Nordre Aker Budstikke

Kan bli tvunget til å sette seniorsentre ut på anbud

Ullevål Hageby seniorsenter har avtale med Bydel Nordre Aker om drift i fire nye år, men den kan bli sagt opp, dersom kommuneadvokatens dom blir stående. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

En mørk skygge driver inn over de ideelt drevne seniorsentrene i Oslo: Kan organisasjonene som driver seniorsentre motta penger til drift fra bydelene, uten at det har vært en anbudsrunde? Nei, mener kommuneadvokaten. Hvis det blir stående varsler Nasjonalforeningen for Folkehelsen at de trekker seg.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2018 kl 15:24

NORDRE AKER: Et mulig krav om konkurranseutsetting av seniorsenterdriften kan tvinge bydelsdirektøren til å si opp dagens avtaler med de tre drifterne i Nordre Aker, og legge seniorsenterdriften ut på anbud.

Tilskudd eller anskaffelse?

Er overføringen fra bydelene kun å regne som et tilskudd til drift, eller er føringene – bestillingen – fra kommunen til hva seniorsentrene skal levere så omfattende at det skulle gått under reglementet for offentlige anskaffelser?

Problemstillingen kom opp etter at kommuneadvokaten har vurdert Bydel Vestre Akers driftsavtale med Vinderen seniorsenter, som drives av Nasjonalforeningen for Folkehelsen (foreningen driver også Ullevål Hageby seniorsenter i Nordre Aker).

Den foreløpige vurderingen til kommuneadvokaten er at avtalen er å regne som en anskaffelse, etter endringer i loven om offentlige anskaffelser, som trådde i kraft fra 1.1.2017.

– Bydel Nordre Akers avtaler med våre seniorsentre er laget etter samme mal som den til Vinderen seniorsenter. Derfor har jeg bedt om å få en gjennomgang også av våre avtaler, sier bydelsdirektør i Nordre Aker, Øyvind Henriksen.

Ideelle aktører

19 av 42 seniorsentre i Oslo drives av ideelle aktører. Disse mottar årlig overføringer til driften, fra Oslo kommue sentralt, og fra bydelene.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I Nordre Aker drives Ullevål Hageby seniorsenter av Nasjonalforeningen for folkehelsen, mens Kuben aktivitetssenter (Kuben 62+) og Tåsen seniorsenter drives gjennom Norske kvinners sanitetsforening.

I tillegg kommer Marka mobile eldresenter, som drives i kommunal regi, og derfor ikke er berørt av denne problemstillingen.


De tre ideelle seniorsentrene i Nordre Aker mottar hver ca. 2,3 millioner kroner årlig i tilskudd fra kommunen. Av dette er omlag 1,9 millioner kroner direkte fra bydelen.

Kuben 62+, aktivitetssenteret i Kjelsåsveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Også i Nordre Aker har praksis vært at vi har videreført kontraktene med drifterne, som et rent tilskudd. Viser det seg at dette er å regne som en anskaffelse, må driften ut på anbud. Men det er viktig for meg å understreke overfor seniorsentrene at ingenting er avklart i kommunen ennå, sier Henriksen.

Kan komme til å si opp avtale

Bydelen hadde allerede før saken i Vestre Aker inngått en fireårskontrakt med Nasjonalforeningen for Folkehelsen om drift av Ullevål Hageby seniorsenter. Henriksen har varslet Nasjonalforeningen om at det likevel kan bli aktuelt å si opp kontrakten fra 1.1.2020, dersom det skulle vise seg at driften må anbudsutsettes.

For de to andre seniorsentrene hadde bydelen ennå ikke inngått ny avtale.


– Jeg har derfor likevel valgt å forlenge avtalene med Kuben aktivitetssenter og Tåsen seniorsenter om drift ut 2019, for å sikre en viss forutsigbarhet, uavhengig av hva Oslo kommune velger, sier bydelsdirektøren. Trekker kommunens avgjørelse ut i tid, vil en ytterligere videreføring være aktuelt. Dette er seniorsentrene informert om, ifølge Henriksen.

Tåsen seniorsenter i Tåsenveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Han understreker at bydelen er veldig fornøyd med de som drifter seniorsentrene i Nordre Aker i dag, og at de gjør et viktig forebyggende arbeid for eldrebefolkningen.

– Jeg ønsker kontinuitet, og at dagens driftere skal drive seniorsentrene våre også fremover. Men bydelen er nødt til å gjøre dette på riktig måte, legger han til.

Dersom Oslo kommune skulle lande på en avgjørelse om at seniorsenterdrift er en anskaffelse, etter regelverket, tror bydelsdirektøren likevel ikke det vil føre til store endringer.


