Nordre Aker Budstikke

Åtte nye ladeplasser:

– Hvor ignorant er det mulig å være med skattebetalernes penger?

Denne uka åpner åtte nye ladeplasser for ladbare biler i Peder Ankers vei på Nordberg. Foto: Christian Fredrik Borg

Åtte nye ladeplasser i et område «uten arbeidsplasser og butikker» får enkelte beboere på Nordberg til å reagere kraftig. Bymiljøetaten svarer at de forventer god etterspørsel etter ladeplasser i dette området.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2020 kl 10:32

NORDBERG: Onsdag formiddag åpner åtte nye ladeplasser for ladbare biler i Peder Ankers vei på Nordberg. (I en tidligere versjon av saken skrev vi at direktør i Bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven, og byråd for miljø og samfersel, Lan Marie Berg (MDG) skulle foreta åpningen. Onsdag morgen ble åpningsarrangementet avlyst, men ladepunktene settes likevel i drift som planlagt.)

I løpet av 2020 skal Bymiljøetaten etablere 575 nye ladeplasser for ladbare biler i Oslo gjennom prosjektet «Lad i Oslo». Ladepunktet i Peder Ankers vei, som ligger like ved krysset mellom nevnte vei og Langmyrgrenda, blir nummer 2000 i hovedstaden, opplyser Bymiljøetaten.

Flere naboer på Nordberg, som har kontaktet Nordre Aker Budstikke, reagerer imidlertid kraftig.

Avgiftsbelagte

De åtte ladeplassene vil bli avgiftsbelagte og brukt med takstsone 3054. Det kommer frem av et reguleringsforlag fra Bymiljøetaten.

Makstiden for parkering vil være 24 timer. Mellom 09 og 20 vil det koste ti kroner per time og halvparten resten av døgnet, ifølge Bymiljøetaten.


Plassene vil bli brukt med takstssone 3054. Det betyr at det koster fem eller ti kroner i timen å bruke dem. Foto: Christian Fredrik Borg

Det vil være både lade- og parkeringsplikt alle dager hele døgnet for elbil og ladbare hybridbiler på de åtte plassene. Dermed vil det ikke være mulig å parkere med fossildrevne biler.

– Idiotisk

En Nordre Aker Budstikke-leser påpeker at det hverken er arbeidsplasser eller butikker i området.

– Hvor idiotisk og helt uten logisk tankekraft er det mulig å være? Hvor ignorant er det mulig å være med skattebetalernes penger?


– Det er nesten så man tror at byrådet planlegger en gedigen 1. april-feiring neste år og må starte forberedelsene tidlig.

– Forventer etterspørsel

Pressevakt i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Guro Birkeland Tangen, skriver i en e-post til Nordre Aker Budstikke at ladestasjonen i Peder Ankers vei er en av de som skal sikre Oslos befolkning tilgang til lading.

– Dette er viktig for å sikre overgangen til nullutslipps transport. Nasjonal målsetning tilsier at fra 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler. Etableringen av ladeinfrastruktur er derfor et ledd i å nå både Oslos klimamål og som en forberedelse til nye krav til bilparken.

– Hvorfor blir ladestasjonene plassert her?

– Plasseringen er vurdert ut fra et behov for ladeinfrastruktur i årene fremover, samt tilgang til strøm og lignende.


– Hvordan er etterspørselen etter ladestasjoner i dette området?

– Vi forventer god etterspørsel etter ladeplasser i dette området, spesielt etter hvert som flere beboere går over til elbil. I tillegg er ladeplassene et tilbud til håndverkere som har oppdrag i området, og de vil muliggjøre lading for elektriske bildelingsbiler, svarer hun.

Her, like ved krysset mellom Peder Ankers vei og Langmyrgrenda, kommer åtte nye ladeplasser for ladbare biler.

600.000 kroner

Etter å ha blitt forelagt kritikken fra enkelte beboere i området, svarer Bymiljøetaten at ladepunktet i Peder Ankers vei er etablert etter henvendelser fra beboere i området med ønske om ladeplass for elbiler.

– Utbygging av ladeinfrastruktur er ikke primært rettet mot arbeidsplasser eller butikker. Utbygging av ladeinfrastruktur gjøres for at byens beboere skal ha mulighet til omstilling til nullutslipps transport, selv de som ikke har tilgang til egen parkeringsplass.


– Samtidig er dette et viktig tilbud til håndverkere og servicepersonell som har oppdrag over hele byen, skriver etaten i en uttalelse til Nordre Aker Budstikke.

Kostnaden oppgis å være på 600.000 kroner.

– Kunne behovet vært større andre steder?

– Bymiljøetaten bygger ut ladestasjoner på bred basis over hele Oslo. Dette har vi gjort siden 2008. De første årene ble det bygget mye i boligområdene sentralt i byen der ladebehovet er aller størst. Denne satsingen fortsetter, svarer pressevakt Bård Eion Flaen og legger til:

– Vi ser også behov for en bedre ladeinfrastruktur i bydelene utenfor Ring 3, og har derfor anlagt flere ladestasjoner i disse bydelene.

For to uker siden pågikk fortsatt arbeidet med etableringen av ladestasjonene. Foto: Christian Fredrik Borg

76 ladepunker

Bymiljøetaten opplyser at det var 76 kommunale ladepunkter i Nordre Aker ved årsskiftet. De fleste ligger i andre deler av bydelen enn Nordberg.

– Med en forventet økning i elbil-andelen estimerer vi at behovet for lading i 2025 vil være omtrent 200 ladepunkter i Nordre Aker. Ladestasjonen i Peder Ankers vei er således et viktig tilskudd for å dekke behovet i årene fremover, sier Falen til Nordre Aker Budstikke.

Det er ikke planlagt nye ladestasjoner i bydelen dette året.

De åtte ladeplassene ligger i Peder Ankers vei, like ved der veien møter Langmyrgrenda. Foto: Christian Fredrik Borg

– Vi setter pris på konstruktive tilbakemeldinger fra beboere og publikum. Skulle naboer eller publikum oppleve feil eller mangler som vi kan gjøre noe med, kan det enkelt og raskt meldes ifra til oss via bymelding.no eller appen Bymelding. Folk kan også nå kundesenteret vårt på e-post postmottak@bym.oslo.kommune.no og benytte chat-tjenesten vår, skriver Bymiljøetaten i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...