Hva gjør du om hunden går gjennom isen?

Det er gøy å løpe på isen for hunder, men hva gjør du hvis den går gjennom? Foto: Nordre Aker Budstikke (Arkivfoto)
Den nydelige turen kan raskt forvandle seg til et mareritt hvis hunden løper ut på et vann med tynn is. Drukningsulykker kan fort skje og her ser du hvilke forholdsregler du som hundeeier bør ta.
Publisert: 22.01.2021 kl 08:33
MARKA: Mange har tatt i bruk markavannene enten til fots, eller med skøyter eller ski på beina.
Nå er det flotte vinterværet de siste ukene er avløst av våtere mildvær. Som alltid når man skal ferdes på islagte vann er det viktig å ta sine forholdsregler: Man kan aldri si at isen er trygg.
Torsdag skrev Skiforeningen: Mange vann har nå fryst til, og flere steder er isen nå kontrollert og farbar. Vær OBS på at de siste dagers snøfall, og nå regn, vil kunne gi mye overvann mange steder. Ikke forsøk å gå over vann som ikke er merket med bambusstikker og hvor det tydelig er kjørt opp løype med scooter. Vi minner uansett om at is aldri kan regnes som sikker generelt, og når man ferdes på is må man utvise den største forsiktighet og ha riktig utstyr medbrakt.
Hvordan forhindre at uhellet skjer
Det er altså viktig å være varsom på hvor man ferdes, både selv og med hunden, melder Agria Dyreforsikring.
– Den enkleste måten å forhindre en drukningsulykke er å ha hunden i bånd i nærheten av vann eller is, og generelt ikke ta noen sjanser, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring Norge, i en pressemelding.

Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring, med hunden hennes Mimmi, råder hundeeiere til å være forsiktige på tur i nærheten av islagt vann. Foto: Agria Dyreforsikring
Ha også hunden i sele, slik at den ikke kommer seg ut av halsbåndet i tilfelle du må dra hunden opp av vannet, anbefaler hun.
Hvis hunden går ut på isen
Hunder har ikke mulighet til å vurdere om isen er tykk eller tynn. Mange ganger holder isen så lenge hunden er i bevegelse, men så fort den stopper kan isen gi etter.
– Som hundeeier er det lett å få panikk hvis hunden beveger seg ut på svak is. Hvis du er usikker på om isen bærer hunden din vil den mest sannsynlig ikke kunne bære kroppsvekten din, og det er derfor viktig at du ikke løper etter. Prøv heller å lokke hunden tilbake til trygg grunn, råder Broholm Einarsen.
Har du noe godt i lomma er sannsynligheten større for at hunden din kommer på innkalling. Du kan også prøve å løpe i motsatt retning vekk fra isen og se om hunden følger etter.
Hvis isen knekker
Hvis uhellet skulle skje må du vurdere situasjonen. Ved grunt vann kan du alternativt gå eller svømme ut til hunden. Er det derimot dypt og lengre fra land, kan det være direkte farlig å gå etter. Du må da ringe Brannvesenet, som har utstyret til å kunne gjøre en redningsaksjon.
Hvis hunden kommer seg opp fra det kalde vannet er den mest sannsynlig i en sjokktilstand. En nedkjølt hund har også lavt blodtrykk, sammentrukne blodkar og nedsatt oksygentilførsel. Det er da viktig å ta med hunden til en veterinær som kan gi den riktig behandling og en langsom oppvarming. På veien til veterinær kan du gjerne massere hunden for å øke blodsirkulasjonen.
Tre gode råd:
- Ha hunden i bånd eller langline på tur når du vet at isen er utsatt, koblet til en sele.
- Ikke gå etter hvis hunden går ut på isen og vannet er dypt. Lokk den heller tilbake.
- Skulle hunden gå gjennom isen må du vurdere situasjonen. Ring Brannvesenet hvis det er for risikofylt å gjøre en redningsaksjon selv.
Huskeregler for ferdsel på is
Brann- og redningsetaten har tidligere henvist til varsom.no og Isskolen, hvor du kan lære mer om hvordan ferdes på isen. Der står det blant annet:
- En bør kunne skille de tre istypene stålis, sørpeis og våris, og kjenne til de store forskjellene i bæreevne.
- Ha kunnskap om sikkerhetsutsyr og vite hvordan du bruker det.
- Ha med utstyr for å måle istykkelsen og vurdere bæreevnen, eller ha sikker informasjon fra andre.
- Alle vann har svake partier. Lær deg hvilke områder du alltid må unngå, og hvordan du ser de på kartet. Se etter faretegn! Er vannet regulert, og hvordan påvirker det isen?
- En sjelden gang feilvurderer man likevel og går gjennom isen. Når er det farligst, og hvordan øker du sjansen for å redde deg selv, eller bli reddet?
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!