Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hvem visste hva da nedre Grefsen ble utviklingsområde?

Marianne Brenna, Kim Nordlie, Benedicte Bull og Tom Ola Bergerud fra Aksjonsgruppen stopp ødelegging av nedre Grefsen på rådhuset mandag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det klarer ikke byutviklingskomiteen å bli helt enige om. Men at det ikke ble fanget opp lokalt da nedre Grefsen fikk ny status i Kommuneplanen 2015, omtales som «trist». Nå håper Aksjonsgruppa på folkemønstring 2. november.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2016 kl 11:43

RÅDHUSET: – Her er man i ferd med å begå en historisk tabbe, basert på dårlig utredning av alternativer og konsekvenser, sa Benedicte Bull.

Mandag møtte hun og representanter fra Aksjonsgruppen mot ødelegging av nedre Grefsen til deputasjon i byutviklingskomiteens arbeidsutvalg. Det private forslaget fra Camilla Wilhelmsen (Frp) om å ta nedre Grefsen ut som satsingsområde i Kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030, skulle opprinnelig vært oppe i byutviklingskomiteen forrige uke, men er utsatt til 2. november, slik at beboerne skulle få legge frem saken sin.

LES OGSÅ: Byutviklingsbyråden svarer Frp: For god kollektivdekning på nedre Grefsen til ikke å bygge flere boliger

Mot blokker der husene står

Benedicte Bull, Marianne Brenna, Kim Nordlie og Tom Ole Bergerud fikk 20 minutter med komiteleder Victoria Marie Evensen (Ap), Camilla Wilhelmsen (Frp), Pia Farstad von Hall (H), Lillian Bredal Eriksen (MDG) og Espen Ophaug (V).

De viste en film fra gatefesten 20. august, og kunne fortelle at området omfatter 280 hus og 480 boenheter. Med den utnyttelsesgraden kommuneplanen legger opp til, på 125 prosent, vil området bli bebygd med 12-etasjers blokker, har aksjonsgruppen regnet seg frem til. Dette innebærer intet annet enn sanering av boligområdet, mener de.

– Vi er ikke imot blokker, men vi er imot å bygge blokker der husene våre står i dag, sa Benedicte Bull.

Representantene fra nedre Grefsen (på siden nærmest) med arbeidsutvalget i byutviklingskomiteen. Victoria Marie Evensen (f.v.), Camilla Wilhelmsen, Pia Farstad von Hall, Lillian Bredal Eriksen og Espen Ophaug. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Fjerne nedre Grefsen som utviklingsområde

De frykter en dominoeffekt, dersom noen begynner å selge til utbyggere. Og at dette vil splitte opp et godt nabolag.

– Vi har hørt om naboer på Smestad som ikke hilser på hverandre lenger fordi de har ulik oppfatning av utbyggingsplanene der, sa Marianne Brenna.

– Vi ber dere om ikke å prioritere nedre Grefsen som utviklingsområde, og at området får samme status i kommuneplanen som resten av Grefsen når planen skal opp til revisjon, sa Kim Nordlie.

LES OGSÅ: Haavard Nordlie om boligtoppenes Twitter-moro: Sirkus Schumann på Grefsen

Kontrast til byrådserklæringen

Byrådserklæringen til det rødgrønne byrådet, som snakker varmt om at «forutsetningene for et folkelig demokrati er åpenhet og at de politiske beslutningene ikke er langt unna innbyggerne», går fullstendig på tvers av prosessen på nedre Grefsen, mener aksjonsgruppa.

– Det er det forrige byrådet som er skyld i prosessen. Men det sittende byrådet, og flertallet i bystyret, er i ferd med å overta skylden nå, sa Nordlie.

– Og både Høyre og Venstre sier ellers at Småhusplanen skal følges, men her gjør man totalt motsatt.

