Nordre Aker Budstikke

Etterlyser jobb til dem under 18:

– Hvorfor er det så få jobber til unge, i regi av Nordre Aker? spør Karita (17)

Karita Li Kurås mener det er for vanskelig å få deltidsjobb for unge under 18 år, og etterlyser flere jobber fra Bydel Nordre Aker. Foto: Privat

Karita Li Kurås (17) forteller om et vanskelig jobbmarked for de under 18 år. – Det stemmer at Bydel Nordre Aker ikke har lyst ut jobb til unge siden i sommer, svarer miljøterapeut Brita Mikkelsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Videregående skole-elev Karita Li Kurås (17) har søkt deltidsjobb en stund. Hun forteller om andre unge som også prøver på det samme. Men det er ikke lett.

– Det virker nesten umulig å få seg jobb når man er under 18 år. Med mindre man har kontakter, eller at man finner stillinger der aldersgrensen er under 18 år. Heldigvis har Oslo kommune fått et budsjett til å skape arbeidsplasser til unge i hver bydel. Men hvorfor er det så få jobber til unge, i regi av Nordre Aker, slik jeg opplever det? spør Karita.

Hun viser også til Facebook-siden Jobb for unge i Oslo.

– Der ser jeg at flere av de andre bydelene utlyser stillinger, også for de under 18 år. Blant annet i bydelene Frogner, Grünerløkka, Alna, Løren, Bjerke, Sagene, St. Haugen med flere. Jeg tror aldri jeg har sett en utlysning om jobb for unge i Nordre Aker her - det samme gjelder for sommerjobbene i regi av Nordre Aker.

Mange om samme jobb

Karita sier det er bra at bydelen prioriterer jobber til de som trenger det mest:


– Men det hadde vært fint med flere muligheter til alle - vi er mange som trenger en jobb!

Karita har sendt noen søknader av gårde siden våren i år, men det er få stillinger å søke på for de under 18 år.

– Jeg har søkt litt ulike typer jobber, som for eksempel SoMe-medarbeider for BUA i Nordre Aker bydel - en sommerjobb, butikkmedarbeider i klesbutikk og for andre varer. Jeg har også søkt en deltidsjobb på vaksinesenteret i Nordre Aker. Jeg har vært på et par jobbintervjuer, men det ble dessverre ikke meg som ble valgt. De andre jobbene har jeg enten ikke hørt noe fra, eller fått beskjed om at de har hatt andre søkere som passer bedre, forteller 17-åringen.

– Det er nok mange over 18 år også som søker de samme jobbene som meg. Jeg tror konkurransen er større der man er nødt til å konkurrere mot alle som søker jobb i en by, fremfor bydelsjobbene der man kun konkurrerer mot de i bydelen i en viss aldersgruppe, sier Karita videre og tipser om at hun selvfølgelig fortsatt er på jobbjakt hvis noen trenger henne.

Bydel Nordre Aker svarer

Brita Mikkelsen er miljøterapeut i Bydel Nordre Aker.


Brita Mikkelsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Det stemmer at Bydel Nordre Aker ikke har lyst ut jobb til unge siden i sommer. Dette henger sammen med at bydelen nå er i prosess med å avslutte prosjektet tilknyttet sommeren, gjennom evalueringsarbeid og utsendelse av attester til alle som hadde jobb i løpet av sommeren. Bydelen er samtidig i planleggingsfase for å se på muligheter for å lyse ut deltidsjobber, ved siden av skole - og/eller - i skolens ferier, ifølge Mikkelsen.

På spørsmål om totalt hvor mange jobber som er utlyst i Nordre Aker så langt i år, i prosjektet om unge og jobb, svarer hun følgende:

– Sommerjobber må ses i sammenheng med øvrige jobber til unge da disse er i samme prosjekt, og her ble det totalt lyst ut 50 sommerjobber, hvorav fire av disse er deltidsjobber over noe lengre tid.

– Er det jobber som ikke blir utlyst?


– I tillegg til de 50 utlyste jobbene ble det rekruttert inn åtte ungdommer til sommerjobb. Det betyr totalt 58 jobber i prosjektet som heter Ung jobb så langt i år, som sommerjobb er en del av.

– Vil det snart bli utlyst flere jobber i regi av dette prosjektet i Nordre Aker?

– Bydelen jobber aktivt med å få til flere deltids- og feriejobber til unge bosatt i Nordre Aker, så målet er at vi skal lyse ut jobber frem mot årsskiftet. Antall jobber vil avhenge av hvor mange arbeidsplasser som ønsker å inngå samarbeid med bydelen om jobb til unge, sier også Mikkelsen.

