Nordre Aker Budstikke

Høyre vil ha ny Frysja skole inn i skolebehovsplanen nå

HØYRE: Bystyrerepresentant Hermann Kopp, BU-gruppeleder Erik K. Normann, og skolepolitiske talsmann i Oslo bystyre, Mehmet Kaan Inan. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Den nye Frysja skole skulle egentlig stå klar i 2021. Nå er den ikke en gang med i forslaget til skolebebehovsplan som gjelder frem til 2031. Oslo Høyre krever at skolen skal bygges nå – og at den blir større enn planlagt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2021 kl 16:08

BREKKE: En utvidelse av Engebråten skole til en U8-skole (åtte klasserekker) har vært med i flere skolebehovsplaner de siste årene. Ferdigstillelse er tidligere forespeilet både i 2023 og 2025. Da planene om en ny «Frysja skole» i Frysjaveien 31 kom inn i Skolebehovsplanen 2018-27 i 2017, var det med en planlagt ferdigstillelse i 2021. Og dersom denne ble forsinket, skulle til og med utvidelsen av Engebråten fremskyndes.

Slik gikk det imidlertid ikke. I det siste forslaget til skolebehovsplan for perioden 2022-2031, som nå er på høring med frist 1. september, er Engebråten utsatt enda ett år, til 2026. Ny Frysja skole er tatt helt ut av planperioden.

Krever fortgang

Det har Nordre Aker Høyre reagert kraftig på, slik Nordre Aker Budstikke skrev om i begynnelsen av juni.

– Vi trenger en bevissthet rundt hvordan skoler skal drives, og da er ikke fasilitetene likegyldige. Elevene trenger gode klasserom, og da er paviljonger ikke godt nok, sa Høyres gruppeleder i bydelsutvalget (BU), Erik K. Normann, til Nordre Aker Budstikke.

– Engebråten har hele tiden vært for liten, helt fra den sto ferdig, og må bygges ut. Jeg blir oppbrakt over at den nok en gang nedprioriteres, la han til.

Gode innspill fra Oslo vest

Rett før sommerferien inviterte Oslo Høyre, sammen med lokallagene i Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner, til det de kalte et digitalt foreldremøte om skolebehovsplanen for å få innspill til hvor skoen trykker i Oslo vest.

Her deltok det om lag 70 foreldre og FAU-representanter, opplyser Høyres skolepolitiske talsmann i Oslo bystyre, Mehmet Kaan Inan. Det kom inn mange konstruktive innspill til skolebehovet i bydelen, og spesielt fra Kjelsås- og Brekke-området. Og budskapet var klart, ifølge Inan:

– Det er et stort kapasitetsproblem, spesielt med ungdomsskolekapasiteten i disse bydelene, og det er viktig å se disse bydelene i sammenheng, fordi elevene blir sendt rundt til nærliggende skoler. Situasjonen som er mest prekær i Oslo nå er på denne siden av byen.

Høyres skolepolitiske talsmann i Oslo bystyre, Mehmet Kaan Inan. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


I forslaget til skolebehovsplan 2022-2031 er nemlig Hoff skole utsatt til 2029, Engebråten skole utsatt til 2026, Frysja skole er utsatt på ubestemt tid, Hovseter skole er utsatt til 2024, Smestad skole er utsatt til 2030 og Midtstuen skole er utsatt på ubestemt tid.

– I skolebehovsplanen er Frysja skoles utbygging utsatt til etter planperioden. Tomten er ervervet av kommunen, og årsaken til utsettelsen er at behovet i området ikke tilsier at man trenger en skole med én gang. Utfordringen med en slik tankegang er de samme som vi har andre steder i byen, som for eksempel på Økern og Bjørvika: Der har man bygget mange boliger og sagt at skolen skulle stå klar til behovet for skoleplasser eksisterte. Det skjedde ikke på disse områdene, og nå er boligutbyggingen nesten ferdig uten en eneste tilhørende skoleplass. Det samme er vi redd for at kommer til å skje på Frysja. I tillegg er det allerede bygget ut en del i området, sier Inan.

Oslo kommune har kjøpt Frysjaveien 31, hvor Møller i dag har sitt hovedkontor. Her skal det komme ny skole i fremtiden, men foreløpig er den tatt ut av skolebehovsplanen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Høyres løsning

Han forteller at Høyre derfor vil legge frem denne løsning for Frysja skole når skolebehovsplanen skal behandles av bystyret til høsten:

«Bystyret ber byrådet fremskynde utbyggingen av Frysja skole, og at det planlegges for en større elevkapasitet på skolen for fremtidig boligutbygging i området.»


For Engebråten vil Høyre at bystyret skal be byrådet fremskynde utvidelsen av ungdomsskolen.

– Planene for Frysja skole er klare, her er det bare å begynne å bygge. Jeg inviterer gjerne med skolebyråden Inga Marte Thorkildsen til å komme og ta det første spadetaket med meg, sier Mehmet Kaan Inan, når vi møter ham i Frysjaveien 31, sammen med bystyrekollega Herman Kopp (H), og leder for Nordre Aker Høyre, Erik K. Normann.

Hermann Kopp, Erik K. Normann og Mehmet Kaan Inan foran Frysjaveien 31. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Problemet er at Utdanningsetaten er nødt til å se på befolkningfremskrivinger for fremtiden der man baserer seg på historiske tall, og det har vært litt sviktende flere steder i Oslo. Her kommer vi til å få tusen boliger, bare fra OBOS. Og da er man nødt til å bygge skoler som kan romme fremtidens familier som flytter inn her.

