Nordre Aker Budstikke

Hundeekspert Geir Marring:

– Jeg stoler mer på bikkja enn på folk!

Geir Marring vet veldig mye om hunder og hundeadferd, her fra gården på Fetsund. Foto: PRIVAT/ELISABETH BAADE HABBESTAD

Som gutt ble Geir Marring bitt av en hund, langs skoleveien på Grefsen. Det var det som vekket hundeekspertens interesse for hunder og hundeadferd.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.10.2015 kl 07:14

KJELSÅS/FETSUND: – Langs skoleveien, i Morrels Vei, møtte jeg en løs hund. Jeg satte meg ned for å klappe den. Hunden oppfattet vel meg som truende, knurret og advarte meg. Men jeg skjønte ikke signalene den ga, og det endte med at den bet, forteller Geir Marring (56).

De voksne ville avlive hunden, men det ville ikke Geir.

– Jeg lærte mye om respekt for andre den dagen, også respekt for dyr og dere adferd. Noe jeg fikk lyst til å lære mye mer om, forteller Geir, som i dag bedyrer at han nok er glefsa på stort sett over alt på kroppen, og at det er rutine med stivkrampesprøyte hvert tredje år.

LES OGSÅ: Det er i Maridalen det skjer Halloweenkvelden – med eller uten hund

Fra bydelen

Nordre Aker Budstikke møter Geir over en kakao inne på trivelige Trollvannstua. Her er Geir kjent, for hundeeksperten har har bodd mange år på både Grefsen og Tåsen, selv om de aller første leveårene var på Manglerud.


Nå bor han på egen gård på Fetsund, selvfølgelig med hunder – blant annet Tassen som er 'filmstjerne' i «Farmen» på TV 2 – katter, og hester. Sammen med kona Tanja Solstad Marring, som er barnevernspedagog, tar de imot barn og unge med adferdsproblemer og spesielle behov. I tillegg inviterer de til leir om sommeren; barn og unge med hund.

– Folk er rare! Foreldrene ringer for å høre hvordan det går på leiren, så spør de ofte først hvordan det går med bikkja, før de spør hvordan det går med barnet, ler den blide hundeeksperten inne på Trollvannstua.

LES OGSÅ: 3,3 kilometer ny turvei fra Grinda til Sognsvann

Hundeskoler, hundetrener, veterinærklinikker og filminnspilling

Hundeekspert og hundetrener Geir Marring på Kjelsåsbesøk med vorsteh-hunden Røff. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det begynner å bli mange år siden Geir startet Oslo Hundeskole – helt tilbake i 1992. I dag har hundeskolen 20 avdelinger fra sør til nord i landet, og med ikke færre enn 120 instruktører tilknyttet skolen. Skolen har egen instruktørutdanning. Geir holder også foredrag.


Men det stopper ikke der, i tillegg er Geir anerkjent trener for politihunder, blant annet i Tyskland, Belgia og Nederland. Han har trent hunder i filminnspillinger, også utenlands. Han er medeier i veterinærklinikker, og hundeekspert i VG, og har skrevet bok.

Og ikke minst jobber han på fjerde året med adferdsprosjekt og fengselsskole. Med hund i fengselet, med tungt belastede innsatte med store utfordringer.

Hund i fengselet

– Det handler mye om utfordringer i forhold til det å kunne samarbeide med noen, og å kjenne på og føle empati. Mange har også mye aggresjon, forteller Geir.

Kort fortalt, så starter det hele med ukes teori. Så får de innsatte praktiske oppgaver. Det kan eksempelsvis være en veldig aggressiv hund, som kan stå i fare for å bli avlivet.

– Oppgaven er i løpet av noen uker å endre hundens aggressive adferd. Og de klarer ofte å løse de oppgavene de får tildelt. Faktisk sitter de der som tente lys, og følger med i undervisningen. Det har så langt ikke vært en eneste biteepisode!


