Vi spurte byrådet:
Hva er status for de 11 punktene for håndtering av tilreisende bostedløse?

Marius Gunnerud i politiet sa i høst at de kjente til romleiren under brua, men ikke at omfanget av forsøpling i nabolage var så stort. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/SAGENE AVIS/KARL ANDREAS KJELSTRUP
Etter 15 dager har vi fortsatt ikke fått noe svar.
Publisert: 25.01.2018 kl 08:25
Sist oppdatert: 01.02.2018 kl 12:33
MUSELUNDEN:Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis har flere ganger tidligere skrevet om problemstillingen med forsøpling fra romfolk som holder til under og ved Sinsenbrua.
I flere år har fattige tilreisende overnattet ved Sinsenkrysset. Bymiljøetaten og kommunen forvalter området ved brua, mens det er Statens Vegvesen som har ansvaret under brua. I tillegg kommer Sporveiens trikkelinje.
Byrådets 11 punkter
I mai i fjor lanserte byrådet 11 punkter for håndtering av tilreisende bostedsløse.
Dette er byrådets 11 punkter for å håndtere bostedsløse tilreisende
10. januar i år, tar lokalavisa kontakt med byrådet med følgende spørsmål:
– Vi ønsker informasjon om hvilke tiltak - 11 punkter - som er igangsatt av byrådet, når tiltakene ble igangsatt, og hva status er per i dag, punkt for punkt.
– I tillegg ønsker vi informasjon om hvilke av tiltakene som byrådslederen nevner i saken, og som han kan initiere og ta ansvaret for, som er satt igang, når de ble satt igang, og hva status er per i dag?
Sistnevnte blant annet om byrådslederens uttalelser om vurdering av innføring av krav til meldeplikt for tigging, sammen med politiet.
Lokalavisa fikk tidlig svar om at det skulle utarbeides et notat om saken, som avisa skulle få tilgang til. Men etter 15 dager har vi fortsatt ikke mottatt noe svar.
Vi har dessverre ikke kapasitet til å være der hver kveld. Det blir derfor litt som å måke vann i motbakke. Det er fint så lenge vi er der og jobber, men problemene renner tilbake så snart vi ikke lenger er der - Politiet
Stor befaring i august
For et halvt år siden, i august i fjor, var det en stor befaring på stedet, med beboere, Sporveien, politiet, Rusken og Bymiljøetaten, og Statens vegvesen.
– Vi var klar over at det bor tilreisende under her, men vi visste ikke omfanget av problemstillingene knyttet til bosettingen. Vi kommer til å sette inn et større trykk mot området her. Det er jo også ulovlig å campe under brua. Men for å få bort problemet med ulovlig camping er det mange som må samarbeide, sa blant annet Marius Gunnerud, politioverbetjent, Oslo politidistrikt Enhet Sentrum, Patruljeseksjonen.
LES OGSÅ: Hvordan tror du det er å ha en romleir som nærmeste nabo?

