- Husleien er ikke satt ned med en krone!

Katrine bor i omsorgsbolig i Hareveien på Kjelsås, her fra leiligheten til Katrine. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Foreløpig har det ikke skjedd noen særlig for Katrines husleie i omsorgsboligen i Hareveien. - Vi er i ferd med å kartlegge hvilke boliger og beboere som skal omfattes av de ulike punktene i bystyrevedtaket fra februar, svarer Boligbygg, og beklager at ikke alt er klart ennå.
Publisert: 19.03.2019 kl 19:30
Sist oppdatert: 19.03.2019 kl 19:37
KJELSÅS: Etter at kommunen innførte «gjengs leie», eller markedsleie, for kommmunale boliger i Oslo, har flere fått kraftig økning i husleien. Blant annet har familiene til flere psykisk utviklingshemmete fortalt om husleier som er både doblet og tredoblet.
LES OGSÅ: Psykisk utviklingshemmete Katrine og Pål har fått mer enn doblet husleien
Unntaksbestemmelse
Historiene har vært flere, men i forrige måned grep helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) inn, og kom med forslag til endringer. Endringer som også ble vedtatt av bystyret.
Fra brevet byrådsavdelingen har sendt ut til bydelene, om vedtaket, står det følgende:
«1. Byrådet bes sikre at alle som er rammet av husleieøkningen i de kommunale boligene får bli i leilighetene sine. 3. Husleie for boliger som var omfattet av Verbalvedtak H17/2006 tilbakeføres til subsidiert leie, med unntak av tidligere trygdeboliger som er bygget om til Omsorg+ boliger. 4. Beboere som leier en bolig som var omfattet av Verbalvedtak H17/2006 får tilbakebetalt differansen mellom subsidiert leie og betalt leie som følge av husleieøkning etter at Verbalvedtak H17 ble opphevet fom 1.1.16. 5. Gjengs leie i samlokaliserte omsorgsboliger med fellesareal og bemannet personalbase reduseres fra 01.03.2019 med 15 % i en overgangsperiode ut 2019, i påvente av utredning av Verbalvedtak H73/2018, med unntak av Omsorg+ boliger. 6. Overgangsordningene i vedtakspunkt 2-4 gjelder midlertidig ut 2019, i påvente av utredning av Verbalvedtak H73/2018. 8. Bystyret ber byrådet finne dekning for kostnadene ved å tilbakeføre leiene i subsidierte boliger og redusert gjengs leie for samlokaliserte omsorgsboliger med fellesareal og bemannet personalbase i revidert budsjett 2019. 9. Kontraktsansvaret for boliger i samlekontraktene som ble etablert i forbindelse med eiendomsreformen samles hos Boligbygg Oslo KF. 10. Når kommunen sender betalingsvarsel for ubetalt husleie og husleieøkninger, skal brev til leietaker utformes på en måte som måte som er informativ og inviterer til dialog. 11. Bystyret ber byrådet om å rette en henvendelse til staten om behovet for å endre statlig bostøtte, slik at uføre faktisk kan bo i større byer med høyere kostnadsnivå enn snittet for for Norge. 13. Bystyret ber byrådet følge opp vedtak H73 innen 2020-budsjettet legges fram. Siden vedtaket er et akutt-tiltak er det fremdeles behov for avklaringer av hvordan vedtaket skal gjennomføres. Vi gjør i første omgang bydelene kjent med vedtaket. Vi ber om at beboerne i boliger som omfattes av vedtaket ikke faktureres for husleie som kan være i strid med bystyrevedtaket, og bydelene venter med å sende husleiegiro til det er avklart hvordan ny husleie skal beregnes.»
2. Bystyrets vedtak ved behandling av tilleggsinnstilling til budsjett 2016 om å oppheve «Verbalvedtak H17/ 2006 Endring i husleie for boliger med subsidiert husleie» oppheves.
7. Beboere som har flyttet fra en bolig med subsidiert leie til en annen bolig får gjengs leie med 15 % reduksjon i ny bolig i en overgangsperiode ut 2019.
12. Løpende husleieforhold som ikke har gjengs leie i dag skal ikke oppjusteres til gjengs leie inntil H73 er ferdig utredet.
- Ikke satt ned med en krone
Nordre Aker Budstikke har tidligere fortalt om Katrine Haga fra Kjelsås, som bor i omsorgsbolig i Hareveien: Psykisk utviklingshemmete Katrine og Pål har fått mer enn doblet husleien
Hun har nå mottatt ny husleiefaktura, og den er uendret fra forrige måned:
- Husleien er ikke satt ned med en krone, forteller faren til Katrine, Jan Haga. Han legger til at de heller ikke har mottatt noe mer informasjon om hva som skjer med leien til Katrine, og hvor mye den blir redusert.
Boligbygg
Nordre Aker Budstikke tok kontakt med byrådsavdelingen til helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), som viste videre til Boligbygg som sender ut husleiefakturaer til omsorgsboligene i Hareveien:
- Det er flere typer tilpassede boliger i Hareveien 10, og vi er i ferd med å kartlegge hvilke boliger og beboere som skal omfattes av de ulike punktene i bystyrevedtaket fra februar.
- Boligbygg vil sørge for at alle beboere som er leietakere hos oss, og som berøres av vedtaket, skal få satt ned husleien sin til rett nivå. Fordi vedtaket er helt nytt, ber vi om forståelse for at vi trenger noe tid til å kartlegge hvilke boliger og beboergrupper som er ment å skulle omfattes av vedtaket, ifølge Kristin Øyen, kommunikasjonsdirektør i Boligbygg Oslo KF.
Hun fortsetter:
- Alle beboere dette gjelder vil få brev om saken i løpet av mars og april, samtidig som de vil få tilbakebetalt eventuelt for mye innbetalt husleie. Beboere som mener at leieforholdet deres er omfattet av vedtaket, men ikke ønsker å vente, kan sende en mail eller et brev til Boligbygg. Vi beklager at vi ikke kan gi et helt klart svar nå på dette spørsmålet til våre beboere, og at det skaper litt usikkerhet hos enkelte, men vi arbeider så raskt vi kan for å avklare det.
Øyen sier også at Boligbygg ikke har fått det samme brevet som bydelene, men tilsvarende informasjon fra byrådsavdelingen om bystyrevedtaket.
Bydel Nordre Aker
Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Bydel Nordre Aker kommenterer følgende om husleiesaken:
- Brevet fra byrådsavdelingen har nok krysset husleiefakturaer til omsorgsboliger i Nordre Aker. Dette vil bli ryddet opp i, med hver enkelt leietager, forsikrer bydelsdirektøren.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!