I februar starter omsider arbeidet med sykkelfeltene

Gateparkeringen i Tåsenveien fjernes når det blir tosidig sykkelfelt og fortau fra Voldsløkka til Tåsen senter. Anlegget skal etter planen stå ferdig neste år. Det er ervervet grunn fra en rekke grunneiere langs veien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Åtte år etter vedtaket i bystyret, og tre år senere enn først planlagt, starter arbeidet med å lage sykkelfelt i Tåsenveien.
Publisert: 15.01.2021 kl 14:15
Sist oppdatert: 16.01.2021 kl 02:52
TÅSEN: Bymiljøetaten informerer i en e-post at at de i forrige uke signerte kontrakt med entreprenør om sykkelfelt fra rundkjøringen i Uelands gate x Stavangergata (ved Voldsløkka, gjennom Tåsenveien og Nordbergveien frem til Darre Jenssens plass (ved Tåsen senter).
Det er HAB Construction som skal gjennomføre arbeidene. Det planlegges for anleggsstart i begynnelsen av februar.
– I forkant av dette vil entreprenør starter arbeidet med å sette opp brakkerigg. Den vil stå på den åpne tomten ved Bredo Stabells vei / Tåsenveien. I samarbeid med Bymiljøetaten, jobber entreprenør i skrivende stund med å sette en mer detaljert fremdriftsplan. Det vil komme mer informasjon om hvor arbeidene starter og videre faser, når denne foreligger.
Ferdigstillelse for hele strekningen er etter planen desember 2022, skriver Bymiljøetaten.

Kartet viser anleggsområdet. Rundkjøringen i Uelands gate/Stavangergata øverst til venstre, med Voldsløkka (det grønne) til høyre. Det nederste viser Tåsenveien i retning Tåsen senter. (Ill.: Bymiljøetaten)
Hva skal gjøres?
I tillegg til å forbedre trafikksikkerheten på gatestrekket gjennom å etableres sykkelfelt og fortau, skal det plantes trær og etableres grøntområder. I korte trekk, er det følgende som er planlagt for å gjennomføre:
- Masseutskifting i hele kjørebanen. Veien blir 6,5 meter bred.
- Etablering av fortau lang hele strekket, på begge sider av veien.
- Etablering av 1,5 meter bredt sykkelfelt på begge sider av veien, hele strekningen. Unntaket er fra Stavangergata, til Voldsløkka, der det blir det 2,2 meter bredt, opphøyd sykkelfelt på østsiden av veien, og 1,9 meter bredt på vestsiden.
- Det skal plantes over 50 trær, deriblant åtte stykker i midtrabatten ved Voldsløkka.
- Vekselvis regnbed og treallé på vestsiden, fra Voldsløkka ned mot rundkjøringen ved Stavangergata.
- Ny overvannsledning legges på hele strekket.
- Etableres fordrøyningsmagasin på Voldsløkka. Dette er et system for å håndtere overvann.
- Kabler fjernes fra «luften» og legges under bakken.
- Nytt belysningsanlegg på langs hele strekket
- Etablering av fem opphøyde gangfelt.
- Bussholdeplasser oppgraderes.
I konkurransegrunnlaget for entreprisen som ble lagt ut i fjor, gikk det frem at totalt seks bussholdeplasser omfattes av prosjektet, og at ett eksisterende stopp (to holdeplasser) tas bort.
Regnbed håndterer overvann
Bymiljøetaten skriver at fordi Tåsenveien er en flomvei, som betyr at det ved kraftig nedbør kan samle seg store mengder vann i gaten, skal det gjøres spesielle tiltak.
– Det skal legges ny overvannsledning på hele strekningen, og etableres fordrøyningsmagasin i grøntområdet ved Voldsløkka. Overflatevann og veivann fra områdene nord for Tåsen allé samles opp, og ledes til fordrøyningsmagasinet. Sør for Tåsen allé er det planlagt flere regnbed, skriver de.
Regnbedene skal forsinke vannet, slik at det i minst mulig grad havner i ledningsnettet og forårsaker oversvømmelder, og heller absorberes av plantene, eller fordamper i lufta.
Det skal også etableres regnbed ved Voldsløkka.
– Dette vil også bryte opp gatebildet, og varieres etter årstid i blomstring og plantekarakterer. Med et stort felt med stauder, får det grønne stor kapasitet til å ta opp/fordrøye/lagre vannet. Det gir plass til å lede vannet på en lengre vei og vi sitter igjen med lite overvann tilslutt, skriver etaten.
Planter og feller trær
Det skal i forbindelse med prosjektet plantes 56 nye trær på strekningen, i tillegg til hekkeplanter og stauder. Bymiljøetaten opplyser at arborister er involvert i prosjektet for å sikre at trærne som bevares ikke skades i anleggsperioden. Trærnes tilstand er dokumenter i en omfattende rapport.
– Bymiljøetaten har fått tillatelse til å felle to store trær, for å kunne etablere fortau. Det gjelder et almetre i en privat hage og en ask langs Uelands gate, i nærheten av Spångbergveien, skriver de.
I tillegg skal det felles 19 mindre trær, som også omfatter stubber og røtter, som er nødvendig for å kunne etablere fortau.
Lang prosess
Planen for tilrettelegging for sykling i Tåsenveien ble vedtatt av bystyret helt tilbake i 2013. I 2016 var planen at arbeidene skulle starte i 2018, men har blitt forsinket flere ganger, av flere ulike årsaker. En av dem har vært at ervervelse grunn fra private langs veien har tatt lenger tid enn antatt.
Prosjektet berører til sammen 41 eiendommer. Selve prosessen med å erverve nødvendig areal startet i 2015, ifølge Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY).
Les også:
I september i fjor opplyste EBY til Nordre Aker Budstikke at kommunen hadde kommet frem til minnelig avtale med alle berørte eiendommer langs strekningen og kjøpekontrakt var da inngått for 35 berørte eiendommer. I tillegg var det inngått avtale om midlertidig bruk av grunn for én eiendom hvor det kun dreier seg om midlertidig bruk av grunnen i anleggsperioden. For de fem siste eiendommene var det i høst inngått avtaler om forhåndstiltredelse, det vil si at kommunen har fått aksept til å tiltre de aktuelle arealene, under forutsetning av at vederlaget fastsettes senere (ved inngåelse av kjøpekontrakt).
Kommunen har ervervet til sammen ca. 4500 kvadratmeter til å bygge sykkelfelt i Tåsenveien. I tillegg er det behov for midlertidig erverv av ca. 2000 kvadratmeter. Kommunen hadde frem til september i fjor utbetalt grunnervervserstatninger på til sammen ca. 2,2 millioner kroner, ifølge Lena Nesset, kommunikasjonssjef i EBY.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!