slik kan det bli seende ut på Heidenreich-tomta, dersom det bygges et skolebygg på seks etasjer, som er maksimal utnyttelse av tomten. Her sett fra Uelands gate. Foto: ASPLAN VIAK AS/UNDERVISNINGSBYGG KF


I tillegg forteller UDE at det vurderes om en mulig ny skole på Voldsløkka, på den såkalte Heidenreich-tomten, kan avlaste kapasiteten i Nordre Aker. Det er behov for en ungdomsskole her, men det utredes om den kan bli en 1-10-skole.

En ungdomsskole på Voldsløkka vil være et godt alternativ for å avlaste Nordberg skole, og beliggenheten vil være nærmere for mange Tåsen-elever som i dag sokner til Nordberg på ungdomstrinnet, mener UDE. Et endelig planforslag for en Voldsløkka-skole ventes ferdig i løpet av kort tid. Oslo kommune har ikke kjøpt tomten, men er ifølge UDE i forhandlinger med eieren.

Fra Korsvoll til Engebråten

Den økte kapasiteten på bydelens barneskoler har vært med å øke presset på ungdomsskolekapasiteten.

UDE forteller at det allerede er varslet at de vurderer å sende deler av elevmassen fra Korsvoll skole til Engebråten, ikke Nordberg, når disse begynner på ungdomsskolen.

Fjerner paviljonger

Brakkene på Ullevål skole vil UDE fjerne i 2017. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

UDE varsler også at paviljonger på Nordberg ungdomsskole fjernes i høst, mens paviljong på Ullevål skole fjernes i 2017. For Engebråtens del har etaten søkt om godkjenning til fortsatt bruk av paviljonger fram til 2019. Det utredes i tillegg en permanent utvidelse av Engebråten ungdomsskole.

Finner ikke Disen-løsning

Bydelsutvalget spurte hva UDE tenker om Disen skole, som har hatt for liten kapasitet i mang år.

Flere år har skolestartere på Disen blitt henvist til andre skoler, til stor protest fra foreldrene.

Til dette svarte Øvland i UDE at etaten har fått inn mange forslag til mulig utvidelse av Disen skole, også fra lokalmiljøet, men ingen av disse har vist seg mulige å gjennomføre.

Bjørn Gaarder Johansen redegjorde for skolesituasjonen i Nordre Aker, og Utdanningsetatens planer for bydelen, i BU-møtet 15. september. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Utfordring: 10.000 flere elever i Oslo

Oslo kommune har investert tre milliarder kroner til nye skolebygg hvert år siden 2012. Til skolestart i 2016 sto seks store byggeprosjekter ferdig.

Skolebehovsplanen 2016-2026 viser en vekst på 9000 elever i grunnskolen og 4000 elever i videregående skole. UDE har prosjekter og utredninger som dekker opp for veksten.

En utfordring for UDE når de planlegger fremtidige elevplasser, er at prognosene endres mye fra år til år, særlig fordeling av veksten innad i byen er utfordrende. De siste ti årene har elevtallet i Oslo vokst med 10.000 elever.

Det tar fem-seks år fra en ny skole planlegges, til den står ferdig og kan ta imot elever. Det gjør at det er vanskelig å etablere permanente løsninger i tide, ifølge UDE.

Dette er årsaken til at UDE utreder flere elevplasser enn behovet tilsier, og gjør prosjekter klare til å startes på kort varsel.

Standardiserte skoler

For å kunne bygge effektivt har UDE igangsatt et «standdardprogram», en mal for skolebygg som fastsetter størrelse og funksjon.

Funksjon sier noe om innholdet – hva slags rom skolen skal ha. Standarden for nye Osloskoler nå er at de bygges for 840 elever, og med flerbrukshall.

– Skolene skal være lokomotiv i byutviklingsprossen, sier Bjørn Gaarder Johansen.

UDE sier de planlegger skolene til å være «lokale kultursentre», som skal ligge sentralt i nye byområder. Skolene skal bydra til bymiljøet ved å skape aktivitet på gateplan, og ha gode uteområder som kan brukes av hele nærmiljøet. Skoletomtene bygges ut med høy utnyttelsesgrad.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...