Nordre Aker Budstikke

Igjen må Bymiljøetaten svare på hvorfor det ikke åpnes mot Årvoll

Her er det sperret i Lofthusveien. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det er køer, bussen blir forsinket, og folk ber om at det må åpnes flere veier ut og inn av området Grefsen og Kjelsås.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.12.2018 kl 19:18

LOFTHUS: Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Sporveien, som forteller at de også mottar henvendelser fra folk som igjen lurer på hvorfor ikke bommen på Mons Søviks plass, og /eller den permanente stengingen i Lofthusveien åpnes, i forbindelse med Grefsenveien-prosjektet. Grefsenveien er nå er stengt for biler til og fra Storokrysset.

Nå er Kjelsåsveien, og Frysjaveien og Maridalsveien, de store veiene som fører inn og ut av Grefsen- og Kjelsås-området. Det er kø, bussen blir forsinket og lesere ber om at bommene på Lofthus åpnes mot Årvollsiden - eventuelt bare i rushtiden - for å gi en alternativ rute ut av området Grefsen og Kjelsås, og dermed lette belastningen på de nevnte alternative veiene.

Sporveien, som er byggherre i Grefsenveien-prosjektet, forteller at de også har henvendt seg til Bymiljøetaten i saken.

LES OGSÅ: Derfor kjører trikken, fordi om bussen kommer til Storo

Trafikkanalysen

Dette svarer Anette Bjerke, seksjonssjef for trafikkstyring i Bymiljøetaten, i en mail til Nordre Aker Budstikke, fredag denne uka:


– Trafikkanalysen som ble utarbeidet i forbindelse med stenging av Grefsenveien, viser at alle boliggatene i området, inkludert Kjelsåsveien mellom Myrerskogveien og Nandrups vei, får mer trafikk hvis eksempelvis Lofthusveien åpnes.

– Åpningen vil medføre bedre fremkommelighet i Kjelsåsveien nedre del, men vil skape trafikkfarlige situasjoner i mange boligveier, sier Bjerke videre og viser til at å åpne opp i rushen mot Årvoll ikke er en god løsning, fordi det er i det samme tidsrommet at skolebarn er på vei til og fra skole.

2000 til 6000 biler

Videre mener Bymiljøetaten og Bjerke at ved å åpne for eksempel Lofthusveien og/eller bommen ved Mons Søviks plass for alminnelig ferdsel, vil det medføre stor del gjennomgangstrafikk i det som omtales som sårbare boligområder, med mange gående og syklende, og skolebarn i veiene.

– For å unngå kø i Sinsenkrysset vil flere bilister velge å kjøre i boligveier gjennom bydel Nordre Aker og Bjerke. Boliggater er som regel uten fortau, gangfelt og mangler ofte tilfredsstillende belysning. For eksempel er Lofthusveien en boligvei med ÅDT (journ. anm. årsdøgntrafikk) rundt 2000 kjøretøy per døgn og fartsgrense 30 km/t. Veien er anlagt med fortau på ene siden og tillater parkering langs veien. Veien består i hovedsak av eneboliger med mange inn- og utkjøringer på begge sider av veibanen og har begrenset siktforhold, i følge Bjerke.

Gallup

Hva mener du? Bør bommen(e) på Lofthus åpnes mens Grefsenveien er stengt for gjennomkjøring for biler?

Vis resultat

Ikke egnet

– En trafikkøkning her fra 2000 til 6000 kjøretøy i døgnet vil stille krav om trafikksikkerhets- og fremkommelighetstiltak, blant annet i gangfelt og bedre belysning. Med bakgrunn i Statens vegvesen sine gangfeltkriterier tillater stedsforholdene ikke å etablere nye gangfelt i eksempelvis Lofthusveien og andre veier i området. Lofthusveien krysses daglig av mange skolebarn som tilhører Disen skole. Det samme gjelder for Årrundveien i bydel Bjerke, som ikke har fortau og som er skolevei til Årvoll skole. Så disse gatene er rene boliggater som ikke er egnet for mer trafikk. Kjelsåsveien er en hovedvei med tosidig fortau og har større kapasitet for trafikk, avslutter hun.

Nordre Aker Budstikke har spurt opp igjen om hvordan tallet på 4000 flere kjøretøy i Lofthusveien er beregnet, men har foreløpig ikke lykkes i å motta noen forklaring på dette. Pressekontakt Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten forteller at dette tallet er hentet fra trafikkanalyse utført på oppdrag fra kommunen, av Norconsult. Nordre Aker Budstikke følger saken.

Denne bommen kjører bussen gjennom, på vei til og fra Årvoll. Plassen ligger der Frennings vei, Ymers vei, Sophus Aars' vei, Årrundveien og Kildeveien møtes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Mons Søviks plass

Om Mons Søviks plass kan følgende leses på Wikipedia:


Plassen er på Lofthus i Oslo, på grensen mellom bydel Nordre Aker og bydel Bjerke. Den ligger der Frennings vei, Ymers vei, Sophus Aars' vei, Årrundveien og Kildeveien møtes. Veien her er sperret med bom som bare slipper busstrafikk igjennom, og rett ved bommen er Lofthus bussholdeplass. Stedet fremstår ikke som noen egentlig plass. Med velvilje kan svingene øst og vest for bommen sies å være utvidelser av de respektive veiene. Skiltingen er på grøntarealet sør for bommen og bussholdeplassen. Plassen fikk navn i 1958 etter lærer Mons Søvik (1876–1955), som stiftet Lofthus hageby.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...