Nordre Aker Budstikke

– I dag er det greit å handle på søndager, i en trang butikk med dårlig utvalg

STORTINGSPOLITIKER: Kristin Vinje (Høyre) fra Korsvoll er stortingspolitiker og tidligere finansbyråd i Oslo. Nå håper hun stortingsflertallet sier ja til lovendringen fra regjeringen, slik at det blir slutt på søndagsstengte butikker. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Rema 1000 på Kjelsås er verdens beste Rema-butikk, sier stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) fra Korsvoll. Men kjøpmann Arnes nei til søndagsåpne butikker mener hun er skivebom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2015 kl 14:57

STORTINGET/KJELSÅS/KORSVOLL: – Arne Eidal er en viktig skikkelise i lokalmiljøet. Jeg har fått med meg at han bidrar til blant annet skolene på 17. mai, og ellers til gode formål. Han er virkelig en «god gammeldags kjøpmann», sier Kristin Vinje, om butikksjefen som i forrige uke markerte 25 år siden åpningen av Rema-butikken på Stillatorget.

I intervjuet med Nordre Aker Budstikke sier imidlertid Eidal at han har lite til overs for regjeringens forslag om å tillate søndagsåpne butikker. LO, NHO og dagligvarebransjen er også negative til dette.

Vil holde søndagen hellig

– Jeg syns vi fortsatt bør holde søndagene hellig. Vi trenger en dag i uka der ting kan gå litt saktere. Vi er ikke der ennå at det er behov for at alt skal være åpent på søndager, sier Eidal til Nordre Aker Budstikke.

Han har liten tro på økt omsetning med en ekstra dag åpen, bare at handlingen sprer seg over flere dager.

– Og da blir konsekvensen høyrere priser for kundene, spår han.


Det samme har administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000 tidligere uttalt til Finansavisen.

– Ingen grunn til høyere priser med søndagshandel

De tar feil, mener stortingsrepresentanten for Høyre fra Korsvoll.

– Det er ingen grunn til å tro at det blir dyrere med søndagsåpne butikker. OECD har gjennomgått eksisterende forskning på effekten av liberaliseringer av åpningstidene. De har tatt for seg 30 europeiske land, sier Vinje, som omtaler forskningen og lovforslaget på sin blogg.

Bakgrunnen for diskusjonen om søndagsåpne butikker er at regjeringen om kort tid vil sende et lovforslag på høring for å gi butikker adgang til å holde åpent på alle vanlige søndager.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Bør butikkene få holde åpent på søndager? Si din mening i kommentarfeltet under!

Tror på økt sysselsetting

Motstanderne av forslaget trekker også frem at åpne butikker på søndager vil frarøve mange arbeidstakere en etterlengtet fridag.

– Ja, noen flere må belage seg på å jobbe i helgene, men det innebærer også at de vil få fri andre dager. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 25 prosent av arbeidstakere i Norge jobber regelmessig eller av og til på søndag allerede. På lørdag er tallet 35 prosent. For hver tredje arbeidstaker i Norge er det altså ikke noe slikt tydelig skille mellom hverdag og helg, sier Høyre-politikeren, som frem til 2013 var finansbyråd i Oslo.

Hun peker også på at søndagsåpne butikker har en positiv effekt på sysselsettingen.

– Det blir flere jobber. Det vil dessuten gi mange unge mennesker en mulighet for å tjene penger ved siden av studier, noe jeg synes er bra!


LES OGSÅ: Innbruddsbølgen fortsetter på Korsvoll

Ingen tvinges til å holde søndagsåpent

Vinje understreker at lovforslaget fra regjeringen har til hensikt å fjerne forbudet som i dag ligger til grunn for at vanlige butikker må holde stengt.

– Det er altså ingen tvang om å holde åpent på søndager, med dette lovforslaget. Kjøpmennene kan velge å ha stengt, hvis de ønsker det. Jeg er sikker på at Rema på Kjelsås vil gå veldig bra, enten den har søndagsåpent eller ei. Men regjeringen vil fjerne en lov som i dag forskjellsbehandler, som er uthult og konkurransedreiende.

– 80 kommuner, som i dag regnes som tursitkommuner, er fritatt fra forbudet. Oslo derimot, som den største turistkommunen i landet, er ikke det. Forstå det den som kan, sier Vinje.

Vil ha en slutt på Brustadbuene

Selv er hun glad for å ha muligheten til å handle dagligvarer på søndager, og ofte blir det nærbutikken Joker på Nordberg. Samtidig mener hun ordningen med «Brustadbuer», butikkene som kan holde søndagsåpent fordi de er under 100 kvadratmeter store, er et urettferdig system.


– I dag er det greit å handle på søndager, i en trang butikk med dårlig utvalg. Det gir liten mening. Vi ser også at hagesentrene får holde søndagsåpent, mens for eksempel byggevarehus, butikker som i stor grad selger samme type varer, ikke får det, sier hun.

– Hva tror du vil skje med grunnlaget for de søndagsåpne småbutikkene, hvis de større konkurrentene også kan holde åpent på søndager?

– Det vet jeg ikke. Men valg av butikk avhenger både av pris, tilgjengelighet og andre faktorer. For eksempel handler jeg gjerne heller på den mindre Coop-butikken på Damplassen, enn Ica på Ullevaal stadion. På Damplassen er det hyggelig, lavere tempo og et godt bakeri ved siden av, sier Vinje.

LES OGSÅ: Foreslår kulturhus i hele «kinobygget» på Ullevål

Redd for endringer

Stortingspolitikeren tror motstanden bunner mer i en inngrodd skepsis til endringer, enn en reell frykt for at samfunnet vil endre seg med søndagsåpne butikker.

– Det er snakk om å gi folk valgfrihet og til å bestemme selv. For noen vil det passe bedre å handle på søndager. Jeg kommer ikke til å slutte å gå på tur i marka selv om butikkene er åpne, men dersom det regner på søndag og er sol på lørdag, kan jeg heller legge handlingen til søndag. Jeg tror virkelig folk klarer å gjøre egne valg og vurderinger selv.

LES OGSÅ: Flere svømmehaller utvider åpningestidene, men ikke Sogn bad

– Søndag er ikke lenger naturlig helligdag

«For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov», heter det i Lov om helligdager og helligdagsfred, der søndager er definert som helligdager.

Men mye har forandret seg i Norge, påpeker Vinje.

– Vi er et land, og en by, med mange ulike kulturer og religioner. Mange har ikke et forhold til søndag som en hellidag lenger.

LES OGSÅ: Bare Bård på sikker bystyreplass for Høyre i Nordre Aker

Regjeringen avhengig av Venstre

Regjeringen sender snart lovendringen på høring. På bakgrunn av innspillene som kommer vil et nytt lovforslag fremlegges for Stortinget. Regjeringen kan få flertall for endringen med støtte fra Venstre. Venstre ønsker imidlertid ikke et frislipp, men at kommunene selv skal få bestemme.

– De bør få bestemme selv, uten av staten blander seg inn i om det er rett for den enkelte kommune med søndagsåpne butikker eller ikke, sa Venstre-nestleder Terje Breivik til Aftenposten i sommer.

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, SV, Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne er alle motstandere av forslaget om søndagsåpne butikker.

Bør butikkene få holde åpent på søndager? Si din mening i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ: Sjekk den VM-selfien! Eirik Brandsdal er klar for Falun

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...