Nordre Aker Budstikke

De er seniorenes ombudsfolk:

Inviterer de eldre inn, men i 2019 kom det ingen

ELDRERÅDET: Bak, f.v.: Bjørn Gilbert, Liv Torgersen, Inger Syverud, Helga Hars, Bjørn Erikson, Elisabeth Koren og Gunnar Bøhmer (vara). Foran: Grethe Tunsjø (vara) og sekretær Linn Dahl Eiksås. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nordre Aker har et eldreråd. Men hva i all verden kan du bruke dem til? – De eldre skal vite om oss! sier rådsmedlemmene – og her kan du se hvordan du kommer i kontakt med dem.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.02.2020 kl 20:17

TÅSEN: – Det er ikke sånn at vi blir mer like selv om vi blir eldre. Vi er like ulike nå som da vi var 20 år, og har ulike behov, sier Bjørn Gilbert. Han trådde inn som ny representant i eldrerådet i fjor høst, og er valgt til rådets nestleder.

Her er en blanding av nye representanter, og dem med lang fartstid. Helga Hars, for eksempel, tidligere leder, og som tilsammen har sittet i Bydel Nordre Akers eldreråd i 18 år. Noen har bakgrunn fra pensjonistforeninger, noen fra seniorsentre, andre fra polititikken. Nevnte Gilbert, for eksempel, var fram til valget i høst fast representant i bydelsutvalget.

– Men her representerer vi oss selv, understreker rådets leder, Bjørn Erikson.

Møteplasser

Nordre Aker Budstikke får være flue på veggen i rådets første møte i 2020, og det andre siden den nye sammensetningen i høst. Her diskuteres fremkommelighet, TT-reiser og tilpasset kollektivtransport, parkering, og dårlige forhold på helsehus. Tilgang på svømmebasseng for eldre i bydelen, mangelen på utsikt for de eldre på Nordberghjemmet, driftsavtaler for seniorsentrene og tilsyn av sykehjemmene.

– Møteplasser for eldre, tilgjengelige servicepunkter og tilrettelegging, og behov for benker, er ofte temaer, oppsummerer lederen.


Sjef for Seksjon lavterskel, Heidi Karsrud Nordal, redegjorde blant annet for Ruter Aldersvennig transport på Eldrerådsmøtet 30. januar. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det er ikke sånn at vi blir mer like selv om vi blir eldre. Vi er like ulike nå som da vi var 20 år, og har ulike behov

Eldrerådet som organ uttaler seg om aktuelle temaer som siden skal opp i bydelsutvalget (BU), slik at også bydelens seniorer skal bli hørt når bydelspolitikerne skal avgjøre saker, eller uttale seg om viktige prosesser som skal endelig avgjøres i bystyret. Primært er det saksområdene som hører inn under bydelens Helse- og sosialkomité som først går gjennom Eldrerådet, men også miljø-, plan- og samferdselssaker kan med fordel luftes her først.

Men det er ingenting i veien for at eldrerådet også bringer egne saker på banen, eller er pådriver for temaer som kommer opp fra bydelens innbyggere.

– Vi er opptatt av at forholdene legges til rette for eldre, sier leder Erikson, og utdyper:


– Eldrerådet skal være en møteplass der eldre kan ta opp problemer de møter. Og det er en misforståelse at alt vi er opptatt av er sykehjem. Vi er ombudsmenn for alle eldre – en gruppe som er like sammensatt som dem som er 40-50 år gamle.

Eldrerådsleder Bjørn Erikson. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Eldrerådet hadde i 2019 seks møter, og behandlet tilsammen 43 saker, kan vi lese i rådets Årsmelding. Møtene ble avholdt i bydelsadministrasjonen i Nydalsveien 21. Men er de den møteplassen lederen ønsker de skal være?

Nei, for i løpet av året som gikk har det ikke vært noen oppmøtte til «åpen halvtime», ifølge årsmeldingen.

– Vi har et problem med å nå ut, innrømmer Erikson.

Nytter det?

– Folk skal vite om oss, og hvordan vi kan treffes, supplerer nestleder Bjørn Gilbert.

