GREFSEN: Trine Oskarsen hadde en veldig lite hyggelig opplevelse i Grefsenveien denne uka. Men samtidig er hun glad for at hun ikke ble skadet.
– Jeg parkerte utenfor Grefsen fysioterapi (Grefsenveien 61, journ.anm.) tidlig mandag, som jeg gjør en gang i uka. Da jeg kom ut derfra, kom en gravemaskin kjørende, mens den dro ned og med en kabel - eller ledning - som hang over veien. Jeg kom meg i dekning, inne i lokalene til fysioterapien. Jeg hørte et høyt smell og tenkte på fallende gjenstander. Jeg tenkte også på at ledningen kunne være strømførende, forteller hun.
– Det gikk bra med meg, men frontruta ble knust, etter at et feste falt ned på taket og smalt deretter i ruta. Heldigvis var det ingen andre gående akkurat der da. Når gravemaskiner som føres uten å sjekke om det er eventuelle ledninger i lufta, så stiller jeg også spørsmål om kompetanse. Dette er tross alt et boområde, og det er mange som går til og fra skole og jobb i området, og passerer store maskiner hver dag, sier Oskarsen.
Rutinene ikke fulgt
Arbeidene med oppgradering av Grefsenveien og trikkeskinner og trasé, fra Storo til Disen, har holdt på ett års tid nå. Arbeidene fortsetter fremover, og ifølge Sporveien vil ikke strekningen bli åpnet for vanlig trafikk begge veier, før til våren 2020, det er også etter planen.
– Vi beklager på det sterkeste det som skjedde, og er glad for at det ikke ble personskader. Hendelsen skyldes at en gravemaskinfører, i regi av entreprenøren, som ikke hadde vært på anleggsområdet tidligere, ikke så luftspennet i morgenmørket. Dermed hadde han graveaggregatet for høyt hevet og resultatet ble at han rev ned luftspennet. Arbeidsformannen var på stedet da det skjedde, og blant annet ble det skrevet ut en skademelding, ifølge Tore Underland, HMS-ansvarlig for Sporveiens prosjekt i Grefsenveien fra Storo til Disen.
– Hva slags rutiner er det på rapportering og varsling av avvik og ulykker, i forbindelse med prosjektet?
– Entreprenøren har rutiner på rapportering av hendelser gjennom varslingsplan, men dessverre ble ikke disse godt nok fulgt denne dagen. Det gjorde at verken byggherren - Sporveien - eller entreprenørens HMS-ansvarlig fikk vite om hendelsen. Hendelsen ble altså rapportert slik den skal, men varslingen inn til sentrale aktører ble ikke utført.
Det er stor aktivitet i Grefsenveien, på vei opp og ned til Storokrysset, med mange aktører i trafikkbildet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
– Nestenulykker
– Dette er sterkt beklagelig, og for å unngå at slikt skjer igjen er rutinene gått opp på nytt, samt at det er utarbeidet et læringsark som alle i prosjektet nå skal gå gjennom. Når det gjelder hendelser av denne typen så har det i prosjektperioden heldigvis ikke vært noen lignende hendelser tidligere. Som vi har vært inne på i en tidligere nyhetssak, så har det dessverre vært en del nesten-ulykker med syklister, hvor enkelte har syklet inn i eller rotet seg bak anleggsgjerder, mens noen har vært nær på å treffe ryggende lastebiler. Men dette gjelder kun noen få syklister. Generelt synes vi folk er flinke til å se seg for og tilpasse seg den tunge anleggstrafikken i området, sier han.
Måtte purre
Trine Oskarsen kommenterer tilbakemeldingen:
– Skademeldingsskjemaet ble ikke skrevet under før dagen etter at dette skjedde. Da jeg tok fram skjemaet etter hendelsen ville ingen fra prosjektet der og da signere. Forsikringsselskapet mitt påpekte at skademeldingsskjemaet måtte på plass. Jeg purret entreprenøren, og fikk underskrift først dagen etter. Jeg synes det er kritikkverdig at så enkle rutiner ikke er på plass ved slike hendelser, særlig i et så stort prosjekt.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!