Hanne drømmer om en internasjonal sommerskole
«Å gå ned mot flybussen og vite at målet var en fjellandsby i Nepal, var uvirkelig. Tre flyturer, åtte timer i en jeep og tre døgn senere, var jeg på plass. Og her skulle jeg holde naturfagskurs for 20 lærere fra like mange barneskoler.»
Publisert: 05.05.2019 kl 10:45
Sist oppdatert: 05.05.2019 kl 11:26
GREFSEN: Hanne S. Finstad fra Grefsen er gründer av Forskerfabrikken. Hun har nylig vært på en lang reise til Nepal, der hun holdt naturfagkurs for lokale lærere fra barneskoler i områdene.
Hanne har også blogget om turen. Her følger utdrag fra bloggen:
«Å gå ned mot flybussen og vite at målet var en fjellandsby i Nepal, var uvirkelig. Tre flyturer, åtte timer i en jeep og tre døgn senere, var jeg på plass. Og her skulle jeg holde naturfagskurs for 20 lærere fra like mange barneskoler.
Hvorfor trenger barn i Nepal naturfag?
Naturfag er også viktig for å ta vare på naturen, sa en annen. De var også opptatt av at naturfaget ga barna viktig trening i å tenke analytisk og vitenskapelig, noe som kommer til nytte i mange sammenhenger. Tradisjonelt underviser nepalesiske lærere rett fra lærerboken. Det er ikke uvanlig at læreren holder boken i en hånd og skriver på tavla med den andre. Før jeg dro, var jeg derfor veldig spent på hvordan vår praktiske og lekne tilnærming til naturfaget ville bli motatt. Men det hadde jeg ikke trengt å bekymre meg for. Det viste seg at det lærerne savnet mest av alt var praktisk kunnskap. De ønsket ideer til hvordan de kunne la barna utforske naturen og naturkreftene, og det var akkurat hva jeg hadde planlagt.
Nå var tiden inne til å bli bedre kjent, og jeg spurte dem om hvorfor naturfag var viktig for elever i Nepal. Svarene viste meg at vi absolutt var på samme bølgelengde. Nepal trenger flere realister for å kunne bruke naturressursene bedre og skape arbeidsplasser, sa flere.
Hvordan blir rullesteiner til?
Samtidig fant jeg også metamorfe og magmatiske bergarter. Da jeg tok frem steinene, sperret mange lærere øynene opp. De hadde aldri koblet naturen som omga dem til det som sto på pensum, og de hadde ingen ide om hvordan rullestein ble dannet. Mange hadde jo aldri vært utenfor fylket de bodde i, og ingen hadde vært ved havet. De visste heller ikke at området de bodde i var dekket av is under siste istid for 9000 år siden.
At behovet for praktisk erfaring var stort, ble ekstra tydelig da vi jobbet med jordskjelv og geologi. Dagen før kursstart hadde jeg gått en tur og samlet stein med mange landsbyboeres undrende blikk på meg. Jeg innså raskt at geologien i området hadde en del til felles med geologien i Skedsmo. Der er det også store områder med sand og rullestein etterlatt av smeltende is under siste istid.

Lærere på kurs, i Nepal, med kursholder Hanne fra Grefsen og Forskerfabrikken. Foto: Forskerfabrikken
Drømmen om en internasjonal sommerskole
Kurset i Nepal var en del av et pilotprosjekt støttet av Kavlifondet, Hydro, Elopak og Ferd. Målet er å utvikle et globalt sommerprogram som vi vil spre i mange land i årene som kommer. Kurset er basert på erfaringer fra sommerskolen i Norge. På våre første globale sommerskoler i år skal barn i Vetlanda i Sverige og Lystrup i Danmark, få gå på sommerskole og gjøre mye av det samme som lærerne i Nepal gjorde på sitt kurs. Kursene holder vi på fabrikken til Hydro Extrusions i Vetlanda og Elopak i Lystrup. Ved å både jobbe med lærere i utviklingsland og tilby sommerskoler med globale bedrifter, ønsker vi fremover å nå barn uavhengig av bakgrunn, for kunnskap om naturen trengs over alt.»
HER KAN DU LESE HELE BLOGGINNLEGGET TIL HANNE S. FINSTAD
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!