Nordre Aker Budstikke

Husker du Bright (6), som fikk kjeft fordi han ikke så noe?

Bright Msema (6) kunne ikke se skoletavla. I fjor fikk han besøk av Ann-Sisilie Stene fra Specsavers, som sørget for at gutten fikk briller – donert fra Norge. Foto: MORTEN BENDIKSEN

Brilleblogger Philip Reiler fra Grefsen, er igjen igang med å samle inn gamle norske briller, som skal få nytt liv i Tanzania.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2017 kl 12:36

GREFSEN / SANDAKER: Ifølge optikerkjeden Specsavers ligger det nærmere tre millioner ubrukte brillepar bortgjemt i skuffer og skap i Norge.

Disse brillene kan gi mennesker i Tanzania mulighet til skolegang og arbeid.

I september setter Specsavers i gang sin årlige leteaksjon etter brukte briller. Gjennom det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania» oppfordrer optikerkjeden alle brillebrukere til å levere inn sine gamle briller, for å støtte arbeidet med å gjennomføre synstester og dele ut briller til noen av de fattigste i Tanzania.

Brilleblogger

Philip Reiler, bosatt på Grefsen, er prosjektleder for aksjonen, og gleder seg til det som blir hans tredje tur.

På de to foregående turene har Philip blogget hjem om opplevelsene det norske teamet har gjort seg på eye-campen i Tanzania.


Nordre Aker Budstikkes lesere har fått høre fantastiske historier, som den om seks år gamle Bright som fikk kjeft på skolen fordi han ikke fulgte med.

Først da han fikk sjekket synet, kom det fram at gutten ikke greide å se tavla i klasserommet. Ved hjelp av synstest og et par briller fra Norge, fikk han hjelp både med synet og konsentrasjonen.

Les historien om Bright her!

Philip Reiler fra Grefsen var med under den siste turen til Tanzania. Nå oppfordrer han alle brillebrukere til å levere inn brukte briller til Specsavers sine butikker. Foto: UTLÅNT / SPECSAVERS

Rekordhøye tall

Det er femte året på rad kampanjen kjøres, og hittil har Specsavers samlet inn over 50.000 brillepar. Årlig blir over 1000 synstester utført og mer enn 4000 brillepar delt ut til befolkningen i Kilimanjaro-regionen nord i Tanzania.


Veldig mange nordmenn har et par gamle briller liggende hjemme. Det fremkommer av en ny undersøkelse gjennomført av Norstat, der 54 prosent av respondentene har minst ett par ekstra briller de ikke bruker.

– Gjør vi et estimat med utgangspunkt i Norges befolkning, som består av 5,322 millioner mennesker, tilsvarer dette 2.873.880 briller. Bare en brøkdel av disse vil kunne utgjøre en stor forskjell i Tanzania. Derfor håper vi at flest mulig samler det de har av gamle briller som ikke lenger brukes, og leverer disse til nærmeste Specsavers-butikk, sier Reiler.

I år håper de å slå fjorårets rekord, der over 25.000 briller ble levert inn. Reiler legger til at de også ønsker seg solbriller, spesielt de som passer til barn.

– Det er fint at ting kan gjenbrukes. Vår visjon er at folk skal kunne få riktige briller for å utføre arbeidet sitt, som for eksempel håndarbeid for kvinner i utviklingsland. Vi har opplevd at skoleelever har blitt stemplet som dumme fordi de ikke har klart å lese, men noen ganger trenger de bare et par riktig briller for å følge skolearbeidet, sier han.

De to siste årene har lokale profiler i Nordre Aker stilt opp med sine gamle briller. Både skuespiller Per Chirstian Ellefsen og programleder Sigurd Sollien, som begge bor på Kjelsås, har levert inn par de ikke bruker lenger.


Reiler minner om at alle kan levere sine brukte briller til Specsavers på Sandakersenteret.

Briller kan bety skolegang

I januar/februar 2018 reiser et team bestående av optikere og assistenter til Tanzania, for å gi gratis synsundersøkelser og tilpasse briller som er gitt av nordmenn.

Det øst-afrikanske landet regnes som et av verdens fattigste og mest bistandsavhengige land. Over 22 prosent lever under fattigdomsgrensen, og store deler av befolkningen har ikke råd eller mulighet til verken synstest eller briller. For befolkningen i Tanzania kan et godt syn være avgjørende for å kunne følge undervisningen på skolen, eller komme seg ut i arbeid.

Her kan du lese brillebloggen til Pilip Reiler fra de to siste turene til Tanzania.

Under den forrige turen til Tanzania bidro Farmen-kjendis Eilev Bjerkerud. Se video fra turen her:


Det humanitære prosjektet "Gi syn til Tanzania" engasjerer hvert år tusenvis av kunder til å levere sine brukte briller til Specsavers. Det ble mange varme øyeblikk da optikerne i Specsavers sørget for å gi brillene videre til befolkningen i Kilimanjaro, nord i Tanzania.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...