Nordre Aker Budstikke

Innfallsport, grønn adkomst, eller hva er det egentlig?

Arbeidene på utfartsparkeringen ved Sognsvann i forrige uke. Foto: Christian Fredrik Borg

– Det er byrådsavdeling for miljø og samferdsel som har bedt om prosjektet på utfartsparkeringen ved Sognsvann, svarer Bymiljøetaten om prosjektet. Prosjektet er imidlertid ikke å regne som en innfallsport til marka, som utløser krav til bred brukermedvirkning, mener de.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Bymiljøetatens prosjekt på utfartsparkeringen på Sognsvann har skapt mye engasjement, kostnaden for den «grønne adkomsten» til marka er oppgitt av Bymiljøtaten til å være rundt 6,2 millioner kroner.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med både byrådsavdeling for miljø og samferdsel og Bymiljøetaten om mer informasjon rundt dette prosjektet.

Innfallsport eller grønn adkomst?

Men først om begrepet «innfallsporter til Marka», som er omtalt i Behovsplanen for idrett og friluftsliv:

«For å senke terskelen for bruken av bynære Markaområder for flere brukergrupper er det behov for å oppgradere eksisterende innfallsporter til Marka og etablere supplerende innfallsporter. Innfallsporter som er godt besøkt, for eksempel Sognsvann og Skullerud, må tilrettelegges så de tåler økt besøk (…) Innfallsportene skal videre synliggjøre de friluftslivsmulighetene som finnes i nærliggende naturområder. Oppgradering av oppholdsområder og turveier vil være særlig aktuelle tiltak, i tillegg til ulike informasjonstiltak. Det kan videre være aktuelt å etablere merkede rundturer i flere lengder. Tiltak for å øke aktivitetsmulighetene i alle sesonger vil vurderes. Videre vil etablering og/eller oppgradering til helårs toalettfasiliteter av god standard inngå.»

«I første omgang må Oslo kommune definere hvilken funksjon innfallsportene skal ha, og hva som er nødvendig av tilrettelegging. I dette arbeidet skal det være bred brukermedvirkning, for å fange opp alle brukernes preferanser, fra de minste til de eldste. Deretter vil det prioriteres å utvikle gode innfallsporter på Sognsvann, Ulsrudvann og Skullerud. Disse områdene vil prioriteres fordi de har mange brukere og allerede har en del av tilretteleggingen som hører med til en god og stor innfallsport – slik som toaletter, serveringstilbud, badeplasser og skilting.»


Byrådsavdeling for miljø og samferdsel, svarer blant annet følgende om innfallsporter til marka:

– Tilrettelegging av innfallsporter i Marka er en politisk bestilling. I første omgang må det defineres hvilken funksjon innfallsportene skal ha, og hva som er nødvendig av tilrettelegging. I dette arbeidet skal det være bred brukermedvirkning, for å fange opp alle brukernes preferanser, fra de minste til de eldste, sier pressekontakt Tuva Otterlei Blikom i byrådsavdeling for miljø og samferdse.

Ikke en innfallsport

Om prosjektet på utfartsparkeringen på Sognsvann opplyser byrådsavdelingen at det i oslobudsjettet for 2019, som ble enstemmig vedtatt av bystyret i desember 2018, ble avsatt 30 millioner til friluftslivsprosjekter i Bymiljøetaten, i henhold til den gjeldende behovsplanen for idrett og friluftsliv. Utbedringen av innfallsporten på Sognsvann, med etablering av grønn adkomst og effektivisering av utfartsparkeringen, er finansiert gjennom disse midlene.

Gjennomføring av enkelttiltak avtales ofte i dialogen mellom byrådsavdeling og etat, og slik har det også vært i denne saken. Byrådsavdeling for miljø og samferdsel har hatt dialog med Bymiljøetaten om hvilke tiltak i planen som skal prioriteres innenfor gitt budsjettramme, og den endelige beslutningen er en politisk prioritering, får Nordre Aker Budstikke opplyst.


Forprosjekt for etablering av grønn adkomst og effektivisering av utfartsparkering ble gjennomført i 2018, og Byrådsavdeling for miljø og samferdsel ba Bymiljøetaten om å gå videre med gjennomføringen i februar 2019. På bakgrunn av forprosjektet ble det satt av 6,2 millioner kroner til gjennomføringen av tiltaket.

Ifølge Bymiljøetaten er imidlertid prosjektet med grønn adkomst på utfartsparkeringen på Sognsvann ikke en del av innfallsportplanen i Behovsplanen for idrett og friluftsliv.

