Nordre Aker Budstikke

Hun drømte om å bli oljeminister

Finansbyråd Kristin Vinje (H) - en politisk komet på vei til Stortinget.

Sikter: Finansbyråd Kristin Vinje (H) sikter seg inn på Stortinget etter valget . FOTO: Kristin Tufte Haga

Kristin Vinje (H) har allerede regjert med både Frp, KrF og Venstre. Finansbyråden sikter seg nå inn på Stortinget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2019 kl 14:33

OSLO/KORSVOLL: Som nummer fire på Høyres Oslo-liste, er det stor sjanse for at nåværende finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H), flytter arbeidssted fra Rådhuset til Stortinget etter valget mandag 9. september.

- Hvor mange prosent oppslutning får Høyre ved valget?

- Vanskelig spørsmål. Oslo Høyre drømmer om å få inn åtte mandater på tinget, sier Vinje.

En politisk komet?

- Hvem er egentlig Kristin Vinje (50), som meldte seg inn i igjen i Høyre i 2005, og åtte år senere er klar til innsats på Stortinget? En politisk komet?

- He he, vel jeg var jo innmeldt i Høyre også mens jeg gikk på videregående skole. Men studier og etter hvert familieliv gjorde jeg at jeg i mange år ikke var politisk aktiv, forteller Vinje.


Først bodde hun på Grefsen, flyttet så til Moss, tilbake til Oslo etter videregående skole, og etter hvert tok hun doktorgrad i kjemi, etterfulgt av forskerstillinger og mann og fire barn på Korsvoll.

Sikkert mye å gjøre! Men finansbyråden, for øvrig oppkalt etter Kristin Lavrannsdatter, hverken høres, eller ser, ut til å mangle energi. Og det å runde 50 i sommer, syntes jubilanten rett og slett at var «svingende festlig».

Tikker og går

- Jeg er nok en veldig engasjert person. Blir jeg nok interessert i det jeg driver med, så tikker og går det litt av seg selv også.

- I utgangspunktet hadde jeg tenkt til å bli lærer i realfag - for videregående. Men da jeg tok hovedfag kjemi, syntes jeg det var så interessant og fengende, at jeg fant ut at jeg like godt kunne gå for en doktorgrad også, sier Vinje.

Og sånn ble det. Akkurat som det ble da hun i 2007 ble oppfordret til å stille for Høyre på bystyrets liste.


- Jeg jobbet i mange år som forsker, men har alltid vært interessert i politikk. Etter tre år som embetskvinne i Nærings- og handelsdepartementet, i det politiske sekretariatet, fikk jeg for alvor opp interessen. Så da forespørselen fra Oslo Høyre kom, så kjente jeg at det var noe jeg burde takke ja til.

Feil: - Lettere å ta utfordringer hvis man kan lære seg til å ikke være så veldig redd for å tråkke feil, sier Vinje. FOTO: Kristin Tufte Haga

______________________________________________________________

Finansbyråd?

To år senere ble hun forespurt om å ta på seg vervet som finansbyråd.

- Først var jeg litt betenkt, kunne jeg bli finansbyråd med min kjemikerbakgrunn?

- Det er lettere å ta utfordringene hvis man kan lære seg til å ikke være så veldig redd for å tråkke feil. Jeg tror mange, særlig kvinner, kan bli flinkere til å ikke være så opptatt av at alt må bli så perfekt, og at det ikke er rom for å feile.


- Feiler man, så får man lære av feilene, og gå videre! Det går som regel bra til slutt likevel, selv om man har vært en tur ute på glattisen, sier Vinje, og legger til at hun faktisk også ble inspirert av en SV-er, til å takke ja til finansbyrådvervet.

- He he. Ja, jeg tenkte: "Kan Kristin Halvorsen (SV) bli finansmininster, så kan vel jeg bli finansbyråd," smiler Vinje, men er rask til å legge til at hun forøvrig synes at Halvorsen gjorde en god jobb som finansminister.

Og mest sannsynlig er nok snart Vinje selv også på Stortinget, og hun har jo allerede regjert med både Frp, Krf og Venstre - i byrådet i Oslo.

- En god erfaring. Oslobyrådet - Høyre i samarbeid med enten Frp, Venstre og/eller Krf - har samarbeidet bra i hele femten år! Kanskje noe noen burde lære noe av?

- Hva tror du blir den største endringen - fra byråd til stortingspolitiker?