Veldig dumt

– Det var veldig dumt at bydelsadministrasjonen og BU ikke fikk med seg dette da Kommuneplanen var til høring. De kjenner slike prosesser og vet at kartet som følger planen er viktigere enn bestemmelsene. Vi i arbeidsgruppen som jobbet med Kommuneplanen visste at nedre Grefsen var del av dette utviklingsområdet. Også lederen fra Fremskrittspartiet. Det var ikke noe feil i byutviklingskomiteens prosess, sa Espen Ophaug fra Venstre.

Også Pia Farstad von Hall (H) bekreftet at Høyre, som da satt med byutviklingsbyråden, visste hva de vedtok, men at det for hennes parti «ikke har vært snakk om 12 etasjer. Hovedpoenget er at utbygging må tilpasses den lokale bebyggelsen».

LES OGSÅ: Vi spurte alle bystyrepartiene hva de visste om nedre Grefsen da kommuneplanen ble vedtatt. Se hva de svarte.

Ingen god prosess

Byutviklingskomitéleder Victoria M. Evensen (t.v.) og nstleder Camilla Wilhelmsen (t.h.). Her sammen med byutviklingsbyråd Hanna Marcussen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Camilla Wilhelmsen avviste beskyldningene om at også Fremskrittspartiet visste hva de begikk i fjor høst.

– Fremskrittspartiets bystyregruppe svarer for Fremskrittspartiets bystyregruppe, og vi var ikke klar over at nedre Grefsen var innlemmet i utviklingsområdet. Det har ikke vært en god prosess i byutviklingskomiteen når beboere og bydel ikke fikk det med seg, sa Wilhelmsen.

– Det Høyre er opptatt av er hva som skjer videre. Kommuneplanen er vedtatt og ligger der. Men når det skal utarbeides et områdeprogram, er det viktig å koble på lokale i den prosessen. Det er da premissene for utviklingen skal legges. Kommuneplanen setter rammene, men det er ikke gitt at det blir slik til slutt, likevel, sa von Hall.

LES OGSÅ: BU-lederen i Nordre Aker (H): Vil kjempe mot sine egne, om nødvendig

Oppfordrer til folkemønstring 2. november

I heisen på vei ut var representantene for aksjonsgruppen ikke oppløftet av signalene de fikk:

– Det er skremmende at de snakker det bort med hvilke høyder som skal tillates. Prosessen må begynnes på nytt. Å snakke om at lokaldemokratiet skal telle i neste runde, holder ikke. Premissene er allerede lagt: Det er åpnet for utbygging. Det hele er en skinndemokratisk prosess.

Byutviklingskomiteen skal behandle forslaget om å ta nedre Grefsen ut som utviklingsområde i kommuneplanen, samt endre varslingsrutinene for grunneiere når store arealendringer foreslås, 2. november.

– Vi oppfordrer alle som kjemper for nedre Grefsen om å møte opp og vise sin støtte! sier Tom Ola Bergerud.

Møtet holdes i bystyresalen i Oslo rådhus 2. november fra klokken 16.30 og er åpent for publikum. Etter byutviklingskomiteens behandling skal saken avgjøres av bystyret 16. november.

Da bydelsutvalget hadde saken på sitt bord i mars i år møtte nærmere 2000 mennesker opp i BU-salen.

Beklagelse fra Obos-sjefen

Mandag gikk også Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj ut etter oppstyret rundt Twitter-samtalen mellom ham og Selvaag-sjef Baard Schumann.

I et innlegg i Dagsavisen skriver Siraj at han beklager å ha blitt oppfattet som arrogant overfor Grefsen-beboerne. Han sier også at Obos ikke har noen planer om å kjøpe opp boliger på nedre Grefsen for å bygge blokker, verken alene eller sammen med Selvaag.

«Når det gjelder Nedre Grefsen mener jeg imidlertid at det nå er feil prioritering å ta dette småhusområdet til fortettingsområde med blokkbebyggelse. Dette burde heller sees på som en fremtidig mulig arealreserve for Oslo. Jeg mener at kommunen i stedet burde fokusere på økt utnyttelse i områder der man skal transformere fra industri til bolig, f.eks nede i Nydalen og i den nye Hovinbyen» skriver Siraj.

Les alt om Kommuneplan-prosessen på nedre Grefsen her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...