– Bymiljøetaten definerer ikke dette prosjektet som en innfallsport, sier pressevakt Bård Flaen i Bymiljøetaten. Han legger til at dette konkrete prosjektet ikke utløser kravet til bred brukermedvirkning, som pressekontakten i byrådsavdelingen nevner.

Nordre Aker Budstikke spør opp igjen, og noe senere er det pressekontakt Liv Eggebø som utdyper om prosjektet ved Sognsvann:

– Det er byrådsavdeling for miljø og samferdsel som har bedt om prosjektet på utfartsparkeringen ved Sognsvann. Vi valgte å kalle prosjektet grønn adkomst fordi utfartsparkeringen er et litt annet prosjekt en innfallsport - dette fordi saken er relatert til parkering, ikke friluftsliv som innfallsport. Når det sagt så er det heller ikke feil å kalle det del av innfallsport, men det gir likevel ikke samme føringer som for eksempel bred brukermedvirkning. I tillegg har naboene i området vært involvert, og enkelte innspill fra dem har blitt hensynstatt. Med dette har nødvendig brukermedvirkning blitt ivaretatt, ifølge pressevakten i Bymiljøeaten.


På oppfølgingsspørsmål om hvilke naboer som er involvert, svarer hun at det er virksomheter, som eksempelvis Riksarkivet, Olympiatoppen, og Norges Idrettshøgskole.

Plankartet for grønn adkomst og oppmerking av parkeringsplasser på utfartsparkeringen ved Sognsvann. I følge kartet blir det merket opp 670 parkeringsplasser, inkludert egne HC-plasser. Det har tidligere verken vært oppmalte plasser, eller egne HC-plasser her tidligere. Det understrekes fortsatt at det ikke skal innføres betaling for parkering på Sognsvann.

Byråden er fornøyd

Vi spurte byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), om hva hun tenker om kritikken og engasjementet rundt prosjektet om grønn adkomst på utfartsparkeringen ved Sognsvann.

– Jeg er glad for at innbyggerne i Oslo er engasjert i friluftsliv og idrett. Dette byrådet har rekordsatsing på både friluftsliv og idrett. Med den grønne adkomsten til marka fjerner vi biltrafikk og gjør det tryggere for brukerne av marka, som barnefamilier, barnehagebarn, skoleklasser, ved at de unngår ryggende biler og en tettpakket p-plass, når de ankommer marka på en enkel og miljøvennlig måte med t-banen. Vi effektiviserer p-området, med dedikerte HC-plasser, og det blir ikke færre p-plasser, sier hun.

Og byråden forsikrer også at hun har vært informert underveis om prisen på den grønne adkomsten, og hun svarer ja på om hun synes adkomsten er verdt 6,2 millioner kroner.


– Ja, dette er en etterlengtet oppgradering som bystyret har sluttet seg til. Nå får vi på plass en fantastisk innfallsport til marka. Det blir et tryggere og grønnere område der det før var asfalt, vi får på plass en ny belyst turvei, vi setter opp informasjonsskilt og benker og lager parkeringsplasser for personer med nedsatt funksjonsevne. Nå kan barnehager og skoleklasser som kommer med T-banen for å gå på tur i marka slippe å bekymre seg for biltrafikken i like stor grad som tidligere.

Ifølge Nettavisen, som har fått innsyn i bestillingsdokumentet, skal forventet kostnad for prosjektet være hele 7 millioner kroner.

Bymiljøetaten må spare store beløp neste år og i den kommende økonomiplanperioden (fireårsperiode), slik Nordre Aker Budstikke nylig skrev. Blant annet foreslår Bymiljøetaten å spare på å redusere bortkjøring av snø, veivedlikehold, fyrverkeri på Rådhusplassen, og badevakter på flere populære strender i Oslo. Et prosjekt med nye toaletter ved Brekkedammen, samt ny turvei i Nordmarka, er også satt på vent på ubestemt tid som følge av den økonomiske situasjonen.

På spørsmål fra Nettavisen om det er riktig å «å anlegge en park ved inngangen til en skog, når kommunen i budsjettet for 2021 må gjøre slike kutt i budsjettet», svarer Berg:

– Det er en grønn adkomst vedtatt av bystyret, ikke et parkanlegg. Det ble bevilget penger til dette prosjektet i 2019-budsjettet. Det er ikke endelig besluttet hvilke tiltak som skal nedprioriteres i 2021, men det stemmer at Bymiljøetaten har kommet med sine foreløpige vurderinger, skriver byråden til Nettavisen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...