Nordre Aker Budstikke

Ikke bare bare, grave opp gata og legge nye rør

Furukollveien og Fallanveien. Foto: OLLE CEDERBRAND

Viktig arbeid som gjøres i gatene om dagen. Men det blir forsinkelser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2017 kl 11:32

KJELSÅS: Tidligere, i våres, fortalte Nordre Aker Budstikke om Vann- og avløpsetaten, som skal skifte ut mange meter med rør, i veiene på Kjelsås.

Her kan du lese hele saken.

I tillegg brukes Oset utfartsparkering ved Midtoddveien, som avlastningstomt for arbeiderne og arbeidene.

Utdyper

Vann- og avløpsetaten utdyper nå mer i Nordre Aker Budstikke om arbeidene som pågår i Rønningveien, Furukollveien og Myrerskogveien. Det handler om å få bort «rent overvann» - såkalt veivann - fra gammel felles avløpsledning, som har begrenset kapasitet.

Overbelastet

Avløpsnettet i Myrerskogveien og Furukollveien er ifølge Vann- og avløpsetaten overbelastet, ved mye nedbør. Noe som kan føre til oversvømmelser i kjellere, og at vann flommer i veien og inn i hager.


– Klimaendringer vil øke problemene ytterligere. Nå blir dette vannet separert i egne avløpsledninger og overvannsledninger. Overvannsproblemene i området blir betydelig forbedret når vi er ferdige. Færre overløp og bedre vannkvalitet i Akerselva, blir også bedre badevannskvalitet i fjorden, sier prosjektleder Bjørn Vessia i Vann- og avløpsetaten.

Det graves heftig i kjelsåslia. Foto: OLLE CEDERBRAND

100 år

Gamle vannrør på opptil 100 år skiftes ut med større dimensjoner for å sikre trygt og tilfredsstillende drikkevann, også brannvann.

– Nevnte veier blir fornyet og forbedret med veisluk og infiltrasjon - eller fordrøyning - i grøfter, i tillegg til egne overvannsledninger. Nærområdet må påregne en del ulemper mens arbeidene pågår. Vi forstår at dette kan oppleves belastende for fastboende over en tidsperiode, sier Vessia videre.

Lang tidshorisont og myke trafikanter

Men når alt er ferdig, så er det i stedet topp moderne vann- og avløpsledninger.


– Denne totalutskiftingen skjer bare i områder der det er absolutt nødvendig. Det store arbeidet blir nå utført med meget lang tidshorisont, slik at det kun blir behov for oppgraving under akutte hendelser som eksempelsvis vannlekkasjer, sier Vessia videre.

Sikker vannforsyning og trafikksikkerhet for myke trafikanter, er første prioritet under arbeidene.

– Avstengning av hele grøfteområdet er nødvendig av hensyn til gangtrafikk fordi veiene er for smale og sikkerheten for dårlig dersom vi også åpner for biltrafikk. Vi må tenke på at alvorlige ulykker kan skje hvis det blir for mange trafikanter i områder hvor gravemaskiner håndterer tunge laster. Adkomstveiene er veldig smale og myke trafikanter som barne- og skolebarn må prioriteres, forklarer Vessia videre.

Litt småkaotisk her om dagen. Foto: OLLE CEDERBRAND

Forsinket

Arbeidene var i utgangspunktet tenkt å pågå ett år. Opprinnelig plan var innen 31.12.2017. Men nå er det forsinkelser.


– Arbeidene startet i Furukollveien og Fallanveien tidligere i vår. Nå kan vinteren komme før alt er ferdig. Da blir det fort innen sommeren 2018, før alle veier er ferdig asfaltert og grøfter tilsådd.

I tillegg blir arbeidene forsinket, fordi det ble valgt en større og i følge Vann- og avløpsetaten sikrere reservevannsledning i Fallanveien. En ledning som forsyner større deler av byen med brannvann, enn tidligere antatt.

– Trykkprøving, desinfisering, spyling og vannprøver er alle arbeider som tar noe tid. Med mange feriedager i mai har det blitt oppstartforsinkelser. Dette har igjen medført mer omfattende arbeider samt forsinkelser i varelevering fra ulike leverandører.

– Hvilke hindringer som avdekkes ved oppgraving er alltid usikkert når vi snakker om 100 år gamle grøfter og rør. Blant annet må vi utbedre deler av en gammel kum i Fallanveien fordi denne ikke var forsvarlig å tilkople utenfor kummen. Slike uforutsette saker blir det ofte flere av, forklarer Vessia videre.

Doble fremdriften

Planen er å doble fremdriften når Fallanveien åpnes og Furukollveien er ferdig.


– Vi kommer ikke i gang med Rønningveien før Fallanveien er åpnet, kanskje i slutten av uke 25. Årsaken er at Rønningveien er både smal og bratt og må stenges for all trafikk unntatt gående der vi har åpen grøft.

Når krysset Fallanveien og Furukollveien er ferdig blir det enklere å holde to arbeidslag i gang både i Rønningveien og videre oppover Furukollveien og Myrerskogveien.

– Det betyr da å doble fremdriften, forteller prosjektlederen i Vann- og avløpsetaten. Entreprenøren forslo å forsere - altså øke hastigheten - på arbeidet i Furukollveien ved å ta lengre strekk, men dette møtte motstand blant enkelte.

– Vi har også fått flere henvendelser om overvannsproblemene i området, noe vi i planfasen tok høyde for å løse. Selv om veivann og overvann fra eiendommene ikke er direkte under Vann- og avløpsetatens ansvar, forklarer Vessia videre.

Regnvann

Som anbefaler at beboerne bruker regnvann fra tak og tette flater til vanning og infiltrasjon i egen hage, og ikke i naboens hage uten avtale, eller fører vannet rett ut i gatene omkring.

– Spillvannet fra huset skal i egen tett ledning til våre nye spillvannsrør, og vannledningene skal selvsagt også ikke ha brudd som fører til lekkasjer.

9000 meter

Det er så langt sjekket ut og fornyet rundt 9000 meter avløpsledninger på Kjelsås og Grefsen, ved entreprenør Olimb og NO DIG metoder dvs. gravefrie løsninger, uten grøftegraving.

– Vi har hatt få klager og mange er veldig tålmodige og forstår nødvendigheten av
rørutskiftning. Vi har nå igjen rundt 600 meter – 6 % i løpende meter - med grøftearbeider i Rønningveien, Furukollveien og Myrerskogveien. I tillegg til en del arbeider med tetting av ca. 200 kummer langs de 9000 meterne som er ferdig.

– Dette arbeidet gjør vi for å sikre beboerne rent vann, og for å avlede deres overvann og WC og spillvann, fra egne eiendommer uten at det går for mye ut over naboer og naturen, avslutter Vessia.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...