– Jeg tror ikke det vil få praktiske betydninger for hvem som skal drive seniorsentre i Nordre Aker. Seniorsentrene har knyttet til seg en stor gruppe frivillige som er nødvendige for driften. De fleste av de frivillige er med fordi de har en tilknytning til stiftelsen eller organisasjonen som driver senteret. Dermed er det ikke bare for en annen aktør å komme inn og overta en slik drift.

Trekker seg ved konkurranseutsetting

Nasjonalforeningen for Folkehelsen setter pris på ønsket fra Bydel Nordre Aker om at de fortsatt skal drifte senteret i Ullevål Hageby.

De er imidlertid uenige med bydelsdirektøren i at konkurranseutsetting vil ha liten praktisk betydning.

– Dette er en ganske alvorlig sak for frivilligheten i Oslo og i Norge, sier Bente Larsgaard, faglig og administrativ leder for Nasjonalforeningens seniorsentre i Oslo.

– Dere er til inspirasjon for meg og andre rundt i hele landet. Når jeg reiser rundt i kommunene kommer jeg til å si: – Se til Ullevål Hageby seniorsenter. Der leverer de! sa eldreminister Åse Michaelsen da sentert feiret 50 år i høst. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Dette er å sette frivilligheten ut på anbud, og det kan vi ikke under noen omstendigheter være med på. En anbudsrunde for seniorsenterdrift i Oslo vil vi ikke delta i. Vi er en frivillig organisasjon, som driver seniorsentre uten profitt, noe vi har gjort siden oppstarten av datidens "sosialsentre" i 1950.

Velferdstilbudet i Ullevål Hageby har vært tilknyttet Nasjonalforeningen for Folkehelsen siden 1922. Dagens seniorsenter ble etablert som "Velferdssentral" i 1968, og kunne feire 50 år tidigere i år.

Uenige med kommneadvokaten

Larsgaard frykter at også andre av de ideelle aktørene vil trekke seg ved eventuell konkurranseutsetting, og mener det vil få store konsekvenser for seniorsentertilbudet i Oslo.

– Seniorsentrene får i dag tilskudd til drift, ikke driftstilskudd. Det vil si at vi får tilskudd som tilsvarer 50 prosent av totale driftskostnader. Resten av driftskostnadene må sentrene tjene inn selv.

Hun forteller at Nasjonalforeningens advokat har kommet til en annen vurdering av avtalen mellom Bydel Vestre Aker og Nasjonalforeningen for Folkehelsen, om tilskudd til Vinderen seniorsenter, enn det kommuneadvokaten har gjort. Saken er derfor nå til ny behandling hos kommuneadvokaten.

Også Frivillighet Norge, samarbeidsorgan for frivillige organisasjoner, har sendt en uttalelse til kommuneadvokaten og byrådet, der de understreker at organisasjonene som driver seniorsentre ikke driver sine ideelle tilbud på bestilling fra kommunen, men for å realisere egne formål. Samtidig etterlyser de en bydelsovergripende frivillighetspolitikk, som vil gjøre at de frivillige organisasjonene opplever kommunen og bydelene som en «forutsigbar tilskuddsyter og samarbeidspartner».

Byrådsavdelingen

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid, og eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), med spørsmål om hvordan byrådet vil håndtere den usikkerheten som både drifterne, bydelene og brukerne av seniorsentrene nå opplever.

I en e-post svarer byrådsavdelingen dette:

«Som kjent skal bydelene ha minst ett seniorsenter i sin bydel og det er bydelene som er ansvarlige for drift av seniorsentrene og får årlig midler over budsjett til dette. I mange tilfeller drifter bydelene i egenregi og i andre tilfeller inngås det avtaler om drift med ulike aktører.

Som kjent har Bydel Vestre Aker bedt om juridiske vurderinger av sin avtale om drift av et seniorsenter i bydelen. Det er da bydelen som holder i den saken. Byrådsavdelingen er imidlertid gjennom Bydel Vestre Akers forespørsel, blitt kjent med de spørsmål og utfordringer som saken reiser. Vi er i en prosess hvor vi ser på og vurderer de belyste forholdene. Det er ennå for tidlig fra vår side å si noe om konklusjoner på de ulike elementene i saken, men det er viktig for oss at vi får en god oversikt og mulighet til å se på alle sider av saken i sin helhet, herunder de juridiske aspektene. Slik tror vi at vi best kan være med som en premissgiver og bidragsyter til at det blir mindre usikkerhet rundt drift av seniorsentre for brukere av seniorsentrene, bydeler og aktører som drifter sentre hvor bydelene selv ikke er driftere.»

LES OGSÅ: I 2016 vant de frivillige på seniosenteret, hvem fortjener å bli Årets ildsjel, og vinne 10.000 kroner i år? Nominer kandidater nå!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...