Nordre Aker Budstikke

I Gøteborgs drikkevann kan du bade og fiske...

Vakre Maridalsvannet. Men det er kun til å drikkes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mens i Oslo er det strengt forbudt! Hvorfor så stor forskjell?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2016 kl 08:41

MARIDALEN: Nå er sommeren her, varmt og godt. Fra tid til annen lurer folk på hvorfor det er forbud mot å fiske, campe og bade i og rundt Maridalsvannet.

I drikkevannet til Gøteborg, Delsjön, kan du gjøre alt dette - helt lovlig.

Delsjön

Delsjön, en av hovedkildene for drikkevann i Gøteborg, er et populært camping- og aktivitetsområde som kan brukes fritt året rundt.

– Renseanleggene våre er svært effektive, som gjør at vi klarer å rense vannet veldig godt. Det er derimot ikke tillatt å kjøre båter eller ligndende på vannet, sier Karolina Engman fra resirkulering- og vannetaten i Gøteborg.

Hvorfor så strengt her?

– Delsjön og andre drikkevannskilder skiller seg ut på flere måter fra Maridalsvannet, ifølge overingeniør Terje Wold fra Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.


LES OGSÅ: Ikke lov å pilke heller

Større kilde

En forskjell er ifølge kommunen at Gøteborg er i en helt annen situasjon, ettersom deres drikkevann kommer fra en betydelig større kilde enn Maridalsvannet.

– Vi forbruker omtrent halvparten av det vannet som renner ned til Maridalsvannet. Så vi bruker en veldig stor andel. Maridalsvannet er lite i denne sammenhengen. Maridalsvannet renner rundt seks tusen liter i sekundet - vannmassen i Gøteborg renner rundt 150 000 liter i sekundet, fortsetter Wold.

Og legger til.

– Delsjön er således en mye større vannkilde, samtidig som da de tar vannet inn i Gøteborg - fra en elv - hvor de kjører båter osv.


LES OGSÅ: Folk gir blaffen, hopper i vannet

Bedre renseanlegg

Bedre renseanlegg i Gøteborg?

– Det har de nok, og de har en mye dårligere drikkevannskilde enn det vi har. Maridalen er jo en god drikkevannskilde med god vannkvalitet, mener Wold.

Han fortsetter.

– Det anlegget vi har er tilpasset den vanntettheten vi har i Maridalsvannet. Det har noe med kostnader å gjøre også.


Hvis vi hadde hatt det beste renseanlegget - så kan man fortsatt ikke bade?

– Nei, fordi renseanlegg kan jo stoppe. Akkurat som bilen din kan stoppe, på samme måte kan et renseanlegge gjøre det.

Mange tilfeller hvert år

Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om mange ulovlige tilfeller ved og i Maridalsvannet hvert år.

Vann- og avløpsetaten har nulltoleranse til villcamping. Det er ikke lov å bade, fiske, bruke båt, campe eller slå seg ned mindre enn 50 meter fra vannet. Dette gjelder også nedbørsfeltene ned mot vannet, som åssider, og ved bekker og elver.

– Vi ønsker ikke at folk skal oppholde seg i nærheten av Maridalsvannet på grunn av forurensningsfare, forteller Wold.


Han fortsetter:

– Problemet her er jo også at folk går på do. Og de undersøkelsene som har blitt gjort viser at det kan påvirke hele Maridalsvannet på slik måte at folk kan bli syke av å drikke vannet, hvis det samtidig skjer noe med drikkeanlegget.

LES OGSÅ: I sommer blir det også begrenset badetilgang til Brekkedammen, som tappes ned

Delsjön

Delsjön består av to sammenhengede sjøer i Gøteborg kommune og er ca to kilometer lang.

LES OGSÅ: Dro til Bolleland for å sjekke bilistenes syn

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...