– Noen skal ut i samfunnet igjen, og får med seg en utdanning fra fengselet. Kanskje får de mulighet til å være med på noen av mine prosjekter, om det å forandre livene til de som har kommet litt skjeivt ut. Fengselsprosjektet er jo også i samarbeid med NAV og Kriminalomsorgen.

– Toppen av isfjellet

Geir drømmer også om etter hvert å kunne åpne skoler som utdanner terapihunder.

– Jeg tror vi bare har sett toppen av isfjellet for hva man kan bruke hunden til, blant annet i forhold til å hjelpe mennesker. Det handler om at jeg har stor tro på at en hund gjennom trening kan få til veldig, veldig mye!

Han er en opptatt mann, Geir Marring, som så langt selv har fått til veldig mye her i livet. Som han selv sier:

– Jeg har – og har hatt – verdens beste jobb. Jeg ville ikke byttet med noen!

Skoletaperen

Men det startet ikke så enkelt for Geir. Eller «skoletaper», som han selv omtaler seg som.

– Ja, jeg var en idiot på skolen. Det var jo ikke alle mulige navn dengangen, på hva slags diagnose man hadde, hvis man ikke klarte å konsentrere seg på skolen. Jeg gikk på Grefsen barneskole, og ble nok sett på som mindre begavet. Ingen fulgte opp. Heldigvis var jeg ganske god i fotball, og spilte i mange år på Kjelsås. Jeg er fortsatt sponsor der – blant annet på den fine nye pølsevogna, gliser Geir.

Men tilbake til barneskolen, og etter hvert dengangen Sandaker ungdomsskole. Heldigvis for Geir var det endelig en lærer som «så Geir» og tilrettela så han også hang med i undervisningen.

– Da gikk det i hundre oppe i hodet mitt, og jeg fant måter som jeg kunne lære på også!

Sier «skoletaperen», som nå hverken har problemer med å lese eller skrive, og som i voksen alder gjennom skoler og kurs, har oppdatert seg på dyreadferd og læringsmetoder. Og som i tillegg selv har lært opp tusenvis av hunder og hundeeiere.

LES OGSÅ kommentaren som er lest av 30.000: Psykologen: Vær så snill! Senk farten til barna våre

– Stoler på bikkja

Men det startet hjemme med familiens kolibri og skilpadde. Så blandingshunden Bella. Geir kjøpte sin første hund, en schaefer, for konfirmasjonspengene, som kanskje ikke overraskende virkelig fikk trent seg.

– Man kan oppnå en utrolig god kontakt med hunden. En hund er lojal mot sin eier, og dømmer ikke. Jeg stoler mer på bikkja enn på folk, for å si det sånn!

Geir fortsetter:

– I kommunikasjonen med dyr må man være følsom, jeg er nok et følelsesmenneske. Kvinner får ofte bedre kontakt med dyr enn menn. Kvinner er vel også mer følsomme enn menn, og ikke på samme måte ute etter å dominere.

Kanskje er det også grunnen til at han takker nei til TV-forespørsler fra USA og Europa, om hundetrening. Som fra Cesar Millan – den kjente hundehviskeren fra amerikansk TV.

LES OGSÅ: Kommentar: Linderudkollen Langrenn: Et miljø- og klimavennlig næranlegg

Annerledes tilnærming

– USA og deler av Europa har ofte et annen tilnærming for å endre hundeadferd, enn det vi har her i Norge. Jeg er motstander av alt som skal bygge på frykt, for å få hunden til å gjøre det du ønsker.

Han fortsetter:

– Men jo mer kunnskapsrike vi blir, jo mer lærer vi om hunder og deres adferd. Selv om noen i dag vil si at det å bruke strøm for å dressere hunden er dyreplageri, så var det for flere år siden helt greit. Alt har en utvikling, men det meste handler aller mest om mye trening, mestring og masse ros, sier Geir.

– Vi har jo opplevd hundeeiere på kurs som har sparket hunden sin. Da er det rett ut!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...