Nordre Aker Budstikke

Hva skjer med idrettsklubbens store utbyggingsplaner?

Byråd for idrett og kultur, Omar Samy Gamal (SV), besøkte Nordre Åsen høsten 2020. Han fikk omvisning av blant annet styremedlem Tarald Rohde (t.h.) og sportssjef for barnefotballen, Ole Rose. Bak står styremedlem Merete J. Orholm sammen med delegasjonen fra Bymiljøetaten og byrådsavdelingen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Hva somler byrådet med? 2. april 2019 søkte Skeid om å få overta tomta på Nordre Åsen, akkurat som Vålerenga fikk tomt på Valle Hovin. Mer enn to år seinere har Skeid ennå ikke fått svar på søknaden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE ÅSEN: Skeid vil bygge ut her. Har venta i 820 dager på byrådens svar. Venter fortsatt. 2. april 2019 sendte Skeid en søknad til byrådsleder Raymond Johansen. Klubben ba om å få overta tomta på Nordre Åsen for å utbygge og utvikle anlegget. 820 dager seinere venter den fortsatt på svar.

Skeids prosjekt bygger på den samme grunnidéen som Vålerenga brukte da klubben fikk realisert sin arena på Valle Hovin. Enkelt forklart fikk klubben tomta av kommunen for ei krone, solgte deler av den til utbyggere av næringslokaler og boliger og fikk penger til å bygge arenaen.

Leiligheter skal finansiere idrettsanlegg

Skeid ønsker å overta Nordre Åsen, hvor klubben har hatt tilhold siden annen verdenskrig. På en del av eiendommen søkes det om at OBOS skal få bygge boliger. Det er også funnet plass til en dagligvarebutikk. På resten skal Skeid utvikle anlegget.

– Det viktigste er å erstatte dagens gressbane med oppvarmet kunstgress, slik at bruksmuligheten femdobles. Klubbhus og garderober bygges nytt og det skal legges til rette for at det kan bli et sted å oppholde seg, sier Tarald Rohde, en av de sentrale drivkreftene bak Skeids planer.

Matchbane med tribuner der hovedbanen ligger i dag, og kunstgressbane med skøyteis om vinteren ved siden av, viste Tarald Rohde, da planene ble presentert i 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)


Skeid sendte en søknad direkte til byrådsleder Raymond Johansen. Han har tidligere, blant mye annet, vært sportslig leder i Vålerenga Fotball fram til 2009. Nordre Aker Budstikke har skrevet flere artikler om prosjektet, her kan du lese mer om hvordan Skeid tenker seg Nye Nordre Åsen.

De fikk raskt beskjed om at det var feil adresse. Det var å gå for fort fram, søknaden skulle gå tjenestevei og først sendes til byrådsavdelingen for kultur, idrett og frivillighet.

Venter på svar

Det ble gjort, og siden har det ikke skjedd annet enn at det er kommet en bekreftelse på at søknaden er mottatt. Byråd Omar Samay Gamal (SV) har ikke bestemt seg. Prosessen med fagetaten, Plan- og bygningsetaten, om selve byggesaken er ikke påbegynt.

– Nei, først må vi ha en politisk avklaring på på om vi får overta tomta, sier Rohde.

Og den lar altså vente på seg. Nordre Aker Budstikke lurer på hvor saken står og hvorfor den tar så lang tid. Etter mange uker og flere purringer fikk vi svar fra byrådssekretær Hanne Lyssand (SV) for noen uker siden.


– Lettest å si nei

– Det letteste juridisk hadde vært å si nei til Skeids prosjekt og at kommunen videreutvikler området i tråd med prioriteringene i «Plan for idrett og friluftsliv». Vi bruker lang tid for å se om vi kan finne en løsning som kan gi området løftet som Skeid ønsker, samtidig som det står seg juridisk, skriver Lyssand.

Hun understreker at saken tar tid fordi den er komplisert:

– Byrådet er bundet av regler om subsidiering og likebehandling som gjør det juridisk komplisert å finne en løsning på Skeids ønske om å overta den kommunale tomten. Vi deler Skeids ønske om å videreutvikle anlegget, men dette må gjøres på en måte som sikrer området for fremtidig bruk for idretten og nærmiljøet samtidig som vi ikke risikerer at det blir borte hvis Skeid i framtida skulle få økonomiske problemer.

Egne regler for Vålerenga?

Saken er altså foreløpig ikke kommet så langt at det er Skeids planer for området som skaper problemer, men å overdra tomta til Skeid. Det reiser et nytt spørsmål: Er det sånn i Oslo at det gjelder en regel for Vålerenga, som av bystyret fikk den verdifulle tomta på Valle Hovin for én krone, og en annen før «røkla»?


– Det gjelder selvfølgelig de samme reglene for alle. Avtalen med Vålerenga var en mye større avtale enn at de «fikk» tomten for en krone. Den inneholdt blant annet en forpliktelse om å bygge en videregående skole. Men erfaringene på Jordal er vel også at såpass kompliserte prosjekter innebærer en risiko, som idrettslagene ikke nødvendigvis er i stand til å bære. Ingen saker er helt like, og det betyr at vi må behandle alle grundig og gå inn i alle sider av saken, sier byrådssekretær Hanne Lyssand.

Hun våger ikke skrive noe om hvor lenge Skeid må vente.

Venstre lokalt har tidligere vendt tommelen ned for Skeids planer.

Venter på møte

Det er ingen tvil om at frustrasjonen i Skeid er stor, men Rohde, en av de sentrale drivkreftene bak Skeids planer, er veldig taus.

– Jeg har fått løfte om et møte med idrettsbyråd Omar Samy Gamal og vil ikke kommentere saken før jeg har fått anledning til å snakke direkte med ham, sier Rohde.


Gamal var i fjor høst på besøk hos Skeid på Nordre Åsen. Da uttale han til nab.no:

– Det å gi en kommunal tomt til andre, er ikke noe dette byrådet i utgangspunktet er positivt til.

Det kan bli en tøff kamp for Skeid.

Lokalderby

Tøft blir det også onsdag denne uka klokken 19.00. Da er det klart for lokalderby i 2. divisjon på Nordre Åsen. Kjelsås kommer på besøk.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...