Nordre Aker Budstikke

Finalist til Årets navn og ildsjel:

– Jeg er vettskremt over at det måtte tilfeldigheter til

Haavard Nordlie og Benedicte Bull, har vært frontfigurene i Aksjonsgruppa Stopp ødelegging av Nedre Grefsen. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

– Det første som slår meg, litt spøkefullt sagt, er at hadde jeg visst hvor mye jobb det ble, så er det ikke sikkert jeg hadde skrevet det innlegget, sier Haavard Nordlie.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

For tiende gang kårer Nordre Aker Budstikkes lesere Årets navn og ildsjel i bydelen. Kandidatene er foreslått av leserne, og redaksjonen har valgt ut tre finalister, som kan vinne 10.000 kroner fra Storo storsenter til et godt formål.

Vi presenterer hver kandidat gjennom romjula. Avstemmingen (nederst ipå denne siden) er åpen frem til 6. januar 2019. Du kan lese om alle kanidatene her!

NORDRE AKER: Aksjonsgruppa på nedre Grefsen så dagens lys tidlig i 2016, etter at Grefsen-beboer Haavard Nordlie hadde sett litt ekstra grundig på kartene i kommuneplanen som ble vedtatt høsten før. I et innlegg i Talefoten "avslørte" han at Nedre Grefsen var innlemmet i utviklingsområdet Storo, et område der det ble åpnet for kraftig fortetting.

Dermed startet kampen for å bevare bomiljøet som ligger rett på oversiden av Storokrysset og ringveien. To og et halvt års kamp endte som kjent med full seier, etter at ett og ett parti hadde endret mening om småhusområdet. Da byrådet i sommer la frem forslag til revidert kommuneplan, var Nedre Grefsen fjernet fra utviklingsområdet Storo.

Mange har involvert seg i arbeidet i Aksjonsgruppa, med Haavard Nordlie og Benedicte Bull som ledere, og Tom Ole Bergerud, Trond Werner Lunde, Kim Nordlie, Espen Jonhaugen, Øystein Lunde, Marianne Tveit og Paal Ritter Schjerven som engasjerte deltakere. De har vært i møter med politikere, skrevet innlegg, arrangert demonstrasjoner og stilt opp i media.


– Dette er en anerkjennelse av det arbeidet hele Aksjongruppa har lagt ned. Jeg er kjempestolt og glad for å bli nominert, sier Haavard Nordlie om at Aksjonsgruppa ble valgt ut som finalist til Årets navn og ildsjel 2018 i Nordre Aker.

Folkelig engasjement

– Det første som slår meg, litt spøkefullt sagt, er at hadde jeg visst hvor mye jobb det ble, så er det ikke sikkert jeg hadde skrevet det innlegget i Talefoten, sier Nordlie.

Det er satt på spissen, men Nordlie mener at det i Aksjonsgruppa er lagt ned langt mer jobb enn det folk kanskje er klar over. Og i alle fall mer enn han selv hadde trodd da han tidlig i 2016 dyttet på det som skulle bli en rullende snøball.

– En real betaling for det var å se folk vandre i tusentall ned til BU-møtet. Det ga en skikkelig boost til Aksjonsgruppa. Jeg er stolt og rørt over det engasjementet som ble lagt ned, av veldig mange mennesker. Folk med en mye tettere hverdag enn det jeg selv har. Aksjonsgruppa var godt sammensatt med mye spisskompetanse innefor mange områder.

Frustrasjon

Det var ekstremt mye frustrasjon fra start, innrømmer Nordlie. De aller fleste politkerne fremsto som fullstendig urokkelige, og mente det var umulig å gå tilbake på vedtaket, minnes han.


– Jeg synes det har kommet for dårlig fram at Camilla Wilhelmsen i Fremskrittspartiet var den som sto opp fra dag én, og protesterte, noe som jeg tror ble lagt merke til. Og jeg er imponert over BU-leder Per Henry Christiansen, som talte eget parti, Høyre, midt i mot. Det kan ikke bare ha vært enkelt en periode, sier Nordlie. Han innrømmer at det lenge så mørkt ut for Nedre Grefsen.

Men da Høyre og Venstre etterhvert snudde, så skjønte han at her kunne det faktisk skje noe.

– For oss handlet ikke dette om å redde utsikten, eller eplehagene våre, slik noen har fremstilt det som. Det handlet om å verne et område vi er glade i, et hyggelig sted å bo, sier Benedicte Bull.