- Mindre «hands on» - en mindre hektisk hverdag. Ikke det at jeg ikke tror det blir nok å gjøre på Stortinget, men ikke den «daglige driften». I byrådet må problemer løses fortløpende, i Stortinget er det et mer «langsomt» politisk arbeid.

Hva med Oslo?

- Hva vil et regjeringsskifte bety for Oslo?

- En høyreregjering skal være mye mer lydhør overfor kommunenes behov, og ta storbyene på alvor. Staten må ta et større ansvar for utbygging av bane og vei i og rundt Oslo, sier Kristin, og fortsetter:

- Høyre vil også føre en skolepolitikk som gjør at det gode arbeidet som er gjort i Oslo-skolen får enda bedre muligheter til å utvikle seg videre. Politiet må styrkes, slik at Oslo får flere synlige politifolk i gatene, som skaper mer trygghet for innbyggerne.

Vil endre loven

Det er også litt av hvert Vinje ønsker å «ruske opp i» som stortingspolitiker.

- En ting er i hvert fall sikkert; Jeg skal gjøre alt jeg kan for å få endret privatskoleloven, slik at de som for eksempel ønsker å starte realfagsgymnas, som NTG-skolegrunder Roger Elstad, også får mulighet til det.

I sommer kom kunnskapsdepartementets avslag på Elstads forslag om realfaggymnas, realfag er ikke innenfor «regelverket» for å starte opp privatskole.

- Det er jo nesten latterlig at det er fullt mulig å etablere for eksempel toppidrettsgymnas, men ikke realfaggymnas!

Og når vi er inn på «realfag», så nærmest gløder det av byråden.

- Vi har et stort behov for realister fremover, og da må vi stimulere flere unge til å velge realfag. I Oslo er vi godt i gang med flere prosjekter som også burde bli etablert i andre storbyer, ifølge byråden.

Hun ramser opp blant annet rekruttering av topp kvalifiserte realfagslærere gjennom et eget program; Teach First Norway, et samarbeidsprogram mellom Oslo kommune, Statoil og Universitetet i Oslo. Fra 2015 skal «nye» Ullern videregående skole være en del av Ullern innovasjonspark, der forskning, næringsliv, sykehus og videregående skole er samlokalisert.

Osloskolen har også etablert en egen talentsatsing innenfor matematikk, der spesielle talenter skal få særskilt oppfølging og muligheter til å dyrke sine matteinteresser.

Byråden ser på klokka. Om litt er det full fart på vei ned til radiointervju. Forskeren skal snakke om forskning. Og det liker hun godt.

- Ja, med meg får velgerne garantert en engasjert forskerentusiast. Jeg gleder meg til å bringe med meg min erfaring inn på tinget. Så vidt vites er det ingen der nå med doktorgrad, så kanskje det er på tide, smiler byråden.

Lyn-supporter

At byråden er ihuga forskerentusiast, er kanskje ikke så nytt. Men at hun i tillegg er ihuga Lyn-supporter, det vet kanskje ikke alle.

- Vegard, vår eldste, spiller på A-laget, og jeg er så ofte jeg kan på kamper på Frogner stadion. Det er så gøy og spennende å se kampene, og en egen, fin stemning. Søndag førstkommende er jeg klar igjen!

«Kristin er svigemors drøm»

Oljeminister?: - Det var dengangen, ler Vinje - her fra russeavisa ved Moss videregående

Har noe blitt ofret på veien, av den politiske kometen med doktorgrad i kjemi, og med mann og fire barn? Nå også kjent som ihuga Lyn-fotballsupporter?

- Jeg føler ikke at noe viktig har blitt ofret på veien. Men jeg er jo ikke så veldig opptatt av tellekanter i klesskapet og sånn, ler byråden.

Kanskje stemmer det bra med russavisa for Moss vgs i 1982. Der står det nemlig om unge Kristin Sørby (som var etternavnet dengangen):

«Kristin er svigemors drøm - og for et mareritt! Ikke kan hun lage mat, og strikking og støvtørking ligger heller ikke hennes hjerte så altfor nær...».

Derimot står det at dagens finansbyråd i Oslo drev pengeutlånsvirksomhet til sine venner, dog rentefritt.

- Ja, og kun basert på tillit! Lite kremmeraktig, ler byråden.

Oljeminister?

- Det står også i russeavisa at du gjerne vil bli oljeminister?

- He he, det var den gangen. Jeg vil ikke spekulere i drømmejobben i en regjering. Men hadde jeg fått tilbud om kunnskapsministerjobben, så hadde det blitt vanskelig å takke nei!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...