Føringer

Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nordre Aker Budstikke omtalte i juni at byrådet ønsket en økt satsing på jobber til unge og satte av 25 millioner kroner ekstra til dette prosjektet i revidert budsjett.

– Det er opp til bydelene å fordele pengene videre på sommerjobber, eller tiltak og aktiviteter i ferie, sa blant annet byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap) til avisa i sommer.


– Bydelene skal bruke disse midlene primært til unge på ungdomsskole og videregående skole. Selv om det er føringer for hvem som kan prioriteres når det gjelder eksempelvis sommerjobber, så skal stillingene lyses ut allment, sa også byråden.

I tillegg ble det bevilget 10 millioner til i samme reviderte budsjett, som var øremerket 1000 sommerjobber til unge med varighet på tre uker.

Bydel Nordre Aker

Bydel Nordre Aker, ved miljøterapeut Brita Mikkelsen, svarte blant annet om føringene, som ikke er nevnt i stillingsannonsene:

– Bydelen var tidlig i prosessen i kontakt med aktuelle tjenestesteder for å kartlegge behov for prioritering av ungdom i SaLTo-samarbeidet. Dette er en gruppe ungdom som allerede følges opp av bydelen, og enkelte av disse er allerede i deltidsjobb eller har andre tilbud. Søkere som befinner seg i denne målgruppen må søke sommerjobb på lik linje som øvrige ungdommer, og blir vurdert etter kriteriene satt i stillingsannonsen. Derfor er det vurdert til at det ikke er behov å opplyse om prioritering, da det ikke vil ha større innvirkning på rekrutteringsprosessen overfor øvrige ungdom i bydelen.

Videre sa hun også:

– Antallet ungdommer som faller inn under gruppa «med prioritet» er lavt, og det er derfor gode muligheter for alle. Flertallet av ungdomsjobber gikk både i fjor og i år til ungdom uten prioritering. Årsaken til at vi ikke har opplyst om at ungdommer i SaLTo-nettverket er en prioritert gruppe er fordi inkluderingen av dem skal gjøres på en ikke-stigmatiserende måte.

Kommunens tilskudd til sommerjobber fordeles etter en nøkkel som sikrer alle bydeler midler. Bydeler med levekårsutfordringer prioriteres. Til eksempel før ekstrabevillingen til sommerjobber i år, hadde Nordre Aker har så langt fått i overkant av 600.000 kroner av årets bevilgning, mens Sagene fikk i underkant av 1,4 millioner kroner. Noen bydeler har også bevilget midler fra eget budsjett til satsingen.

I forbindelse med revidert budsjett i sommer fikk Bydel Nordre Aker ytterligere bevilget 1,05 millioner kroner av disse to budsjettpostene til jobb og aktiviteter til unge i bydelen.

– Tildelingene skjer med bakgrunn i kriteriene for Oslo kommune der levekår er vektlagt. Det innebærer at de aller fleste andre bydeler har fått mer midler enn oss, sier Mikkelsen til avisa.

Hun legger til:

– Midlene er også brukt til å holde meråpent på fritidsklubbene i sommerferien, og skal brukes til meråpent i kommende skoleferier. I tillegg til bevilgningene som har gått til direkte lønnsmidler og styrkede sommertilbud, har bydelen brukt av egne ressurser for å drive forvaltning, administrasjon og oppfølging av ungdommene i Ung Jobb.

Bydel Sagene

Nordre Aker Budstikke omtalte også til sammenligning Bydel Sagenes jobbprosjekt i samme regi, i sommer:

I nabobydel Sagene har 254 unge søkt jobb i prosjektet for 2021, og bydelen opplyser til avisa at de har som mål å sørge for at alle får en jobb i sommer, eller dratt over til høstferien. Bydel Sagene opplyser også å ha blitt tildelt 1,38 millioner kroner i prosjektet, samt at det er gjort et lokalpolitisk vedtak om å styrke sommerjobbprosjektet med ytterligere 250.000 kroner over bydelens budsjett.

Bydel Sagene oppsummerer nå om deres sommerjobbprosjekt i år:

– I forbindelse med årets sommerjobbprosjekt ble 300 ungdommer innkalt til intervju hvorav 280 fikk jobb. De resterende 20 takket nei til tilbudet. Vi har også hatt ungdom i arbeid i forbindelse med for eksempel vaksinasjonssenteret vårt, ifølge informasjonsansvarlig i Bydel Sagene, Kathinka Nordhagen Selsjord.

Fra ekstrabevillingen fra revidert budjsett i sommer, opplyser nabobydelen at de mottok tilsammen 2,1 millioner ekstra til jobbprosjekt og aktiviteter til unge.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...