Nordre Aker Budstikke

Vedum i Maridalen:

– Husk at det handler om folk!

11 år gamle Sander fra Sander gård er femte generasjon på gården. Her sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i Maridalen tirsdag. Foto: Christian Fredrik Borg

Stor ståhei i Maridalen tirsdag kveld. Appeller og kolonnekjøring med både traktorer og biler til støtte for forpakterne og hva de ønsker å ha med i de nye forpakteravtalene med Oslo kommune.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.03.2021 kl 18:40

MARIDALEN: Låkeberget parkeringsplass var helt full av kjøretøyer: Traktorer og biler av ulike årganger, da støttegruppa for bondefamiliene i Maridalen møtte opp for kolonnekjøring, tirsdag kveld.

– Dette er et eksempel på hvordan store systemer gjør mennesker små. Og det virker som om byrådet har glemt at det er folk det handler om. Her er det en familie som har hatt en gård i fem generasjoner, sier Vedum, og viser til Sander gård, der det var 11 år gamle Sanders tippoldefar som var første forpakter i 1912.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kjørte selv traktor i aksjonen. Foto: Christian Fredrik Borg

– Det er så brutalt når man plutselig bestemmer at nå skal det være andre regelverk og kaster folk ut. Jeg synes det er en brutal måte å håndtere folk på, sier Vedum, som understreker at dette er en lokalsak som avgjøres av oslopolitikerne.

– Men den leilendingstanken, at en godseier bare kan kaste ut alle dem som leier en gård når de sjøl finner det for godt, det hører 1800-tallet til, ikke 2021.


Se hele intervjuet med Vedum her:

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, var en av de som deltok i aksjonen i Maridalen tirsdag kveld. Video: Karl Andreas Kjelstrup/Christian Fredrik Borg

Byrådet reagerer

Arne Haabet, som er Fraksjonsleder for MDG i Finansutvalget hvor saken nå ligger til behandling, reagerer sterkt på Vedums uttalelser, og sier følgende til Nordre Aker Budstikke tirsdag kveld:

– Byrådet har strukket seg svært langt for å komme Maridalsbøndene i møte. De får tilbud om en svært lav leiepris, ingen av dagens forpaktere blir kastet ut, og arvingene får et klart fortrinn. Nå har byrådet også bedt om å få vurdere saken på nytt for å se på om det er mer som kan gjøres.

Han sier videre at det er viktig å huske at bøndene i Maridalen frivillig har inngått avtaler om å leie Oslo kommunes eiendom til det han kaller svært gunstige leiepriser for å drive gården.

De kom blant annet fra Moelv, Hamar, Nordstrand, Frysja og Korsvoll for å vise sin støtte til brøndene i Maridalen. Foto: Christian Fredrik Borg


– Det skjønner jeg at de vil fortsette med. Men jeg tror heller ikke Vedum ville gått med på et krav om å forpakte bort gården sin, ikke bare til én forpakter i ti år, men også til kvalifiserte arvinger til evig tid om de ønsket? Det er det bøndene som forpakter de kommunale gårdene i Maridalen krever. Det må gå an å mene at dette er et urimelig krav, uten å skulle bli beskyldt for å opptre som en gammeldags godseier, sier Haabeth.

Saken skal opp i Finansutvalget 11. mars. Der ber byrådet om at forpaktersaken sendes tilbake til byrådet.

Apeller fra Vedum, Elvestuen, Haabeth Rygg og Sira Myhre

Talsmann for forpakterne, Per Skorge, Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, stortingsrepresentant Ola Elvestuen fra Venstre, Høyres gruppeleder i bystyret Anne Haabeth Rygg og Nasjonalbibliotekar, Nordre Aker-beboer og Maridalen-entusiast Aslak Sira Myhre holdt appeller før kolonnekjøring til Brekke. Nordre Aker Budstikke sendte direkte. Her kan du se appellene (starter etter 1:30):

Kolonnekjøring i Maridalen

Fra Låkeberget kjørte kolonnen med traktorer og biler til Brekke, der de snudde og kom tilbake ned mot Skjerven gård og Hammeren. Der snudde kolonnen og kjørte frem og tilbake til rundt klokka 20.


Saken fortsetter etter bildene.

Se kolonnen her:

Venstre og Senterpartiet har tidlig støttet Maridalsbøndene. Anne Haabeth Rygg fortalte allerede mandag at Høyre har landet på standpunktet at arvingene til forpakterne skal få et fortrinn når det gjelder å tre inn i forpakteravtalene - les mer her.

Også Britt Fossum og Cecilie Lyngby i FNB var også på plass for å støtte forpakterne i Maridalen. De ønsker også at neste generasjon fortsatt skal ha fortrinnsrett til å overta forpakteravtalene. Se intervju med Fossum og Lyngby her:

Ni forpaktergårder

Bakgrunnen for markeringen er at byrådet i januar la frem sin innstilling til nye forpakteravtaler for de ni forpaktergårdene i Maridalen: Lille Brennenga, Store Brennenga, Skjerven, Ødegården, Sander, Øvre Vaggestein, Øvre Kirkeby, Nes og Sørbråten.

Arbeidet med disse har foregått i syv år, og i denne perioden er avtalene kun fornyet for ett år av gangen. Likevel er ikke forpakterne enige i forslaget, som blant annet innebærer avtaler på kun ti år av gangen, og at det ikke lenger vil være noen automatikk i at neste generasjon overtar forpakteravtalene, så lenge de oppfyller kravene, blant annet til agronomutdanning.

Når kontraktene løper ut, eller det foreligger andre grunner til å avslutte kontrakten som mislighold av tidligere kontrakt, skal de lyses ut med mindre sittende forpakter ønsker å videreføre kontraktsforholdet og kommunen samtidig vurderer det slik at vedkommende oppfyller vilkårene for å få tildelt ny kontrakt.

«For å sikre likebehandling mener byrådet at alle kontrakter bør lyses ut når kontraktsperioden utløper. Byrådet mener det er viktig å sikre at alle kvalifiserte søkere gis anledning til å søke, særlig fordi de sentrumsnære gårdsbrukene utgjør et offentlig gode som flere har vist interesse for.»

Eventuelle kårboliger og/eller sidebygninger skal ikke inngå i forpaktningsavtalene, men leies ut separat.

Politisk uenighet

Per Skorge er som nevnt talsmann for forpakterfamiliene. Han har tidligere sammenlignet kommunens forslag til nye forpakteravtaler med et gufs fra fortiden, og kommunen som jordeieren og som kan kaste ut sine leilendinger. Han mener også at kortvarige forpakteravtaler uten forutsigbarhet vil gjøre gårdsbrukene til nedfallsgårder. I februar markerte bøndene, med støtte fra blant andre Ola Elvestuen, ved å skrive slagord på høyballer. Her kan du høre hva Skorge sa i den anledningen:

Per Skorge er talsperson for forpaktergårdene i Maridalen. Nå sier han at de skal jobbe frem til saken skal opp i bystyret 24. mars. Video: Christian Fredrik Borg

Siden har SV sagt at de ikke støtter innstillingen fra eget byråd, og Senterpartiet, Venstre og Rødt er også mot forsalget. Nylig vedtok Nordre Aker Arbeiderparti støtte til forpakterbøndenes krav. Byrådet har etter protestene bedt om at Finansutvalget i bystyret sender saken tilbake til byrådet, slik at de kan endre forslaget, og ønsker derfor å videreføre dagens avtaler med ytterligere ett år.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...