ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Byantikvaren:

– Dette blir litt som å klistre festlige bilder på brilleglassene

John Colletts plass med kinobygget og de «nye» Kiwi-vinduene. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Byantikvaren liker ikke den nye vindusdekorasjonen på Kiwi Trikkesløyfa. Bydel Nordre Aker vil ta kontakt med butikken og gårdeier og be dem bytte tilbake.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

ULLEVÅL: Nylig ble den offisielle ferdigstillelsen av arbeidene på John Colletts plass markert med et arrangement for naboer og interesserte. Det er Bydel Nordre Aker som forvalter plassen, og som har vært prosjektleder og byggherre for arbeidene, som ikke har gått helt knirkefritt.

Samme dag gjenåpnet Kiwi Trikkesløyfa etter oppussing og oppgradering. I forkant forsvant den tidligere vindusdekorasjonen i fire av de store vinduene i første etasje ut mot plassen, som hadde vært dekket med historiske bilder fra trikkesløyfa.

Istedenfor dukket det opp bilder av veldig store kiwifrukter. Dette har skapt reaksjoner i en Facebook-gruppe for Ullevål Hageby, og også blant de oppmøtte hagebyentusiastene, og lokalpolitikerne under arrangementet. De mener kiwifruktene ikke helt passer inn med estetikken på plassen, og at den gamle dekorasjonen med historiske bilder i gråtoner gjorde seg bedre.

Tidligere var butikkvinduene dekket av gamle bilder fra Ullevål Hageby. Blant annet gammelt butikkinteriør, trikkesløyfa og inngangen til Ullevål kino, som lå i bygget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelen vil ta kontakt

Både de gamle bilene, og de nye kiwiene, er utformet på duker, eller forheng, som henger på innsiden av vinduene. De er dermed ikke å regne som en permanent fasadeendring som krever tillatelse fra kommunen. Kiwi er dermed i sin fulle rett til å henge opp hva de vil på innsiden av vinduene.

ANNONSE

Under åpningsarrangementet på John Colletts plass fortalte leder av bydelsutvalget (BU), Bente M. Larsen (Ap), og spesialkonsulent miljø, plan og samferdsel, Bent Gether-Rønning, at Bydel Nordre Aker ville ta opp de lokale innsigelsene mot kjempekiwiene med gårdeier og Kiwi-kjeden.

Gether-Rønning sier i etterkant til Nordre Aker Budstikke at saken ble tatt opp under eventuelt i MPS-møtet 25. oktober.

– Vi har foreløpig konkludert med at vi antageligvis ikke kan pålegge gårdeier eller Kiwi å bytte tilbake, men vi vil ta kontakt med dem for å henstille om at de skifter tilbake. De historiske bildene bidro positivt til miljøet og totalinntrykket av plassen og det er viktig at de kommer på plass igjen, sier han.

Byantikvaren mener det trengs endringer

– Jeg er like lite begeistret for den typen overveldende tiltak som bryter med arkitekturen som skjuler aktiviteten på innsiden, sier byantikvar Janne Wilberg, når Nordre Aker Budstikke spør hva antikvaren synes om endringen, og reaksjonene som har kommet. Vestgrensa 2, bygget som Ullevål kino i 1928, er oppført på Gul liste.

Byantikvar Janne Wilberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

ANNONSE

Hun viser til at Oslo kommune har en Skilt- og reklameplan, med vedtekt og juridisk bindende retningslinjer. Den sier blant annet at foliering av vinduer ikke skal dekke mer enn 1/3 av vindusflaten.

– Foliering er som oftest på utsiden. Men dette, som er noe som er hengt opp på innsiden, er et hull i vedtektene, og er noe vi trenger å se nærmere på, sier Wilberg.

Hun understreker at det er Plan- og bygningsetaten som håndhever dette lovverket, Byantikvaren vil i tilfellet uttale seg kun som rådgiver. Det at det er hengt opp en duk, eller forheng, på innsiden av vinduene er ingen permanent endring av fasaden, men påvirker inntrykket bygget gir.

– Ikke visuelt godt

Gigantiske kiwier preger nå vindusflatene i første etasje. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Resultatet i dette tilfellet er jo ikke et visuelt godt grep, men det gjelder mange steder i byen. Det har mye å si at det som er på innsiden byr på seg selv, for at ikke strøket skal virke dødt. Vi trenger et større fokus på hva det faktisk betyr å visuelt stenge utstillingsvinduer, sier Byantikvaren.

ANNONSE

Hun mener Kiwi, og gårdeier, i dette tilfellet burde se seg selv i en større sammenheng, som en del av John Colletts plass og inngangen til Ullevål hageby.

– Om man måtte dekke vindusflatene, bør det brukes noe som bygger opp det arkitektoniske og historiske, slik som for eksempel historiske bilder, eller en kobling til det grønne på John Colletts plass. Gårdeier kunne ha snakket med landskapsarkitekten som har satt i stand plassen utenfor.

Wilberg mener det generelt er et problem at dagligvarebutikker lukker seg inne fra omgivelsene.

– Dagligvarebutikkene har ofte hyller ut mot vindusflatene de dekker til, er det mer ønskelig å kunne se inn på esker og hermetikkbokser?

– Jeg er enig i at det ikke er det mest visuelt spennende å se på. Men det burde være mulig å se mer på hvordan butikker organiseres innenfra, hvor man har hyller, kasser osv. Så skjønner jeg at det er en avveining mot antall varer og utvalg for publikum, men jeg vet ikke om noen som har forsøkt å se på alternativer. Det burde være noe for Innovasjon Norge å oppfordre til, sier Wilberg, og legger til:

ANNONSE

– Lukkede fasader bygger ikke oppunder byliv, og vinduene er forretningens øyne. Dette blir litt som å klistre festlige bilder på brilleglassene dine. Gårdeier og butikk kunne også ha gått i dialog med beboerne i området som vi vet er spesielt opptatt av denne bygningen.

Kiwi

Regionsjef Tore Hartman i Kiwi bekreftet overfor Nordre Aker Budstikke i oktober at de besluttet å fjerne de historiske bildene i forbindelse med oppussingen.

– Gårdeier ønsket at det skulle være tydeligere at det er en dagligvarebutikk i bygget, sa han.

Nordre Aker Budstikke har spurt om de er overrasket over reaksjonene fra lokalmiljøet, bydelen og Byantikvaren, og om det gjør at Kiwi nå vil vurdere å endre dukene igjen tilbake til de gamle bildene.

– Vi har ikke hørt noe fra Bydel Nordre Aker, og som du påpeker er det ikke en fasadeendring. Disse dukene har blitt brukt på flere andre butikker hvor det har vært positivt mottatt av våre kunder, skriver Hartman i en e-post tirsdag ettermiddag.

Det har ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å få svar på våre henvendelser til gårdeiers representant som tidligere har kommentert utviklingen av bygget.

I kinosalen i etasjene over Kiwi skal det åpne et treningssenter vinteren 2022.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE