Nordre Aker Budstikke

Hun har vært der «bestandig», snart blir jobben hennes ledig

Rektor ved Engebråten ungdomsskole, Marit Sesseng (65), er inne i de siste månedene som rektor, før hun går over i pensjonistenes rekker. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det har selvfølgelig skjedd endringer i skolen opp gjennom årene: Rektor ved Engebråten ungdomsskole, Marit Sesseng, trekker frem særlig én endring som gjør at hun synes dagens elever er veldig heldige.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.02.2020 kl 17:06

KJELSÅS: Hun har vært der «bestandig», på Engebråten. Nå skal nye kapitler skrives. I juni går Marit Sesseng (65) av som rektor ved Engebråten ungdomsskole. Hun skal bli pensjonist.

– Jeg har landet godt på den avgjørelsen, om å gi meg nå. Det føles veldig riktig. Samtidig blir det nok veldig rart å ikke skulle dra hit på jobb mer. Jeg har jo alltid vært her, helt siden skolen åpnet, for 23 år siden. Det blir nok litt trist også.

Med lærerutdannelsen i bunn, med ekspertisen på matte, kroppsøving og norsk – de første årene på Nordtvedt og ved Gran skole på Furuset – kom Marit Sesseng, fra Ammerud, til den nye skolen i Kapellveien i 1997. Foruten å være lærer, har hun også vært sosiallærer, inspektør, assisterende rektor og fungerende rektor. Helt til hun for fire år siden, ved tredje utlysning av stillingen, bestemte seg for å søke rektorstillingen på Engebråten:

Hun tror det blir både rart og litt trist å ikke skulle gå på jobb på Engebråten mer, men samtidig er det mye Marit Sesseng gleder seg til å få mer tid til. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Jeg ønsket først ikke å søke stillingen. Arbeidsoppgavene og mengden av de, er fine og overkommelige. Men det er et veldig stort ansvar å være rektor. Du har ansvar for alt fra blant annet bygningsmasse, økonomi, personalansvar, faglig utvikling, skoleutvikling, til all organisering. Så totalansvaret er ganske så krevende. Men jeg bestemte meg altså for å søke rektorjobbben til slutt, også etter oppfordring fra personalet her. Og da jeg fikk jobben, så var det jo bare å gå all in!


Hun er i gang nå, over kaffen.

– Som rektor må man være i forkant hele tiden, og det krever god oversikt over det som skjer og skal skje. Som nå er vi jo inne i høsten 2020 allerede, med blant annet nytt 8. trinn og ny læreplan.

Hun titter ut av vinduet, ser så vidt sola der ute i «skolegården».

– Våren er faktisk en ganske hektisk periode av skoleåret. Jeg pleier å si: Jeg ser at det er vår der ute, men…

– Fantastisk arbeidsplass!

På nettstedet Forskning.no var det i forrige uke en sak om at færre vil bli rektorer. Blant annet blir utfordringer som høy arbeidsbelastning, mer fokus på ledelse, resultatstyring, økonomiske insentiver og fleksibilitet nevnt, der tanken er å fornye offentlig sektor og gjøre den mer effektiv. Rektor har gått fra å være en representant for lærerne til å bli en leder med resultatansvar. Den nye rektoren må stå rakrygget overfor kommuner og Utdanningsdirektoratet og vise til gode nok resultater av elevene og lærerne.


Sesseng virker i ikke å ha angret på ta hun sa ja til å ta rektorjobben. Og hun har bare godord å gi om det å være rektor ved Engebråten skole.

– Dette er ikke bare noe jeg sier, men jeg opplever Engebråten som en fantastisk arbeidsplass. Jeg har gledet meg til nesten hver eneste dag jeg har gått til jobb her. Det er flotte elever, en godt utdannet og dedikert lærerstab som ønsker det beste for elevene, og ikke minst en ressursterk og – heldigvis – kritisk foreldregruppe. I tillegg er vi heldige som driver skole i Bydel Nordre Aker, bydelen er også opptatt av samarbeid med skolene.

Da skolen åpnet var det rundt 450 elever, så økte elevantallet, bygningsmasse og brakker, til flere enn 800 elever. Så åpnet Morellbakken ungdomsskole etterhvert og tok unna, og nå er det 620 elever og 60 ansatte ved Engebråten ungdomsskole. Noen elever kommer også fra Korsvoll-området, da Nordberg skole ikke har plass til alle som sogner dit.

Fra høsten 2021 er også planen, ifølge Sesseng, at noen av Berg-elevene får plass på Engebråten. I påvente av at den nye skolen på Voldsløkka skal åpne.

Marit Sesseng har planene klare for hva hun skal få mer tid til, som pensjonist. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Heldige elever

Og det har selvfølgelig skjedd litt endringer opp gjennom årene:

– Den største endringen i løpet av min tid i skolen, og i løpet av de 23 årene jeg har vært her, er nok selve undervisningsformen. Den har blitt så mye mer elevsentrert, elevene er mye mer delaktige i undervisningen. «Gammeldags undervisning», slik jeg fikk på skolen, den eksisterer ikke lenger. Jeg tenker at dagens elever er veldig heldige som slipper undervisningen fra gamle dager, mimrer Sesseng tilbake.

Engebråten er en skole som scorer godt på nasjonalt nivå.

– Det er veldig mange flinker elever ved skolen. Vi prøver det vi kan å ikke være for karakterfokuserte, særlig for de yngste elevene. Men de må jo på et tidspunkt få karakterer, og få vite hvor de står, utover jule- og sommerkarakterene.


Det er forselått endringer av dagens karakterbaserte inntak på videregående skoler, hva mener hun?

– Jeg håper at de lander på et karakterbasert inntak, er Sesseng kort og klar på.

Snart storefri

Nå kan hun telle ned dagene til hun får helt fri. Ikke bare lang sommerferie, men tid til å gjøre det hun ikke har fått tid til så mye, så langt.

– Jeg gleder meg blant annet til å bruke mer tid på hytta, og ikke minst til å være mer sammen med barn og de to barnebarna mine. Så skal jeg nok reise litt mer, bruke marka mer… Rett og slett gleder jeg meg til å ha mer fritid til å gjøre sånne ting som jeg liker veldig godt.

Stillingen til Sesseng er utlyst. Men har du en rektor i magen så må du skynde deg. Fristen for å søke er allerede 26. februar.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...