Nordre Aker Budstikke

Høie og Listhaug vil at Norge skal se til Maridalen

Helseminister Bent Høie hadde en ikke helt vanlig dag på jobben, tirsdag. Men han vil at flere demente i hele landet skal få oppleve det dagsenterbrukerne får gjøre på Skjerven i Maridalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Da helseminister Bent Høie (H) og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) tirsdag la frem regjeringens Demensplan 2020, valgte de seg Skjerven gård som ramme. Det er det en god grunn til.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2016 kl 14:05

MARIDALEN: «Et mer demensvennlig samfunn» er slagordet for planen regjeringen nå presenterer. Den har kommet til etter samarbeid med blant andre Nasjonalforeningen for folkehelsen og Senter for aldring og helse.

– Denne planen er også laget sammen med personer med demens og deres pårørende, sa Høie da han og statsrådkollega Listhaug presenterte Demensplan 2020, rundt bålet på tunet på Skjerven gård.

Listhaug og Høie sammen med Anita Ellefsen fra Kirkens Bymisjon, som står for Inn på tunet.

Inn på tunet sien 2009

Sammen med dem satt brukerne av Inn på tunet-dagsenter, som drives av Kirkens Bymisjon og Jon Ivar og Tori Bakke på Skjerven. Tilbudet startet allerede i september 2009, og syv brukere får tilbringe dagen på gården i Maridalen tre dager i uka, der de får hjelpe til i fjøset og ellers med gårdsdriften.

LES OGSÅ: To statsråder, en ordfører og en byråd kastet glans da Skjerven gård var ramme for regjeringens 18 millionerssatsing på omsorgstilbudet «Inn på tunet» i 2010


– Det er tusen forskjellige måter å være demenssyk på. Før jeg kom hit var jeg på et dagsenter med bingo og litt annet småtteri innendørs. Det var ikke noe for meg. Jeg har vært vant til å være i aktivitet og å gjøre nytte for meg. Her får jeg lov til å være med dyrene og gjøre en jobb, sa Knut, som har vært bruker av Inn på tunet i flere år.

På tunet, fra venstre byrådssekretær Mette Kolsrud (SV), Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke, landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), Inn på tunet-bruker Knut, helseminister Bent Høye (H) og Skjerven-bonde Tori Bakke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Demensdagsenter blir lovpålagt

Det er tilbakemeldinger som dette helseministeren har lagt merke til.

– Det er behov for flere tilbud av denne typen, der brukerne kan ha noe kjekt å gjøre gjennom dagen, og oppleve at de mestrer livet. Derfor vil det bli lovpålagt å ha dagtilbud til demente i alle kommuner fra 2020, sier Høie.

Og allerede fra neste år økes bevilgningene slik at kommunene kan opprette 1200 nye dagplasser for denne gruppen, opplyser helseministeren.

Bedre opplæring av demente

– Andre hovedsatsingsområder i planen er at vi oppretter skoler for folk med demens. Tilbakemeldingene vi har fått er at perioden etter at man får en demensdiagnose, av mange oppleves som et svart hull. Derfor styrkes både pårørendeskolen, men også tilbudet til, og opplæring av, dem som blir syke skal bli bedre, sier Høie.

Han understreker også at kompetansen om demens generelt i samfunnet skal styrkes gjennom kommunene, blant annet ved opplæring av servicenæringen.

LES OGSÅ: Nå skal Nordre Aker bli alders- og demensvennlig bydel

Listhaug tilbake i Maridalen

Landbruksminister Sylvi Listhaug er ikke ukjent med hester, men får her kyndig veiledning av Knut, som er bruker av dagsenteret på Skjerven gård. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Landbruksminister Sylvi Listhaug har fulgt Inn på tunet på Skjerven siden hun var eldrebyråd i Oslo, og har flere ganger besøkt gården og dagsenteret. Også som minister, da hun i fjor høst overrakte godkjenningsbevis for Inn på tunet til Skjerven gård-drifterne Tori og Jon Ivar Bakke.

– Jeg syns det er et utrolig viktig tilbud til demente. Mange har gode opplevelser fra gård, kanskje fra de var barn, og da kan dette sette i gang mange gode minner, sier hun.

LES OGSÅ: Venter nesten 2000 besøkende til det tradisjonsrikt julemarked på Skjerven gård 12. desember

Bra for bøndene

– Jeg synes dette tilbudet burde bli tilgjengelig for mange flere. Og jeg tror det finnes mange bønder rundt i kommunene som ønsker å gå inn i slike prosjekter, som her på Skjerven. Det er jo nettopp det vi ønsker med regjeringens landbrukspolitikk, at flere bønder skal kunne leve av gården sin, sier Listhaug.

Skjerven-forpakter Jon Ivar Bakke har bare positive opplevelser å snakke om ette seks år med dagsenter for demente.


– Jeg føler at vi har lyktes bra med dette. Det er fokus på fysisk aktivitet og sosialt samvær, begge deler som er viktig for denne brukergruppa. Vi står også for transporten og har tett kommunikasjon og oppfølging med hjemmeadressen, sier Bakke.

LES OGSÅ: Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen i Nordre Aker: – Oslo er ingen butikk

Vil satse mer på aktivitetstilbud

Statsråder, dagsenter-brukere og pårørende var samlet på tunet på Skjerven. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Oslo kommune har foruten de sju plassene på Skjerven, også sju dagsenterplasser på Hauger gård i Fet. Tilbudet har blitt veldig populært og er fullsatt per i dag.

– Jeg syns det er et kjempeflott tiltak, og absolutt noe vi ønsker å satse mer på i Oslo kommune, også for andre brukergrupper. Den største utfordringen er kanskje å finne gårder som er i transportmessig nærhet, sier byrådssekretær for eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), Mette Kolsrud.

Fokuset på demensprogrammet i Maridalen er helt i tråd med Bydel Nordre Akers prosjekt for alders- og demensvennlig bydel. Du kan lese mer om det, og hvordan du kan påvirke fremtidens eldreomsorg, ved å følge denne linken.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...