TV-aksjonen:
Her står de i kø for å hjelpe andre

Det var kø for å få bøssene ved Nordberg kirke da TV-aksjonen ble avholdt søndag. Foto: Christian Fredrik Borg
På Nordberg manglet det bøssebærere for bare dager siden, men søndag sto de i kø for å ta del i TV-aksjonen.
Publisert: 20.10.2019 kl 20:05
Sist oppdatert: 21.10.2019 kl 14:22
NORGE / NORDBERG: Regnet som høljet ned over hovedstaden tidligere på dagen ligger igjen som et yr i lufta. Det er ingen unnskyldning for de som skal ut på årets viktigste søndagstur. Søndag ettermiddag ble det som kalles Norges største "dugnad," TV-aksjonen, gjennomført over hele landet. På Nordberg var køen lang for å få bøssen og sette i gang innsamlingen av penger, som vil komme andre til gode.

Hver bøssebærer får utdelt én rode, hvor de skal besøke alle husstandene. Foto: Christian Fredrik Borg
Tidligere generalsekretær
Blant dem som møtte opp i kirkestua på Nordberg søndag i 16-tiden, var direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Marte Gerhardsen. Den Nordberg-bosatte 47-åringen gledet seg til å sette igang turen da Nordre Aker Budstikke møtte henne og datteren Gina på 17 år.
- Pengene går til en viktig sak, og det er en fin ting å gjøre på en søndag, forteller datteren.
Moren, som har vært generalsekretær i CARE Norge, er enig. I perioden mellom 2008 og 2012 var hun den overordnede lederen for organisasjonen.
- Det er klart det blir ekstra gøy, forteller hun og legger til at å gå med bøsse er en tradisjon.
- Hva er så bra med CAREs arbeid?
- De gjør et veldig bra arbeid, spesielt for kvinner og jenter. Arbeidet de gjør nytter, forteller Gerhardsen.
Sammen med datteren Gina fikk hun utdelt en rode på Tåsen.
- Det er viktig å være hyggelig og blid. Dessuten må man prate med de man møter, men samtidig ikke være påtrengende.
De forteller, basert på tidligere turer, at vi i Nordre Aker er villige til å gi.
- Mange sitter klare med pengene og det er hyggelig, men det kan jo skje at noen få slukker lyset og ikke ønsker besøk.
Sikre bedre forhold for kvinner
I fjor ble det samlet inn 257 millioner kroner til Kirkens Bymisjons arbeid for et mer inkluderende samfunn. Også i år er målet at alle landets 2,3 millioner husstander skal få besøk av de omlag 100.000 bøssebærerne. TV-aksjonen 2019 går til CAREs arbeid for bedre forhold til kvinner i noen av verdens fattigste land, skriver NRK.
På TV-aksjonens nettside blir formålet beskrevet slik:
"CARE skal gi minst 400.000 kvinner mulighet til å starte egen bedrift, få egen inntekt, starte egne spare- og lånegrupper, og få en stemme i politikken og i lokalsamfunnet. Når vi gir kvinner disse mulighetene gir det ringvirkninger for 1,5 millioner mennesker i noen av verdens fattigste land. Kvinner gir tilbake til familien og lokalsamfunnet. Likestilling er ikke bare viktig for kvinnen selv, men også for å redusere fattigdom lokalt og nasjonalt."
Lå bakpå
Tidligere denne uken fortalte leder for aksjonskomitéen på Nordberg, Marit Helgerud, at de trengte flere bøssebærere.
- Vi har per nå rekruttert ca. 80 bøssebærer, men trenger nærmere 70 til. Det pleier alltid å ordne seg med nok antall, men i år ligger vi foreløpig litt bak skjemaet, sa Helgerud til Nordre Aker Budstikke i starten av uka.
Oppmøtet søndag var det ikke noe å si på. Køen utenfor kirkestua var lang, og alle de 125 bøssene ble delt ut.
- Vi lå litt lengre bak enn tidligere år, men vi kom i mål i år også, som alltid.

