Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Justerer markaloven

Inga Marte Thorkildsen (SV) og regjeringspartiene har valgt å justere teksten i markalovforslaget som en følge av de mange ulike tiolkningene den siste tiden. Foto: Anders Jørstad

Idretten løftes inn i formålsparagrafen, mens landbruket likevel ikke skal omfattes av byggeforbudet i markaloven.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.03.2009 kl 10:01

OSLO: De tre regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, har etter mediedebatten rundt forslaget til markalov blitt enige om at utkastet til lovtekst likevel skal endres.

– Debatten i media de siste ukene har vist at det er en god del uklarheter knyttet til hvordan loven vil fungere i praksis, gjennom merknadene presiserer vi hvordan loven skal tolkes, samtidig har vi sett behovet for å gjøre enkelte endringer i lovteksten, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), saksordfører for markaloven i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, i en pressemelding.

– I noen områder i Marka vil det være naturlig å tillate mer enn i andre områder. Det kan blant annet planlegges for spredt utbygging i tilknytning til eksisterende bebyggelse, landbrukstiltak, både for bygninger og terrenginngrep, idrettsanlegg og infrastruktur, sier Thorkildsen.

Idretten «inn»

Idrettens plass i markaloven presiseres nå i det nye lovutkastet, og løftes helt opp i formålsparagrafen.

– Inga Marte Thorkildsen brer om seg med garantier for at markaloven ikke vil sette nye idrettsprosjekter i fare. Det store spørsmålet er om hun kan gi en slik garanti, sa Høyres Bård Folke Fredriksen til Nordre Aker Budstikke denne uken.

Regjeringspartiene kommer nå idretten i møte. Den nye formålsparagrafen lyder som følger:

«Formålet med loven er å fremme og tilrettelegge for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Loven skal sikre Markas grenser og bevare et rikt og variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner. Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål.»

Idrett som kan innpasses

– Hensynet til å fremme og tilrettelegge for idrett er avgrenset til å gjelde idrett som kan innpasses i Marka. Det er viktig å avgrense hensynet til idretten i forhold til store idrettsanlegg av en karakter eller størrelse som kan medføre konflikt med annen idrettsutøvelse eller friluftsliv og naturopplevelse, sier Inga Marte Thorkildsen.

– Anlegg som for eksempel fotball- og friidrettsarenaer omfattes ikke av lovens formål. Anlegg for motorsport eller nye skytebaner lar seg heller ikke innpasse i Marka. Slike anlegg vil være til ulempe for Markas øvrige brukere. Dette vil ikke være i tråd med lovens formål, påpeker hun.

Landbruket «ut»

Et annet punkt i markaloven som har vakt reaksjoner, er bygge- og anleggsforbudet i landbruket.

LES OGSÅ: Tor Øystein Olsen: – Solheim bløffer

Regjeringspartiene mener det er nødvendig å presisere også dette punktet. I den nye lovteksten omfattes likevel ikke landbruket av byggeforbudet.

Opprinnelig het det at «for eksempel oppføring, riving, endring, herunder fasadeendringer, endret bruk og andre tiltak knyttet til bygninger, konstruksjoner og anlegg, samt terrenginngrep og opprettelse og endring av eiendom» er forbudt i Marka.

Vil ha egen «markalov» for Maridalen

– Selv om landbruket ikke omfattes av bygge- og anleggsforbudet vil landbrukstiltak fortsatt være søknadspliktige. For å bidra til en samlet forvaltning av Marka, vil klagemyndigheten også i slike saker legges til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, påpeker Thorkildsen.

Seier for friluftslivet

Hun mener markaloven vil sette en endelig grense for Marka.

– Det er derfor svært gledelig at vi snart kan vedta en lov som ivaretar markabrukernes interesser. Formålet med markaloven er jo å tilrettelegge for friluftsliv og idrett. Samtidig vil loven sette en stopper for det utbyggingspresset vi har sett mot bynære markaområder de siste tiårene. Loven utgjør dermed en milepæl for friluftslivet, på lik linje med friluftsloven, og vil i framtiden være en av våre viktigste miljølover, sier Inga Marte Thorkildsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...