I 2020 vil Eldrerådets møter bli holdt vekselvis i Nydalsveien 21 og i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22. Neste møte blir torsdag 30. april, og møtested er da Seniorhuset på Tåsen. Alle møtene starter med Åpen halvtime, og rådet håper bydelens innbyggere vil finne veien dit for å ta opp saker de er opptatt av.

For det nytter å engasjere seg. Det vet hun med lengst fartstid i rådet, Helga Hars. I mange år var hennes hjertesak å få bedre kollektivdekning på Korsvoll. Der er det flere steder altfor langt både til buss og t-banestasjoner for eldre som er dårlige til beins.

– Og resultater, det fikk vi til slutt! Det er de rosa bussene, sier Hars.


– Vår jobb er å sikre at de eldre får den hjelpen de trenger, og at de ikke blir glemt, legger hun til.

Et mer aldersvennlig Norge

Liv Torgersen er leder for en pensjonistforening på Grefsen, og det førte henne også inn i Eldrerådet i fjor høst.

– Det arbeidet er en viktig del av livet mitt, og jeg ønsker å jobbe for å få det bedre for mine likesinnede.

Stortingsmeldingene «Leve hele livet — En kvalitetsreform for eldre» fra 2018, skulle bidra til at eldre kan mestre livet lenger, ha trygghet for at de får god hjelp når de har behov for det, at pårørende kan bidra uten at de blir utslitt og at ansatte kan bruke sin kompetanse i tjenestene. Meldingens hovedfokus er å skape et mer aldersvennlig Norge og finne nye og innovative løsninger på de kvalitative utfordringene knyttet til aktivitet og fellesskap, mat og måltider, helsehjelp, sammenheng og overganger i tjenestene.

– Den sa meg noe, og det er sånn vi vil ha det. Som organ tror jeg Eldrerådet er viktig for nettopp dette, sier Torgersen.

Rådet mener Bydel Nordre Aker har vært frampå med nye løsninger, når det gjelder satsinger på et aldersvennlig samfunn – de rosa bussene er ett av flere områder bydelen har vært pilot, poengterer de.

Eldrerådets medlemmer, og sekretæren Linn Dahl Eiksås, kan kontaktes på e-post eller telefon dersom man ønsker å ta opp saker. Rådet behandler temaer og saker som angår eldre i bydelen på et generelt nivå, ikke på det personlige plan.

Dette er rådets medlemmer i perioden 2019-2023:

Eldrerådet i Nordre Aker

Bjørn Erikson (leder)
Kontakt: 97191511 - bjoern.erikson@gmail.com
(Tåsen seniorsenter)

Bjørn Gilbert (nestleder)
Kontatk: 95100406 - bjorngi@hotmail.com

Helga Hars
Kontakt: 47903193 - helgaha@online.no
(Sogn Seniorakademi)

Liv Torgersen
Kontakt: 95212435 - liv.torgersen@getmail.no
(Pensjonistforeningen B21)

Inger Syverud
Kontakt: 93455771 - ingsyve@online.no
(4er`n pensjonistforening)

Varaer:
Grete Tunsjø
Kontakt: 45617228 - g.tunsjo@gmail.com
Bjørg Vestvik
Kontakt: 98626443 - bjo-ves@vikenfiber.no
(Tåsen seniorsenter)

Politisk valgte:
Elisabeth Koren (SV)
Kontakt: 41626733 - e-koren@online.no

Svein Eriksen (H)
Kontakt: 90506456 - svein.h.eriksen@gmail.com

Politiske varaer:
Gunnar Bøhmer (Mdg)
Kontakt: 45280945 - gunnar.bohmer@gmail.com
Brita Østvold (Rødt)
Kontakt: 92431302 - brita.ostvold@hotmail.com

Sekretær:
Linn Dahl Eikås
Førstekonsulent forebygging og mestring
Kontakt: 46917042 - linn.dahl.eikas@bna.oslo.kommune.no

Eldrerådsmøter:

  • 30. april kl. 13-15 (Pastor Fangens vei 22)
  • 27. august kl. 13-15
  • 3. desember kl. 13.00-15.00

Sakslister og møteadresser legges ut på Eldrerådets netttside.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...