Nordre Aker Budstikke

Elvestuen reagerer:

Byrådet kutter støtten til Maridalens Venner med 70 prosent

Tidligere byråd i Oslo og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), fikk Maridalens Venner inn i budsjettet, men nå har byrådsavdelingen kuttet støtten med over 70 prosent. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Tirsdag, dagen før oslobudsjettet skulle vedtas, smalt en liten budsjettbombe. Byrådet reduserer bevilgningen til Maridalens Venner med 70 prosent. – Hvorfor vil MDG at Maridalen gror igjen? spør Elvestuen, som i sin tid fikk foreningen inn oslobudsjettet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2020 kl 12:50

MARIDALEN/ RÅDUSET: I 2004 fikk bystyrerepresentant, seinere byråd og klima- og miljøvernminister, Ola Elvestuen (V), Maridalens Venner inn som en fast post på oslobudsjettet.

– Hovedgrunnen var det enorme arbeidet organisasjonen har gjort med å ivareta kulturandskapet i Maridalen. I europeisk sammenheng er et slikt landskap så nært en storby helt unikt. Det er også kåret til ett av Europas best bevarte kulturlandskap. Hvorfor ønsker MDG å ødelgge dette verdifulle arbeidet, bryr de seg ikke om naturvern? spør Elvestuen.

De sier at de under koronakrisen finner landskapsvern mindre viktig enn å få folk på tur, derfor ble penger overført fra Maridalens Venner til DNT.

– Ja, sier Elvestuen.

– Jeg så at det var begrunnelsen, men hva slags begrunnelse er det? Naturen må vi ta vare på, også under en pandemi.

Uklart i budsjettet

Vi tar saken fra begynnelsen. Den begynte på mandag. Da oppdaga Venstres bystyregruppe at det var noe galt i budsjettdokumentet til den MDG-styrte byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. Mens det i en tabell over tilskuddsmidler fra Bymiljøetaten sto at Maridalens Venner skulle få samme beløp som i fjor, 850.000 kroner, sto midt inni en innledende tekst at byrådet neste år vil kutte tilskuddet med 400.000, og i stedet øke tilskuddet til Turistforeningen tilsvarende.

– Slike feil skal selvfølgelig ikke skje i et budsjettdokument, sier Elvestuen.

Er det en glipp, eller et forsøk på å skjule kuttet?

– Jeg aner ikke hva det er.


Maridalsvannet og deler av dalen sett fra Barlindåsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Maridalen gror igjen

Så fort de så det, sendte Venstre en e-post til byrådsavdelingen. Den kunne bekrefte at teksten var riktig tabellen var feil. De hadde kutta støtten til Maridalens venner med 70 prosent uten noen form for forhåndsvarsel.

I forliket med Rødt rett før budsjettet ble lagt fram kutta byrådet støtten med ytterligere 200.000. Det betyr at Maridalens Venner, som de siste fem åra har fått 850.000, neste år må nøye seg med et tilskudd på 250.000.

– Det betyr i praksis at vi neste år ikke har noen til å drive landskapspleie i Maridalen, sier Elvestuen.

– Hvorfor vil MDG at Maridalen gror igjen? Kutt vil føre til at det verdifulle kulturlandskapet i Maridalen gror igjen!

Venstre lokalt overtar

Slaget i byen er over for denne gang. Men «krigen» mellom de to grønneste partiene i Oslo fortsetter lokalt.

– Ja, jeg vil ta opp dette når vi i Nordre Aker bydelsutvalg torsdag (17. desember, red.anm.) skal behandle budsjettet for neste år, sier Venstres eneste representant der, May-Brith Døssland.

Bystyrerepresentant Marit Kristine Vea (V) og BU-representant i Nordre Aker, May-Brith Døssland (V) i Maridalen. Foto: Christian Fredrik Borg

– Kuttet er helt utrolig. Vi må sikre at det viktige arbeidet med kulturlandskapet i Maridalen fortsetter, og når bystyret ikke tar ansvar, må vi i bydelsutvalget gjøre det.


Er det ikke for sent?

– Jeg vil gjøre hva jeg kan og samtidig vise at Venstre er et parti som står opp for gønn politikk også når det koster penger. Og så håper jeg å få med meg mange nok slik at vi i hvert fall kan bidra med noe til det verdifulle arbeidet, sier Døssland.

Derfor kuttet byrådet

(Oppdatert fredag morgen).

Byrådssekretær Morten Nordskag (MDG) i byrådsavdeling for miljø og samferdsel forklarer kuttet slik:

«Maridalens Venner er en av få frilufts- og naturvernorganisasjoner i Oslo som får direkte støtte over byrådets budsjett. Maridalens Venner kan i tillegg søke om midler til tiltak fra Oslo kommunes tilskuddsordning på over 3 millioner kroner. I byrådets opprinnelige forslag var det satt av 450.000 kroner til Maridalens Venner. Reduksjonen på 400.000 fra 2020 er et resultat av at byrådet ønsker å styrke de aktivitetsbaserte organisasjonene, særlig under koronapandemien.

Byrådet og Rødt ble enige om 2021-budsjett og for å finansiere Rødts satsinger måtte byrådet kutte i flere poster, og tilskudd til Maridalens Venner var en av dem. Maridalens Venners tilskudd på 250 000 kroner er nå på linje med sammenliknbare foreninger, men fortsatt 100-150 000 kroner mer enn hva Østensjøvannets Venner og Østmarkas Venner får. Maridalens Venner har de seneste årene brukt i gjennomsnitt rundt 110.000 kroner på skjøtselstiltak i Maridalen».

Red.anm.: Regnskapet til Maridalens Venner for 2019 viser at det er brukt 121.534 på skjøtselstiltak.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Red.anm: Artikkelforfatteren er medlem av Maridalens Venner og har skrevet fire årbøker for foreningen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...