Nordre Aker Budstikke

Historien om lille Frøyas dåpskjole startet vel egentlig «ved Mjøsas bredd», på 1860-tallet

Frøya pyntet til dåp, generalprøve før siste søndagen i januar, i Nordberg kirke - her med mamma Ida Jørstad Rasmussen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Frøya skal snart døpes i Nordberg kirke, i den skjøre, vakre dåpskjolen som har blitt brukt av mange, gjennom mange år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.01.2019 kl 21:23

NORDBERG: Lille Frøya er nok ikke klar over at det snart er «photoshoot», der hun trilles inn i Nordberg kirke. Det er heller ikke lenge til møte med presten i forbindelse med kommende dåp, og dåpskjolen skal prøves, og foreviges i lokalavisa. For dette er ikke noe vanlig dåpskjole, men en veldig gammel dåpskjole.

– Kjenn her, man kjenner nesten historie i stoffet! Jeg synes det er så utrolig hyggelig og fint å kunne få bruke denne familiekjolen til mine barn også. Det betyr mye, sier mamma Ida Jørstad Rasmussen, mens storesøster Vilma og journalisten står spente og venter på at hele den vakre og skjøre dåpskjolen er ute av esken, esken med falmet håndskrift: Dåpskjole 1870, skrevet på lokket.

Og kjolehistorien tas videre forsiktig ut av esken: Tilhørende dåpslue, underkjole, rosa silkebånd rundt det lille livet til Frøya, og ikke minst navnebåndet, hvor alle dåpbarnas navn er brodert inn, og det er mange navn, kjolen er godt brukt i familien:

– Det er tanten og onkelen til min mor som oppbevarer kjolen. og min mors tante broderer i tillegg på de nye navnene. Det har blitt noen gjennom årenes løp, legger mamma Ida til.

Ikke minst har både Vilma, og den tredje søsteren Tiril, selvfølgelig også blitt døpt i samme kjole. Frøya er nummer 38 i rekken dåpsbarn, i den flotte dåpskjolen.


Mamma Ida, Frøya og storesøster Vilma (8). Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Startet på Gjøvik

Og med en mormor, altså Idas mor Ragnhild Jørstad, som ifølge Ida er over gjennomsnittet interessert i slektsforskning, så er det ikke bare kjolen og dåpsbarna som er brodert ned, men også slekta er godt nedskrevet.

Historien om dåpskjolen som Frøya skal ha på seg i Nordberg kirke siste søndagen i januar, startet for over 150 år siden - Ida forteller:

– Historien starter på Gjøvik på 1860-tallet, hvor Niels Olsen og Marthe Bye sørget over sine avdøde ektefeller. De vandret «sorgfulle ved Mjøsas bredd», som historien forteller, men møtte istedet hverandre. Det ble ekteskap, og etterhvert fire døtre.

Anna i 1870, Karen i 1872, Magnhild i 1877 og Louise i 1879. De bodde i Storgaten på Gjøvik, hvor Niels hadde etablert seg som garvermester. Her ble dåpskjolen først brukt til Anna i 1870, og deretter til de tre andre døtrene.


– Det var bare Anna av søstrene som giftet seg og fikk etterkommere. Hun møtte handelsbetjent Hans Jørstad fra Fåberg, og fikk en gutt og en jente med ham. Og dåpskjolen kunne brukes igjen. Nå gikk det mange år til sønnen Arne fikk barn, søsteren Margit fikk ingen etterkommere. Arnes tre sønner, Hans - min morfar, Otto og Arne, er nå de tre hovedfamilier som er så heldige å få bruke dåpskjolen, forteller Ida videre.

– Onkelen til min mor, som oppbevarer dåpskjolen, er også den yngste, gjenlevende sønnen til ordfører Arne Jørstad, og som selv heter Arne.

Ida viser frem alle navnene på de som har blitt døpt i den gamle dåpskjolen, til prest Ketil Rosnes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Årlig familiesamling

Og etterkommerne etter Anna og Hans tar vare på livets gang og familiebånd:

– I rundt 40 år har har disse tre familiene hatt en årlig familiesamling, og får en oppsummering på hva som har skjedd og ønsket nye familiemedlemmer velkommen. Dette treffet en lørdag i juni har nok medført at familien er ganske sammensveiset og har god kontakt på tvers av generasjonene. Så siste søndag i januar blir Annas tipptippoldebarn døpt i Nordberg kirke.


Frøya ser ikke ut til å synes det er veldig artig å bli kledd på den lange kjolen med alt tilbehør, men det går seg til, og vips har hun nesten en liten generalprøve på den store dagen i slutten av januar.

– Jeg har tre barn nå, så det spørs vel om vi kommer til å bruke dåpskjolen flere ganger, ler Ida.

– Men den ligger jo der i esken og venter på neste ut, det kommer nok flere.

Hva betyr dåp, kjolen og luen?

nettstedet kirken.no står det følgende om dåp:

«Ordet «døpe» betyr «å dyppe». Slik vann fornyer og gir ny kraft, slik gir også dåpsvannet liv til oss mennesker på dåpsdagen...Dåpskjolen er som oftest hvit. Hvit farge er i kirken festens og gledens farge. Den lange dåpskjolen symboliserer at barnet skal vokse i tro, håp og kjærlighet. Noen familier har dåpskjoler som går i arv gjennom generasjoner og andre starter nye tradisjoner...Luen kan være et symbol på at barnet er beskyttet av Gud. Fra gammelt av så man på dåpsluen som «troens hjelm.»


Her kan du lese mer om dåp på nettstedet.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...