ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Det ble litt hett på gjenbruksstasjonen:

Ikke bare bare å kvitte seg med udetonert fyrverkeri...

Stein Øberg opplevde at det slett ikke bare var å levere fra seg udetonert fyrverkeri på gjenbruksstasjonens farlig avfall-avdeling, mandag etter nyttårsaften.

Det ble litt hett på gjengbruksstasjonen da Stein Øberg skulle levere fra seg udetonert fyrverkeri. – Dette er kronglete for alle parter, og derfor har Miljødirektoratet ønsket å endre forskriften slik at vi i kommunene kan ta imot mindre mengder selv, sier pressekontakt i Renovasjonsetaten, Jørgen Bakke Fredriksen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.01.2022 kl 12:33

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

DISEN: Stein Øberg fra Disen lånte bort bilen nyttårshelgen til et familiemedlem. I bilen lå det igjen en pakke med fyrverkeri, som etter sigende var defekt - i hvert fall udetonert. Øberg dro så mandag etter nyttårshelgen over til gjenbruksstasjonen Haraldrud, for å levere inn fyrverkeriet på avdeling for farlig avfall. Men, det var ikke så lett:

– Jeg ble stoppet ved inngangen, og fikk beskjed om at de ikke ville ta imot det defekte fyrverkeriet. Jeg fikk beskjed om å levere det tilbake til der det var kjøpt. Men alle vet jo at fyrverkeriutsalgsstedene som regel er ryddet bort 1. januar, sier Øberg til Nordre Aker Budstikke.

– Jeg fikk ikke tips om andre steder å levere det inn. Jeg spurte da om jeg da bare skulle ta det med hjem og kaste det i søpla? Da ble stemningen litt het. Jeg ble truet med politianmeldelse og det ble også tatt bilde av bilen min, ifølge Øberg, som da tok med seg fyrverkeriet hjem igjen.

Han understreker at han ikke har kastet det i restavfallet.

Forskriften skal endres

Nordre Aker Budstikke tok kontakt med Renovasjons- og gjenvinningsetaten, som drifter gjenbruksstasjonene. Pressekontakt Jørgen Bakke Fredriksen kommenterer hendelsen Øberg beskriver:

ANNONSE

– Dette er nok en hendelse som kunne og burde vært unngått med bedre kommunikasjon fra vår side.

Han viser videre til nettsidene for Haraldrud gjenbruksstasjon, der det står at fyrverkeri regnes som eksplosiver, og det henvises til å kontakte politiet på telefon 02800.

– Dette burde blitt kommunisert til kunden. Vi har rett og slett ikke lov til å ta det imot. Udetonert fyrverkeri er farlig avfall av en god grunn, og skal heller aldri kastes i restavfallet. Det er potensielt livsfarlig. Våre ansatte jobber med sikkerhet og trygg avfallsbehandling hver dag, og reagerte på det som antakeligvis var et uttrykk for frustrasjon fra kundens side, sier Bakke Fredriksen.

– Hvor skal man egentlig gjøre av udetonert fyrverkeri?

– Avfallsforskriften forbyr oss å ta imot udetonert fyrverkeri, og er som nevnt er å regne som eksplosiver. Ideelt sett skal det leveres tilbake til forhandler eller lignende. Er ikke dette mulig, så kan man kontakte politiet. Dette er kronglete for alle parter, og derfor har Miljødirektoratet ønsket å endre forskriften slik at vi i kommunene kan ta imot mindre mengder selv. Denne endringen slår inn om cirka et halvt år, slik at vi er klare for dette til neste nyttårsaften. I mellomtiden må vi bare beklage at denne situasjonen oppstod, for sånn skal det ikke være på mottakene våre.

ANNONSE

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE