Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hvor og hvordan de unge bor, betyr mye

Boforholdene har mye å si for hvordan den unge har det. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Men det betyr ikke at de som bor best, alltid kommer best ut.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2017 kl 10:16

OSLO: Osloungdommen lever stort sett gode og meningsfulle liv. Likevel, «den delte byen» lever også i beste velgående.

NOVA presenterte for en tid tilbake en analyse om ungdom og deres bosituasjon og levekår. Forfattere er Patrick Lie Andersen og Hans Christian Sandlie, sistnevnte selv fra Kjelsås.

Systematiske forskjeller

– Analysen viser systematiske forskjeller i ungdommenes levekår og livskvalitet ut fra hvordan og hvor i Oslo de bor, forteller Sandlie til Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis.

Hans Christian Sandlie ved NOVA Foto: HØGSKOLEN I OSLO

Ungdommer som har de minst gunstige bosituasjonene - de som bor i leide eller trangbodde boliger, eller som har flyttet hyppig - kommer dårligere ut når det gjelder velvære, helse, utdanning og sosiale relasjoner, viser undersøkelsene.

– Det er viktig å fange opp kunnskap om de unges bosituasjon, kunnskapen kan eksempelsvis brukes til å forebygge reproduksjon av ulikhet, sier Sandlie videre.

8000 vgs-elever har svart på spørsmålene som gir grunnlag for NOVAs analyse om levekår og boforhold for Osloungdommen. Foto: ILLUSTRASJON

8000 elever

Undersøkelsen baserer seg på svar om bosituasjonen fra rundt 8000 videregående skoleelever - gjennom NOVAs Ung i Oslo 2015.

Boligmassen i Oslo har stor variasjon - flere ungdommer i vest i rekkehus og eneboliger, mens ungdom i øst og sentrumsnære områder bor i blokk og leiligheter, ofte mer trangbodd enn de som vokser opp i boliger i vest.

Foto: NOVA

I tillegg er det mer vanlig for ungdom i vest å vokse opp i boliger som foreldrene eier.

Fornøyde og misfornøyde

– Ungdom som vokser opp i velstående boområder i vest, er oftere mer fornøyde med lokalmiljøet og egen helse. Flere trener regelmessig og er aktive i organiserte fritidsaktiviteter.

– Ungdom i østlige og sentrumsnære områder derimot, er oftere mindre fornøyde med lokalmiljøet, egen helse og også oftere mindre fornøyde med foreldre og har færre fortrolige venner, forteller Sandlie videre fra undersøkelsen.

Foto: NOVA

Mye flytting - dårligere ut

Et annet funn fra undersøkelsen er at unge som flytter ofte, som er mer vanlig for de som bor i sentrumsnære områder, kommer noe dårligere når det gjelder helse og velvære, enn unge som ikke flytter ofte.

– Vi fant også at unge som bor i leid bolig, eller har flyttet ofte, har generell dårligere livskvalitet og mindre tro på at de skal få et godt liv i framtiden. I forhold til de med mer gunstig bosituasjon.

I tillegg - unge med ugunstig bosituasjon har ifølge undersøkelsen oftere depressive symptomer enn ungdom med en bedre bosituasjon.

Foto: NOVA

I sammenheng med foreldreegenskaper

– Likevel, boforholdene må også ses i sammenheng med egenskaper ved foreldrene som både påvirker ungdommenes livssituasjon og deres bosituasjon. Enkelt kan vi si at det er foreldrene som både gir husly og oppdragelse. Boforholdene blir en mellomliggende variabel, dårlig boforhold kan bli en ekstra belastning for utsatte barne- og ungdomsfamilier, sier Sandlie.

Foto: NOVA

Rus

Variasjonen i rusmiddelbruk er også markant mellom bydelene.

– Særlig gjelder dette bruk av alkohol. Vi finner en langt større andel blant ungdom i Oslos vestlige bydeler enn i øst, som oppgir at de har vært tydelig beruset. Alkoholbruk har en større plass i de unges liv på vestkanten. Ung i Oslo-undersøkelsen viser også at alkoholforbruk er nært knyttet til sosioøkonomiske familieforhold - gode sosioøkonomiske forhold i familien betyr flere unge som drikker, forteller Sandlie.

Cannabis, vold og mobbing

I tillegg at ungdom i de østlige bydelene i mindre grad bruker cannabis, enn ungdom i vest og sentrum.

Samtidig, unge som vokser opp med dårlige sosioøkonomiske ressurser er mer utsatt for vold og mobbing, og flere blir involvert i kriminalitet.

LES MER:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...