Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Ingen vasket vinduene i nabolaget

RENT: Gründer Elisabeth van Riessen vil ha rene vinduer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– For øvrig ingen andre steder heller. Det var så å si skittent overalt, sier grunder Elisabeth van Riessen og som er i gang med å kaste seg over vindusvaskemarkedet i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.04.2015 kl 14:08

KORSVOLL: Som barn bodde Elisabeth van Riessen i Nederland. Hun husker godt den faste vindusvaskeren som kom innom med jevne mellomrom. Hun har nå bodd i Nordre Aker i en årrekke, og startet for ett år siden, sammen med sin søster Kari, med et spesielt vindusvask-opplegg.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Ingen vasket vinduene

– Idéen kom da jeg la merke til at nesten ingen vasket vinduene i nabolaget, og for øvrig ingen andre steder heller. Det var så å si skittent overalt, forteller Elisabeth, da avisen treffer de driftige damene ute på jobb i et sameie på Tåsen.

Les også: Tidligere politileder Hanne Kristin Rohde; Jeg skulle få kjørt meg langt forbi min daglige tålegrense.

Hun fortsetter.

Les også: Stappfulle skoler - 6-åringer fra Disen sendes til Refstad skole

Gatebilde

– I flere andre land er faste vindusvaskere et kjent gatebilde, som kanskje kommer innom hver fjerde eller hver sjette uke. Som søppeltømmere, feiere og andre. Rart det ikke er sånn her også, synes Elisabeth.

Hun forteller at hun begynte å spørre seg litt rundt i nabolaget og alle sa det samme.

Les også: Russen slåss, støyer og forsøpler mer enn før

Styr

– Det er et styr å vaske vinduer. Man kommer ikke til. Man har ikke godt nok utstyr. Man bruker en hel helg på det, med mannen oppe på stigen med en bøtte vann og en nal, og kona som holder fast. Og så blir det ikke bra likevel, slik at man må gjøre det om igjen helgen etter. Man gjør det jo ikke ofte nok til at det «sitter», smiler Elisabeth.

Vi vet hva hun snakker om. Stygge striper - tåkedis ifølge Elisabeth - når solen skinner inn, og man må ofte vaske om igjen og om igjen. Og helst planlegge å ta imot gjester etter at sola har gått ned.

– Mange bor her i bydelen fordi «det er så fint i området» - og da er det jo veldig hyggelig å kunne se ut!, ler Elisabeth.

Beboer Synnøve Rennemo i Tåsensameiet kommer en tur ut, mens søstrene fra Rene Vinduer er i full gang.

– Dette ser veldig spennende ut. Det er første gang vi prøver ut denne måten å vaske vinduene på her. Det er faktisk noen av vinduene som er såpass vanskelige, at det er flere år siden de ble vasket. Men dette ser ut til å bli riktig så bra, sier en fornøyd Rennemo.

Utstyr fra Nederland

Søstrene dro til Nederland, for å hente inn topp moderne vindusvaskeutstyr. Bort med stiger og annet farlig opplegg. Bort med bøtter, svamper og naler. Bort med dyre lifter og stillaser.

– Blant annet bruker vi spesialbehandlet vann, som gjør det unødvendig å bruke såpe eller andre kjemikalier. Vi kaller det for «rent vann», som vi tømmer for mineraler. Vannet tørker opp av seg selv, og vi behøver ikke å nale.

Mer miljøvennlig

– Vi bare børster og spyler – så blir det rent. Og uten striper. Denne måten er i tillegg langt mer miljøvennlig enn ved å bruke vaskemidler som har skadelige kjemikalier, ifølge Elisabeth.

Hun forteller videre at vannet filtreres over natten i et system som er bygget inn i bilen de bruker. Rundt 700 liter er da klart til å vaske vinuder på rundt 12 - 14 eneboliger eller rekkehus. Ved større prosjekter, lager de vann mens de jobber.

15 meter

– Når vi vasker, ruller vi ut denne, som ligner på en hageslange, og fører vannet opp gjennom teleskopstenger. Det er stenger med børster på, som kan skyves ut til nesten 15 meter. Derfor kommer vi til hos de aller fleste. Og så får vi tatt de «umulige vinduene», sier hun.

Store og faste vinduer, vinduer som åpnes utover, runde vinduer, eller kanskje de verste å få pene og rene; de med sprosser.

– Vi bare børster over, uansett form og størrelse. Pent blir det, ettersom vi får tømt rutene for støv og annet skitt, og gamle såperester – som bare tiltrekker seg støv igjen, ifølge den helproffe vindusvaskeren.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...