Høyre vil ta Frysja-skolen ut av områdereguleringen og samtidig sørge for å bygge den større enn opprinnelig planlagt. Dermed kan skolen bygges uavhengig av annen utvikling i området, forklarer han.


– Grunnen til at man har utsatt å bygge er fordi man er er usikre på antallet boliger og barnefamilier som vil flytte til området, og er derfor redd for å bygge en for liten skole. Problemet blir nå at når boligene er klare og folk har flyttet inn, så har de ikke noe skole, sier Inan.

I tillegg til OBOS' utbygging i Frysjaparken skal det bygges ut på Stillatorget og på Tandberg-tomta, påpeker Erik K. Normann.

– Det er ikke bare pensjonister som skal flytte hit, så det vil bli behov for skoleplasser, slår han fast.

Spiller inn allerede nå

Inan sier det har vært viktig for Høyre å komme tidlig på banen, blant annet med foreldremøtene før sommeren, for å legge frem for Utdanningsetaten, Undervisningsbygg og byrådet hvilke forventninger og krav foreldrene og barnefamiliene i de vestlige bydelene har for at elevene skal få en god skole.

– Og jo tidligere de kommer jo fortere kan man gjøre noe med det. Det er dette vi kommer til å jobbe for når skolebehovsplanen skal behandles til høsten.

– Det er nå det flytter folk inn her på Frysja, men slik planene er vil det om ti år fortsatt ikke være noen skole ferdig her, sier Inan.

Økonomisk prioritering

I forslaget til skolebehovsplan, skriver Utdanningsetaten: «Pandemien har også påvirket kommunens økonomi. Planen som legges fram nå, har i tillegg til forsinkelsene foreslått at noen prosjekter utsettes for å redusere investeringsvolumet for skoleanlegg i kommende periode.»

– Hvordan kan man løse dette, slik Høyre ønsker, hvis det ikke er penger til å bygge disse skolene nå?

– Grunnen til at veldig mange prosjekter i skolebehovsplanen er utsatt er utelukkende økonomi. Selv om etaten har lagt frem en annen årsak. Dagens byråd bestående av Arbeiderpartiet, SV og MDG har i sin dialog med etaten og Undervisningsbygg lagt frem at de ønsker å redusere investeringskostnadene til skolebygg de neste ti årene. Og det betyr at Undervisningsbygg er nødt til å utsette en del prosjekter fordi man ikke har penger, sier Inan.

Frysjaveien 31. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Han mener investeringsbudsjettene til Oslo kommune på skoleanlegg har sunket drastisk de siste årene.

– Årsaken er at byrådet har andre prioriteringer enn skoleanlegg, og andre ideologiske kjepphester de vil prioritere opp, og da er det naturlig nok noe som må prioriteres ned. Og det er beklageligvis skolen i Oslo det går utover. Under vårt byråd (det forrige Høyre-byrådet, journ.anm.), fra 2011-15, bygget vi to klasserom i uka. På den tiden var elevtallsveksten i Oslo ganske stor, så man hadde et akutt behov for en del skoleplasser. Nå er elevtallsveksten lavere, men utfordringen i dag er at en del skolebygg er i såpass dårlig tilstand at de trengs å rehabiliteres og skiftes ut. I tillegg er det en boligbygging i Oslo i områder som ikke har hatt boliger tidligere. Og det er der utfordringen ligger: De som for eksempel flytter til Frysja vil om ti år fortsatt ikke ha noen skoleplass og bli sendt til nærliggende skoler.

Bystyret vedtok å kjøpe Frysjaveien 31 i 2017. Det var et rekkefølgekrav i utbyggingen av området at skoletomt var sikret før boligbyggingen kunne starte. Tomten ble kjøpt for ca. 146,5 millioner kroner, i tillegg til at Oslo kommune overtok et obligasjonslån på 210 millioner kroner. Å kjøpe ut Møllergruppen av dagens leiekontrakt (med opsjon til 2035) ville den gang kostet kommunen ytterligere ca. 140-160 millioner kroner, noe som var uaktuelt å betale, opplyste byutviklingsbyråd Hanne Marcussen til Nordre Aker Budstikke.

Frysjaveien 31, som Oslo kommune kjøpte i 2017.

– Hva er det det sittende byrådet prioriterer feil, som man heller burde puttet pengene inn i skolebygg?

– I siste reviderte budsjett for eksempel, bruker de 137 millioner kroner til å kjøpe opp private barnehager. Og dette er jo penger som fint kunne blitt brukt til å starte arbeidet med å bygge skoler, eller til vedlikehold. Du får ganske mange vedlikeholdsprosjekter for 137 millioner kroner. Det er ikke noe akutt behov for Oslos innbyggere at man kjøper opp private barnehager akkurat nå. For så vidt ikke i fremtiden heller. Det er mye annet som haster mer enn at det står en Oslo kommune-logo på en barnehage, sier Inan.

– Jeg skjønner at det er begrensninger på å komme i gang med byggingen av Frysja skole, men når du i tillegg skyver på Engebråten så blir det kritisk. Og på Engebråten er det mulig å gjøre mer for å løse skoleplassutfordringene også på kortere sikt, avslutter Normann.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...