Politi, Sporveien, Statens vegvesen og Bymiljøetaten var med på befaring i høst. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/SAGENE AVIS/KARL ANDREAS KJELSTRUP
Nabolaget
Beboere i Nordre Åsen borettslag har fortalt om avføring i buskene, forsøpling og tilgrising, folk som sover under verandaene, og noen har også fortalt at de har følt seg truet av adferden til enkelte tilreisende ved trikkestoppene ved Sinsenbrua.
– Jeg har tatt trikken til jobb her ved Sinsenbrua i 30 år, og fulgt med på situasjonen. Nå har vi hatt tilreisende under brua her i mange år. Det som kanskje er nytt, eller har eskalert, er alle rottene rundt i området. Noen ganger er det så ille at jeg heller venter på trikken på motsatt side, for der er det ikke så mange rotter, som ved hekken og brua, sier også beboer Grethe Mansåker i høst.
HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA AUGUST 2017
Kjersti Hovland er styreleder i Nordre Åsen Borettslag, nærmeste nabo, med 314 leiligheter. Hun forteller i januar til lokalavisa at det fortsatt er folk som holder til under brua.
Men også andre steder i området.
– Vaktmesteren har satt benker med presenning over bak garasjene ved Skeidbanen. Da han skulle ta en titt rett før jul, fant han flere madrasser og liggeunderlag under presenningen, forteller Hovland.
– Jeg har sendt flere henvendelser til Rådhuset, men får ikke noe særlig svar.
Bymiljøetaten
Informasjonsansvarlig i Bymiljøetaten, Monica Thorud Olsen, forteller at de opplever å ha et godt samarbeid i saken, inklusiv varsling om forholdene, med blant annet Statens Vegvesen og andre instanser når det gjelder oppfølging av bostedsløse.
Bymiljøetaten viser videre til nettopp Statens Vegvesen, som har ansvaret for hva som skjer under brua.
Statens Vegvesen
Statens Vegvesen, ved senior kommunikasjonsrådgiver Håvard Vikheim, forteller at de har økt budsjettet for opprydding i tilknytning til bostedsløse og Sinsenbrua.
– I sommer satte vi i gang ekstra inspeksjoner og opprydding som har kostet 500.000 kroner ekstra, fra slutten av juli. Etter befaringen har vi gjort tiltak på arealet under gangbrua som går over trikkesporet. I tillegg har vi også fjernet hylla som var gravd ut som et overnattingssted. Dette er også gjort for å sikre at ikke fundamentet til brua ble svekket, forteller Vikheim.

Under broa er rester etter en leir. Ferdes det folk i sporet kan det oppstå farlige situasjoner, sier Sporveien. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
Under broa var rester etter en leir i august. Ferdes det folk i sporet kan det oppstå farlige situasjoner, sier Sporveien.
– Vi har hatt kontroll og opprydning flere ganger i uka i Sinsenområdet, med tanke på forsøpling. Dette kommer i tillegg til det som ligger i kontrakten som vi anser som normalt renhold. Området under brua er ikke et oppholdsareal. Da brua ble bygget la vi overflødig stein fra arbeidene under brua, nettopp for å hindre at dette skulle bli brukt som et oppholdsareal. Senere har vi fylt på med flere steiner, sier han.
Vikheim understreker at området er å anse som en del av et veg- og trafikkareal, og hvor Statens Vegvesen trenger adgang til for å foreta inspeksjoner av selve brua, men det er ikke et sted som er egnet for permanent opphold.
Politiet
Lokalavisa kontakter også politiet, i januar 2018, et halvt år etter den omtalte store befaringen.
– Jeg har sjekket opp, og kan ikke se at vi har fått særlig mange klager fra stedet siden i sommer, men vi har fått meldinger som tyder på at det fortsatt er personer som har tatt tilhold i området. Vi har i de siste månedene kun registrert én klage fra Sporveien, men vi må ta forbehold om feilkilder, da dette er et sted uten fast adresse og at det kan ligge klager som ikke er blitt fanget opp av mitt søk, sier Marius Gunnerud, politioverbetjent, Oslo politidistrikt Enhet Sentrum, Patruljeseksjonen.
Han fortsetter:
– Men vi har fått tilbakemelding på at det er noen som nå har flyttet til andre siden av Trondheimsveien mot Aker Sykehus. Dette ligger for øvrig i kretsen til enhet øst, tidligere Stovner og Manglerud politistasjoner.
Gunnerud understreker at Sinsenbru-området har patruljefokus.
– Men vi har dessverre ikke kapasitet til å være der hver kveld. Det blir derfor litt som å måke vann i motbakke. Det er fint så lenge vi er der og jobber, men problemene renner tilbake så snart vi ikke lenger er der. Vi opplever likevel at forholdene har blitt bedre og vårt mål er at det skal bli enda bedre.
LES OGSÅ:
Høyre vil ha egne innsatsteam ved Sinsenbrua
Det ligger nå flere madrasser langs trikkelinjen
Hvordan tror du det er å ha en romleir rett ved der du bor?
Fra Rådhuset og rett til romleiren
Meld deg på nyhetsbrev!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!