Nordre Aker Budstikke

Forfatterbesøk ved skolen:

Ja, hun har sett et lik – på ekte!

Fra venstre Nils Holmboe, Hanne Kristin Rohde og Theodor Lindell Garnæs, tok en prat ute skolegården om krim, love og andre ting. Foto: Kristin Tufte Haga

De satt ganske fjetret, Kringsjå-elevene som fikk besøk av forfatter Hanne Kristin Rohde, i anledning den sjette boka i Blåslys-serien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2021 kl 11:44

KRINGSJÅ: Vi ble invitert med Kringsjå skole og forfatter Hanne Kristin Rohde på en liten «lun» lansering av den rykende varme nye boka i Blålys-serien, «Leirskolemysteriet». Rohde kan røpe at det blant annet forsvinner dyre vaser fra gården hvor barna skal bo under leirskoleoppholdet.

Videre fortalte hun fra boka: Hovedpersonen Astrid er redd for å bli lei seg fordi hun skal reise, og redd for hvordan det vil være å være langt hjemmefra, hun som til og med har strevd med å sove over hos venninnene. Heldigvis har hun Yusuf, kjæresten, som er hennes rake motsetning på mange måter, og som forstår hvordan hun har det, uten at det blir kleint.

Rohde forteller videre at læreren samler inn elevenes mobiltelefoner på vei til leirskolen. Da går det et grøss gjennom klasserommet på Kringsjå denne torsdagen. Noe så grusomt! Og særlig når man skal være borte i flere dager fra familien - og uten mobiltelefon!

Selv om det skjer mest på leirskole ved Mesnali i denne siste boka, så bruker Rohde, som selv bor på Nordberg, gjerne nærmiljøet i krimbøkene i Blålys-serien. Astrid og Yusuf, hovedpersonene i Blåslys-serien, går også på Nordberg skole.

En engasjert gjeng, 5. klassingene ved Kringsjå skole. Foto: Kristin Tufte Haga

Spørsmål

Rohde fortalte også elevene litt om hvordan hun jobber når hun skriver en bok, blant annet om det å få tilbake et manus med kommentarer og innspill tilbake fra forlaget:

– Man skal ikke frykte at noen retter eller kommenterer på det man gjør. Det er jo sånn man blir bedre.

Hun åpnet for en liten spørsmålsrunde. Rohde, som selv jobbet i politiet i 25 år, svarte blant annet på spørsmål at én ting er å få inspirasjon fra det man har opplevd - om mysterier og mulige krimsaker - noe helt annet er å bruke reelle saker.

– Jeg har ikke lov til å skrive - eller snakke om - de reelle sakene med mindre de blir kjent gjennom andre, for eksempel presse eller forskning.


Men hvorfor sluttet hun i politiet? Jo, nettopp fordi hun hadde lyst til å gjøre noe annet.

En annen lurte på om hun virkelig hadde sett et lik - på ekte?

– Ja, det har jeg, svarte Rohde.

Eleven lurte på mye, blant annet om de forskjellige symbolene på forsiden av bøkene i Blålys-serien, forfattet av Hanne Kristin Rohde. Foto: Kristin Tufte Haga

Litterære gener

To av gutta på 5. trinn tar en prat med avisa etterpå. De har nok kanskje særlig litterære gener. Theodor er barnebarnet til forfatter Unni Lindell, Nils er barnebarnet til avdøde forfatter Niels-Fredrik Nielsen, som blant annet har skrevet: «Sekstiåttere spiser ikke seipanetter».


Gutta er enige om at dette var spennende å høre på. De har begge lest flere av Blålys-bøkene, og om etterforskerne Astrid og Yusuf. Men de har en klar tilbakemelding til forfatter Rohde:

– Det var bare så ekkelt at de to er forelska - den love-delen var litt kjip. Sånt driver ikke vi med! Men mysteriene er kule.

Og nylig var det aldri så lite ekte mysterium i skolegården på Kringsjå, som bare må viderefortelles:

– Matboksene til endel av gutta i klassen bare forsvant, fra her ute. De ble bare borte. Vi etterforsket litt, gikk rundt og sjekket blant annet i 6. og 7. klassene. Det var også observert en stor og høy fyr i kamuflasjejakke her ute - men det kan ha vært fake news. Så fant vi til slutt ut at det var læreren som hadde tatt med matboksene inn, uten at noen hadde sett det!

Theodor og Nils, gode venner, og glade i å lese og å løse mysterier. Foto: Kristin Tufte Haga


Men tilbake til krimmen og bøkene:

– Ofte er det først på siste siden at mysteriet blir løst, men man skjønner jo mer og mer etterhvert som man kommer utover i boka. Man lærer å tenke litt som en etterforsker, mener Theodor.

Nils skyter inn at han han også hørte mye på barnebøker, da han var yngre:

– Men jeg tenkte at det og det kom til å skje. Så gjorde det det, det var litt kjedelig. Da fikk jeg andre bøker av mamma.

De blir inspirert til å både skrive og etterforske, når de leser. Theodor understreker at han liker godt Blålysserien, men også at han blir inspirert av å lese farmorens bøker, blant annet: Rødhette og Ulven.

En karriere som etterforsker i politiet frister også.

– Vi har også hatt hjemmelekse om å skrive en krimhistorie. Jeg ble så hekta at jeg satt og skrev i tre timer i strekk! Jeg måtte spise sjokolade for å holde det gående, kan Nils avsløre.

Men de kan også fortelle noe annet, for ifølge Theodor så har de noe på gang med farmor Unni Lindell, en bok. Men det ligger et stykke frem i tid, er det de nå kan avsløre i avisa.

Lokalmiljøet

Rohde synes det var en veldig engasjert gjeng på Kringsjå.

– Det er moro å møte elever som lytter og stiller spørsmål. Det at jeg har 25 år fra politiet, vekker interesse, så klart. Men de beste opplevelsene jeg tar med meg tilbake er refleksjonene fra deres eget liv, deres egne erfaringer. Jeg tenker alltid at jeg må huske, ikke glemme det de sier. De er så fine, de som kommer etter oss.

Hun fortsetter:

– Det var nok flere av de som kjente seg igjen i frykten for hjemlengsel, ved å dra på leirskole. Jeg husker det så godt selv. Følelsen da jeg gikk hjemmefra med blytung sekk på ryggen og frykten for å måtte dele rom med noen som ikke var greie. Eller at de som kom på rom med meg hvisket bak min rygg. Jeg husker hjemlengselen som snek seg innpå i bussen, mimrer Rohde, i skolegården på Kringsjå.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...