Nordre Aker Budstikke

Jan Bøhler om ungdomsbråket:

– Hvis man bare kommer når det varsles om et ran, er det for sent

Jan Bøhler er Senterpartiets førstekandidat til valget Stortingsvalget. Selv føler han seg ikke utrygg på Grefsen, men han ønsker mer forebyggende ressurser i politiet. Foto: Christian Fredrik Borg

Stortingskandidaten fulgte med da Grefsen og Kjelsås ble rammet av ran og andre uønskede ungdomshendelser i vår. Nå vil han ta grep med et eget trygghetsprogram.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2021 kl 08:40

GREFSEN: – Jeg har blitt kontaktet av folk her som er bekymret. Det skal ikke være sånn noen steder i byen, at foreldre og barn skal gå å tenke på at det kan skje ran, sier Jan Bøhler.

Førstekandidaten til Senterpartiet i Oslo har slått seg ned på en benk ved Jupiterjordet. I vår fulgte han med på situasjonen som utspilte seg i området rundt med en rekke ungdomshendelser.

Jan Bøhler blant lekestativene på Sverre Enevoldsplass, også kjent som Jupiterjordet. Foto: Christian Fredrik Borg

– Jeg er like opptatt av at det skal være trygt og godt og at man skal kunne bevege seg overalt uten å tenke på fare for sånne ting. Slik må det være på Kjelsås og hele Nordre Aker bydel.


– Tror du politiet har litt skyld i problemene som har vært her?

– Det som jeg synes er feil, er at de i de vestlige bydelene, Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner, er det i alt fem til sju forebyggende som jobber i politiet. Det vil si at man maks har to som forebygger i hver bydel. I øst er det heldigvis mange flere. Det er bra, det støtter jeg fullt ut.

Se video lengre ned i saken!

Ønsker flere forebyggere

– Men det må også være flere her. Det er de forbyggende politifolkene, som kjenner barne- og ungdomsmiljøene, skal sette seg inn i hva som er på gang, kan vite mer om hvem som opererer, som kan gripe inn i forkant. Hindre at det skjer. Jeg mener at vi må øke antallet som jobber med forebygging også her i de vestlige bydelene.

Han trekker frem at Nordre Aker er en stor bydel. Med sine drøyt 50.000 innbyggere er bydelen på størrelse med flere store byer.


– Da er det alt for lite med én til to forebyggere, påpeker førstekandidaten.

Fakta: Senterpartiet

  • Partileder: Trygve Slagsvold Vedum
  • Valgresultat 2017: 10,3 prosent
  • Oppslutning i Oslo i 2017: 2,1 prosent
  • Antall stortingsrepresentanter 2017-2021: 20 (1 utjevningsmandat)
  • Stiftet 1920 (Bondepartiet)
  • Antall medlemmer: 22.254 i 2020
  • Beste valgresultat etter 1945: 16,7 prosent (1993)
  • Dårligste valgresultat: 5,5 prosent (2013)

Kilde: NTB

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

– Konkret hvordan skal det gjøres?

– Jeg vil konkret foreslå mer ressurser til politiet. Det har vi foreslått i år óg. At det spesielt skal bygges opp med flere forebygger i politiet i vestlige bydeler, og også ellers i byen.

Listetopp i Senterpartiet, Jan Bøhler, forteller om trygghetsprogrammet han har lansert. Video: Christian Fredrik Borg

– Rettferdig trygghet

– Her er man spesielt «på hæla» når det gjelder politifolk som kan være rundt, snakke med barne- og ungdomsmiljøene og kunne gripe inn i forkant. Hvis man bare kommer når det varsles om et ran, er det for sent.


– Det må være rettferdighet når det gjelder trygghet. Rettferdighet betyr at det må være politiressurser her som kan avverge, gripe inn i forkant, forebygge og avverge.

Jan Bøhler og Senterpartiet går til valg med et eget trygghetsprogram. Foto: Christian Fredrik Borg

Bøhler sier at han er bekymret for en ny ransbølge i området.

– Det skjer mer i perioder hvor man går med dyre klær. Jeg er bekymret for at det kan komme nye bølger med ran. Hvis de som holder på med det, samme hvor de kommer fra, erfarer at her slipper de unna, så kan det fortsette.

Oslo og distriktene

– Hvordan kan dere love at Kjelsås og Grefsen ikke kommer etter distriktene?


– Jeg går til valg på en trygg by og har full støtte fra partileder Trygve og Senterpartiet. Vi har tolv gode punkter for hvordan vi vil gjøre Oslo tryggere. Det har jeg full «backing» for, sier han.

Senterpartiets trygghetsplan:

1. Politiposter i områder hvor det er viktig å forebygge at ungdomskriminelle grupper og gjenger får fotfeste. I første omgang Mortensrud, Furuset, Stovner-Vestli og Holmlia.

2. «Din politikontakt» skal være en ny ordning hvor beboerne i hvert enkelt boområde i byen får vite hvilken politibetjent de kan kontakte for å ta opp ting som skjer. Ikke akutte hendelser, men andre bekymringer.

3. Tilby unge som har droppet ut av skolen praktiske jobber fra dag èn. En ubyråkratisk modell bygd på erfaringene med sommerjobber, men som varer hele året.

4. Styrke områdesatsingene i områder med levekårsutfordringer. Satsingene er svekket under dagens regjering. Midlene må rettes mot fritidstilbud og inkludering av ungdom i arbeidslivet.

5. Nye ungdomsenheter i kriminalomsorgen. Vi trenger flere plasser så vi unngår at unge må sone i vanlig fengsel.

6. Handlingsplan mot kniv-vold for å forebygge livsfarlig bruk av kniv.

7. Mer effektiv inndragning av utbytte fra kriminalitet. Det skal ikke lønne seg å være kriminell.

8. Oppholdsforbud for kriminelle i områder hvor de har begått gjentatt vold, kriminalitet og spredt utrygghet.

9. Et nasjonalt Exit-program for å hjelpe medlemmer i ungdomskriminelle grupper og gjenger ut av miljøet.

10. Ny gjengenhet basert hos Kripos som skal gå etter bakmenn og kriminelle nettverk som opererer på tvers av politidistrikter og landegrenser.

11. Egne enheter mot organisert kriminalitet må opprettes i alle politidistrikt.

12. Gjeng-forbudet må iverksettes. Det vil bli mulig å få dømt gjengledere og bakmenn som lar andre utføre de konkrete kriminelle handlingene.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Jan Bøhler med trikken i bakgrunnen på Grefsenplatået. Mange av hendelsene som bekymret innbyggere i området, skjedde i nærheten av trikkelinja. Foto: Christian Fredrik Borg

Og avslutter:

– Det handler om å få tjenster, politi, nært folk. Det gjelder både i Oslo, Oslos drabantbyer som her og distriktene. Der går vi hånd i hånd. Det er felles sak.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...