Nordre Aker Budstikke

Høyre er ikke beroliget: – Virker som om byråden ikke har kontroll på etatene

Maren Malthe-Sørenssen (H) og Lan Marie Berg (MDG). Foto: PRIVAT / OSLO KOMMUNE (STURLASON)

Maren Malthe-Sørenssen (H) er sterkt kritisk til miljøbyrådens håndtering av snødeponi-saken i Maridalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.03.2018 kl 15:03

MARIDALEN: I bystyrets spørretime onsdag 21. mars måtte miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) svare for at snøen Bymiljøetaten dumpet på Låkeberget i Maridalen viste seg å være forurenset.

Bymiljøetaten hadde selv ikke tatt prøver av snøen, men Vann- og avløpsetaten, som stanset dumpingen med hjemmel i drikkevannsforskriftens §4, gjorde det. Analysene viser at verdiene av en rekke tungmetaller overskred grenseverdiene for hva drikkevannsforskriften tillater.

Ifølge Vann- og avløpsetaten var Bymiljøetatens dumping ulovlig. Også Fylkesmannen har grepet inn, og bedt Oslo kommune redegjøre for sin håndtering av snø.

Miljøbyråden, som tidligere har hevdet at snøen ikke var skitten, sa i bystyret at hun med det hadde brukt et faguttrykk, og at ingen snø som måkes fra veier i Oslo ikke er forurenset.

LES HVA BYRÅDEN SVARTE: Har aldri hevdet at snø fra veier i Oslo ikke er forurenset

Høyre: – Ikke beroliget

– Jeg ble ikke beroliget av byrådens svar, sier representant Maren Malthe-Sørenssen (H), i etterkant av bystyremøtet.

– Jeg er glad for at hun omsider innrømmer at den forurensede snøen ikke skulle vært dumpet ved Maridalsvannet, men det fremstår som om hun ikke har kontroll på sine etater. Hun sier at hun har blitt forsikret om at det er rutiner, men det hjelper jo ikke stort med rutiner om man ikke følger dem, sier Malthe-Sørenssen, og minner om hvordan Vann- og avløpsetaten ble klar over snødumpingen i Maridalen:

– Husk at det ikke var egne rutiner, men innbyggere som varslet pressen, som førte til politisk engasjement som til slutt førte til at byråden og etaten våknet.

Vintervær bør ikke være overraskende

Høyre-politikeren er ikke imponert over hvordan kommunen har håndtert den snørike vinteren.


– Det virker som om byrådet og etaten ikke har klart å se for seg at det kunne komme mer snø enn i et normalår. Det burde ikke være noen overraskelse at været varierer fra år til år i Norge. Vi kan ikke ha det sånn at drikkevannet og naturen vår blir utsatt for stor risiko bare fordi kommunen ikke har planer for endringer i været, sier Malthe-Sørenssen.

Også Fylkesmannen har bedt kommunen redegjøre for sin beredskap for håndtering av store snømengder.

Matlthe-Sørenssen vil ikke slippe saken, selv om vinteren omsider virker å være på hell.

– Jeg og Høyre vil følge opp denne saken med flere spørsmål til byråden. Jeg reagerer for eksempel på at hun i bystyremøtet onsdag mente at hun ikke hadde feilinformert bystyret, når hun faktisk sa til bystyret i februar at snøen «ikke er såkalt skitten eller med fare for den type forurensing», når målinger viser at den var forurenset langt over tillatte grenseverdier. Jeg tror det hadde vært klokt å innta en litt mer ydmyk holdning når man har sagt noe som er påviselig feil.

Mener rutinene fungerer

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel. De viser til byrådens svar i spørretimen. Der sa hun blant annet sa:


– Jeg forutsetter at alle mine etater følger drikkevannsforskriften. Her har Bymiljøetaten selv sagt at de gjorde en feil. Jeg har blitt forsikret om at det ikke skal skje igjen, svarte Berg.

Byrådsavdelingen er ikke enig i kritikken fra Høyre om at rutinene ikke fungerte. Det vises til at Vann- og avløpsetaten regelmessig patruljerer området rundt Maridalsvannet, og at det var slik de oppdaget snøhaugen Bymiljøetaten var i ferd med å etablere på Låkeberget.

– Det skal ikke skje slike feil. Men det viser at da det skjedde en feil, var kontrollmekanismen på plass og Bymiljøetaten fikk ryddet opp, sa Berg i spørretimen.

Naturvernforbundet

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) er glade for at den forurensede snøen i Maridalen ble fjernet før den begynte å smelte, og kunne utgjøre en forurensningsfare. Fagansvarlig Gjermund Andersen peker på at NOA ved flere anledninger har vært kritiske til Bymiljøetatens dumping av skitten snø.

– Vi har tidligere påpekt ulovlig snødeponi på Grefsenkollen, med avrenning ned i en registrert verdifull naturtype. Vi har også i flere omganger påpekt ulovlig utfylling av store mengde jord og leire på utsiden av parkeringsplassen på Trollvann, sier Andersen.


Han mener også veisaltingen i Maridalen er et problem det bør fokuseres mer på:

– Forurensningsmessig er antakeligvis saltingen av Maridalsveien et langt alvorligere problem, særlig inntil drikkevannet. Antakeligvis burde det ikke benyttes salt i nedbørsområde til Maridalsvannet, og i alle fall ikke i de enorme mengdene som anvendes denne vinteren, sier Andersen.

Vann- og avløpsetaten avviser imidlertid at veisaltingen har noen negativ konsekvens på drikkevannskvaliteten. Les mer her: Elgen elsker veisaltet i Maridalen - men hvilke konsekvenser har saltingen på naturen og drikkevannet?

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...