Hun opplever at den ytre "trusselen" kommuneplanvedtaket utgjorde, har skapt et mer sammensveiset lokalmiljø. Det ble synlig under gatefesten sommeren 2016.

– Jeg tror kanskje beboerne her setter mer pris på miljøet på Nedre Grefsen nå, sier Bull.

Argumentasjonen

Og da byrådet i sitt siste forslag til ny kommuneplan, valgte å ta Nedre Grefsen ut, er det begrunnelsen de oppgir som Nordlie trekker frem.

– Det er det samme vi har sagt; Det viktigste er at det skal være variert bebyggelse rundt knutepunktene. Det får man ikke hvis Nedre Grefsen bygges ned. Det er et argument som er fast og statisk, sier Nordlie.

– Det viser at det nytter å argumentere godt. Aksjonsgruppa var opptatt av å skaffe til veie gode argumenter og kunnskap. Det ble lyttet til, legger Bull til.

– Jeg vil gi ros til politikere som Hanna Marcussen og Robert Steen (byutviklingsbyråd og finansbyråd, journ.anm.). De er politikere jeg opplever at endret mening etter at de fikk andre fakta enn det de først var kjent med. Marcussen opplevde jeg vokste som politiker gjennom denne prosessen. Og det mener jeg hun gjorde selv før resultatet for Nedre Grefsen kom, sier Nordlie.

Ingen respekt

Han er mindre fornøyd med Plan- og bygningsetaten.

– PBE har jeg mistet all respekt for. Det er et kjempetankekors at PBE, som skal ivareta borgernes interesser mot utbyggerne, har operert helt motsatt.

– Og så synes jeg det er ekstremt skuffende, at vi har politikere som Bård Folke Fredriksen, som var ansvarlig for Kommuneplanforslaget (var byutviklingsbyråd i 2015, journ.anm), som ikke formidlet dette til politikere lokalt i eget parti. I bydelen som ble så sterkt påvirket av det. Det er en politisk holdning som skremmer meg, legger Nordlie til.

– Jeg er litt flau på vegne av mange av de politikerne som satt i bystyret uten å få med seg omfanget av kommuneplanen de vedtok. Og jeg er avgjort flau over at de ikke får bedre underlag for de avgjørelsene de skal ta. De måtte lese lenge og langt, og granske kart for å forstå hva vedtaket innebar for Nedre Grefsen.

– Hva tenker du om at det måtte en "vanlig borger" som deg til for at både beboere og politikere skulle forstå hva som var vedtatt?

– Jeg er vettskremt. At det måtte tilfeldigheter til, og en litt nerdete fyr som tok seg tid til å sette seg inn i vedtaket. Da er det gledelig at byrådet nå har skjønt at informasjon er viktig. Måten de har åpnet prosessen rundt den siste kommuneplanen, har vært forbilledlig.

Plan- og bygningsetaten og Bård Folke Fredriksen er forelagt uttalelsene i denne saken. Kommunikasjonsdirektør Trude Isaksen svarer: «Det er byrådsavdeling for finans som er ansvarlig for kommuneplanen og opplegg rundt medvirkning, ikke Plan- og bygningsetaten».

Stem på Årest navn og ildsjel 2018

NB! Det kun mulig å stemme én gang per enhet: Avstemmingen er åpen til 6. januar.
Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

Årets navn og ildsjel i Nordre Aker

Vinnerne:

  • 2017: Helge Holter, banemester på Nordre Åsen og leder for Skeid bandy
  • 2016: Gro Almgren, Marit Gundersen, Kirsten Hansson og Odd Paulsen, Kuben 62 +
  • 2015: Bastionen, Lyns supporterklubb
  • (Prisen blikke delt ut i 2014)
  • 2013: Christel Stub, ildsjel på Kjelsås
  • 2012: Adriana Bertet og Agnes Lyche Melvær, initiativtakere til Kultursløyfa på John Colletts plass
  • 2011: Eivind Steen og Kristin Borge, Ullevål Bokhandel
  • 2010: Roar Grønvold, Korsvoll IL
  • 2009: Ivar Bakke, Skjerven gård
  • 2008: Rannveig Berge, Nordberg barnegospel

Kåringen har både hatt navnet Årets navn og Årets ildsjel.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...