Marit Helgerud er leder av aksjonskomitéen på Nordberg. Foruten kirkestua på Nordberg er det også aksjonskomitéer med base på Engebråten skole, Ullevål skole og Bakkehaugen kirke. Foto: Christian Fredrik Borg
Etter at de 125 bøssene var fordelt litt etter 16, fortalte hun om engasjementet for å gå med bøsser.
- Det er klart at dugnadsånden står sterkt i Norge. Mange ønsker også å introdusere barna for TV-aksjonen, og ta dem med på en meningsfylt søndagstur. Det kan også være litt barneoppdragelse i dette, forteller komitéenlederen for Nordbergområdet, Helgerud.
Hun legger også til hvor flott det er at de får låne kirkestua og at Meny Kringsjå stiller med kjeks og kaffe til bøssebærerne etter turen.
Foruten innsamlingsbasen i kirkestua på Nordberg, er det base på Bakkehaugen kirke, Engebråten skole og Ullevål skole i bydelen.
Panteflakser
Korsvoll-jentene Mia, Selma, Fanny, og Noor samlet inn panteflakser i nabolaget og ga pengene til TV-aksjonen.

Korsvoll-jentene Mia, Selma, Fanny, og Noor samlet inn panteflasker til inntekt for TV-aksjonen. Foto: Privat
- Vi gikk rundt til folk i nabolaget og spurte om de hadde noen panteflasker. Vi fikk veldig mye pant og hadde også med oss mange søppelsekker som vi kunne putte flaskene oppi. Etter at vi hadde gått i en og en halv time dro vi til Joker for å pante flaskene og fikk 1189 kroner, forteller Mia.
87 år og frivillig
87 år gamle Kåre Bakke er en av de 20 frivillige på Nordberg. Det er ikke første gang han er med. Siden 2001 har han stilt opp hvert år på ulike oppgaver. Det første året var han Lions kontaktperson i utvalget, og allerede året etter ble han valgt til leder. I fem år var han leder, men er fortsatt med i dag. De seneste årene har han kjørt bøssebærere til roder med lang gangavstand.
- Det er jo moro, og aksjonen er til nytte. Pengene går til et godt formål, og jeg må ha noe å holde på med som pensjonist, svarer han på spørsmål om hvorfor han år etter år stiller opp frivillig. Han forteller samtidig også at han er stolt over at rodesystemet han innførte som leder fortsatt er i bruk.
Ny leder
Etter endt tur fyller alle bøssebærerne ut et evalueringsskjema. Hvert år er det noen som krysser av på at de kan tenke seg å bidra med mer, forteller aksjonsleder Helgerud. Neste år overlater hun ledervervet til 24 år gamle Agnes Andenæs.
- Det er et velsmurt maskineri, svarer hun på spørsmål om hun ikke er skeptisk til å ta over ansvaret.

Hun deltok for første gang i TV-aksjonen som seksåring. Neste år overtar Agnes Andenæs ledervervet i aksjonskomitéen på Nordberg. Foto: Christian Fredrik Borg
Hennes forhold til TV-aksjonen strekker seg tilbake da hun som seksåring gikk med bøsse med moren. I 2015 meldte hun seg inn i aksjonsutvalget, og overtar som nevnt lederrollen neste år. Aksjonsutvalgets oppgaver er i hovedsak å verve funksjonærer - som bidrar til utdelingen av bøsser, skaffe sponsorer og lokaler.

20 funksjonærer bidrar for at 125 bøssebærere skal kunne samle inn penger på Nordberg. Noen var opptatt da bildet ble tatt. Foto: Christian Fredrik Borg
Bydelsutvalgslederen
Før de første bøssebærerne var ferdige med turen, kom også bydelsutvalgsleder Per Henry Christiansen til kirkestua på Nordberg. Som frivillig er hans oppgave å kontrollere at alt går riktig for seg når bøssebærerne kommer tilbake fra turen og klargjøre bøssene til opptelling.
- Det er utrolig givende å delta som frivillig, og jeg møter folk jeg kjenner fra før og nye her. TV-aksjonen viser viktigheten av frivillige, som er en viktig del av vårt samfunn, forteller Christiansen, som etter fire år har under en uke igjen som bydelsutvalgsleder.

Bydelsutvalgsleder Per Henry Christiansen har i omkring ti år vært frivillig under TV-aksjonen. Foto: Christian Fredrik Borg
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!