Nordre Aker Budstikke

I denne bydelen spiser de unge mest salat og trener mye

Denne unge gjengen fra Kjelsås Basket, fra tidligere anledning i lokalavisa, er med å dra opp treningsgjennomsnittet i Bydel Nordre Aker. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Ikke bare dyster lesning i Ung i Oslo-undersøkelsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2018 kl 09:57

NORDRE AKER: Ung i Oslo 2018 er en spørreundersøkelse gjennomført blant elever på 84 Oslo-skoler.

Totalt deltok 25.348 elever fra 8. trinn i ungdomsskolen til Vg3 på videregående. Rapporten oppsummerer ungdommenes svar. Siktemålet er å gi et bredt og oppdatert bilde av hvordan ungdom har det og hva de driver med i fritiden. Resultatene fra undersøkelsen sammenliknes med Ung i Oslo-undersøkelsene fra 1996, 2006, 2015 og 2018 og med nasjonale resultater fra Ungdata.

Rapporten er publisert av NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Tidligere har Nordre Aker Budstikke referert fra rapporten som blant annet skriver at det i 2018 er langt flere unge som har brukt hasj, enn sammenlignet med tallene fra 2015.

For eksempel viser undersøkelsen at siden 2015 har cannasbisbruk økt fra 10 til 17 prosent blant gutta, og fra 5 til 9 prosent blant jentene.

Med unntak av at det er flere unge i de østlige bydelene som røyker sigaretter, er rusmiddelbruken generelt langt høyere i de aller fleste vestlige bydelene enn i øst. Og det drikkes mer alkohol blant unge i Bydel Nordstrand og i vest - her kan du lese hele den tidligere saken.

Idrett

Men det er mye annet, og mer hyggelig, å lese i rapporten. Ikke minst om idrett, trening og kosthold blant unge.

– Idrettslagene organiserer mange unge, rundt halvparten av alle tenåringene i Oslo. Tallene har vært nokså stabile siden 2012, med en liten nedgang blant guttene. Det er flest som deltar i organisert idrett i 8. trinn, der rundt 7 av 10 er med – mot 3 av 10 på Vg3. Dette betyr at 4 av 10 ungdommer slutter i et idrettslag i løpet av tenårene, står det i rapporten.

Videre at det på alle klassetrinn er litt færre jenter enn gutter som deltar i idrettslagene.

– Deltakelsen i idrettslagene har en tydelig sosial profil - ungdom med norskfødte foreldre fra høyere sosiale lag er langt mer aktive enn ungdom fra lavere sosiale lag med innvandrerbakgrunn. Dette gjenspeiler seg også i forskjellene mellom bydelene, der idretten står en god del sterkere i ytre vest og i bydelene Nordstrand og Østensjø enn andre steder, også fra rapporten.


Nordre Aker gjenspeiler dette:

Foto: UNG I OSLO-RAPPORTEN

Videre viser undersøkelsen blant unge i Oslo at 8 av 10 trener en eller flere ganger i uka.

– Mange av de som slutter i idrettslag, fortsetter å trene for eksempel på et treningssenter eller for seg selv. Fra 2012 og fram til 2018 har det vært en jevn økning i andelen som trener minst én gang i uka. Det er langt vanligere at ungdom som vokser opp i familier med høy sosioøkonomisk status trener, enn blant ungdom med lavere familiestatus.

Foto: UNG I OSLO-RAPPORTEN

Kosthold

I undersøkelsen ble ungdom også bedt om å oppgi hvor ofte de spiser ulike typer av mat, og hvor ofte de inntar ulike typer drikke.

– Det er flere av ungdommene i vest enn i øst som jevnlig spiser grønnsaker og salat. Andelen som spiser godteri jevnlig, er forholdsvis lav i alle bydeler.

Og her topper Nordre Aker-unge undersøkelsen:

Foto: UNG I OSLO-RAPPORTEN


LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...