Den nye rektoren:
Har med seg verdifull erfaring «i sekken»
Høsten 2020 gjelder ny læreplan. Den dedikerte nye Disen-rektoren kommer også med flere års erfaring fra Utdanningsdirektoratet i sekken.
Publisert: 14.11.2019 kl 07:00
Sist oppdatert: 15.11.2019 kl 14:37
DISEN: Birgitte Arctander Stub (52) fra Oslo og nabobydel Sagene, er den nye rektoren på Disen skole, på femte uka nå. Hun kommer til det hun selv omtaler om «en veldig god skole». En skole som blant annet – i snitt – gjør det veldig bra på for eksempel de nasjonale prøvene i matte og lesing.
– Ja, så gjelder videre å motivere en allerede veldig god skole. Når det er sagt, Disen skole er ikke her for snittets skyld, men for enkelteleven!
Arctander Stub har lang erfaring fra Utdanningsdirektoratet i sekken, hele elleve år. Før det var hun assisterende rektor ved Bolteløkka skole, og vikarierte også som rektor der. Foruten lærerutdannelsen har hun også en master i skoleledelse.
– Jeg har jo vært ute av skolen i noen år nå, men det er likevel mye kjent, smiler hun på andre siden av bordet, men skynder seg å legge til at grunnverdiene i skolen endres jo ikke særlig.
Ny læreplan
Men en skole står heller ikke stille. Ny læreplan gjelder fra høsten 2020. Det betyr endringer i måten opplæringen skal skje, men også om hva elevene skal lære mer om.
«Det elevene og lærlingene lærer skal være relevant. Samfunnet og arbeidslivet endrer seg med ny teknologi, ny kunnskap og nye utfordringer. Vi trenger barn og unge som reflekterer, er kritiske, utforskende og kreative. Elevene og lærlingene skal få mer tid til dybdelæring. Mange av læreplanene har vært for omfattende. For å legge gode rammer for dybdelæring, kan vi ikke bare fylle på med nytt innhold. Vi må gjøre tydelige prioriteringer», står det blant annet på Utdanningsdirektoratets nettsider.
Videre at intensjonen er bedre sammenheng i og mellom fagene, og de forskjellige delene av læreplanverket skal henge bedre sammen. Overordnet er det prioritert tre tverrfaglige temaer i læreplanen: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling, og folkehelse og livsmestring. Ikke som egne fag, men samfunnsaktuelle temaer som skal prioriteres fag der det er relevant, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Birgitte Arctander Stub er allerede i gang med å tenke høsten 2020, da skal ny lærerplan implementeres i skolen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Fra andre siden av bordet
Og hva passer bedre da, enn å ha ny, dedikert Disen-rektor, som kommer med lang erfaring fra en jobb på andre siden av bordet, fra Utdanningsdirektoratet, og med god forhåndskunnskap til den læreplanen?
– Læreplanen er i utgangspunktet «basic». Det morsomme er jo at den er utformet litt annerledes - det er åpent for å gjøre mer ut av den nye planen. Noen arbeidsformer er lagt, men mye er også opp til de enkelte skolene. Dette skal skoledelsen og lærerne her utvikle sammen, ramme det inn og ta det ned på en måte som passer til Disen skole. Hvordan skal vi sette det nye ut i praksis, hvor langt skal vi gå, eller hvor kort? Det nytter ikke at rektor har en plan, lærerne må være hundre prosent ombord de også, og det er en veldig motivert gjeng som er klar til å starte arbeidet, forsikrer hun.
Foruten skoleledelsen, er det 42 lærere ved Disen skole, for ikke å glemme de viktige «600 små agentene»:
– Jeg har stor tro på blant annet mer tverrfaglighet i opplæringen. Nå er hvert fag mer isolert, men ved å lirke fag inn i hverandre, så skaper det mer kunnskap, kanskje også ubevisst. For eksempel lirke mer engelsk inn i noen av de andre fagene, på en måte som gir mening for elevene. Mer tverrfaglig opplæring er jeg sikker på vil bidra til at flere elever lettere vil kunne føle mestring overfor ny kunnskap.
Tverrfaglige temaer
– Samme med de tre tverrfaglige temaene demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling, og folkehelse og livsmestring. Dette skal ikke være egne fag, men noe som kan flettes inn i undervisningen. For eksempel i matematikk, så går det fint å koble det opp mot folkehelse ute i naturen. Livsmestring kan gjerne flettes inn i for eksempel norskundervisningen. Intensjonen er å gi elevene en kunnskapskurv med bredde, og som viser sammenhengen, på veien ut fra barneskolen, etter syv år, og som gir de et best mulig ståsted og utgangspunkt, for veien videre, forklarer den engasjerte nye rektoren.
Hun passer også på å understreke at skolens vei videre inn i den nye læreplanen skal sirlig kokes ned i en presentasjon og egen plan. Eller som rektor selv kaller det, «en fortelling», til foresatte og elever, altså selve skolens plan om den nye læreplanen.
Åpenhet
Det er bare noen få uker siden hun startet i den nye jobben, hun roser mottagelsen fra de nye kollegaene. Hun har også hatt møte med både skolens driftsstyre og Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU), og er imponert av innsatsen og forståelsen av FAU-mandatet i utvalget.
– Jeg er en åpen person, og liker å knytte folk til meg. Jeg liker å kommunisere og formidle, i direktoratet var óg en stor del av jobben min opplæring rundt omkring i Norge. Foresatte er veldig viktige informanter og samarbeidspartnere for skolen.
– Skulle jeg umiddelbart endret på noe her, så må det være at skolen trenger mer plass. Men vi kan drømme, for det er ikke mer plass her til å bygge ut. Så kan man i stedet velge å se fordelene ved en liten og kompakt skole, det gjør det hele mer oversiktlig, og den funker jo!
Hun forteller om et stort trøkk om dagen, de første ukene som ny rektor har på ingen måte vært storefri.
Hvorfor ville hun ha jobben?
– Jeg kommer jo fra skolen, og synes det er utrolig moro og givende å jobbe med barn. Man kommer inn på skolen om morgenen, så er det som en virvelvind som fanger deg opp. Så mye energi fra barna, så mye liv! Glade barn, barn som trenger trøst, små og store problemstillinger som skal løses, en «million» avgjørelser som skal tas. Så slynges man ut igjen på ettermiddagen, når man går ut av døra og tilbake til sitt eget liv!
Nestleder i idrettsklubben
Hun har selv en sønn på 5. trinn i nabobydelen.
– Jeg får inn skole fra flere kanaler. Men altså, jeg forholder meg rolig i foreldremøtene der han går - jeg sitter på hendene!
I tillegg er Arctander Stub nestleder i styret for Sagene IF, klubben der sønnen også spiller bandy og fotball.
– Ja, jeg tok en for laget! Jeg kan tulle og si innimellom: Oi, jeg fikk visst et kvarter fri, når det skjer.
Men samtidig, det er ingenting som tyder på at Birgitte Arctander Stub ikke liker trøkk og action.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!