Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kjære byrådsleder Raymond Johansen: Vis handlekraft!

Brevet til byrådet er stilet til den nye byrådslederen Raymond Johansen (Ap), her fra anledning under valgkampen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Det finnes andre gode løsninger på problemet. Hvorfor har Utdanningsetaten valgt den mest irrasjonelle og mest provoserende løsningen? skriver Disen-forelder som må se sitt barn starte på Årvoll skole til høsten, i et brev til byrådslederen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2015 kl 14:11

DISEN: Foreldre ved enkelte adresser som fram til nå har soknet til Disen skole, fikk i november endelig beskjed om at skolegrensene blir endret fra neste høst, og at barna deres ikke får plass på Disen skole. De blir derimot henvist til Årvoll skole.

Til tross for protester valgte Utdanningsetaten ikke å høre på foreldrenes argumenter.

Det er følgende adresser som fyttes fra Disen til Årvolls inntaksområde:

  • Christian Schous vei 1-9999, 2-6, 14-9998
  • Disengrenda 1-7, 2-8
  • Frennings vei 1, 2
  • Kolderups vei 15-9999, 10-9998
  • Lofthus terrasse 1
  • Lofthusveien 3-45, 8, 16, 22-24, 28-48
  • Sophus Aars vei 1-9999, 2-9998
  • Tonsenveien 1-21, 16-28

Raserer inntaksområdene

Helena Oladottir Haugbo, mor til en av skolestarterne i 2016, har nylig sendt brev direkte til høstens nye byrådsleder, Raymond Johansen (Ap). Her gjengir vi brevet:

Disen skole kan ikke ta imot alle elevne som bor i det som til nå har vært dens inntaksområde. Men det er ikke første gang Disen-barn henvises til naboskolene. Også tidligere er skolegrensene på Disen flyttet på. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

«Kjære byrådsleder Raymond Johansen,

Dette er mitt personlige forsøk på å løfte en stor sak som berører flere bydeler i Oslo. Det kan kanskje være en liten sak i det store metaperspektivet man skal ha som byrådsleder, likevel er det mitt håp at du klarer å se raseringen som nå foregår på lokalt nivå. Jeg vil her særskilt nevne Stovner/Høybråten og Disen skolekrets.

Raseringen av inntaksområder for de lokale barneskolene Disen Skole og Stig skole særskilt, fører nå til at mange mister interessen og troen på demokratiet og øker mistilitt til byråkratiet og i særdeleshet Utdanningsetaten - UDE.

UDE har vedtatt nye skolegrenser på tross av flere høringsinnspill som anbefaler andre løsninger. Byrådsleder for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl, har muligheten til å instruere underliggende etater som UDE, til å trekke tilbake vedtaket.

Det finnes andre gode løsninger på problemet. Hvorfor har UDE valgt den mest irrasjonelle og mest provoserende løsningen?

Det er mitt og med meg mange foreldre som ønsker at vedtaket trekkes tilbake. Vis handlekraft i din nye stilling!

Helena Oladottir Haugbo»

BAKGRUNN: Slik foreslo UDE å flytte skolegrensene

Saksbehandling på detaljert nivå

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap), kommenterer brevet til Haugbo, gjennom Nordre Aker Budstikke.

Tone Tellevik Dahl (Ap) er byråd for oppvekst og kunnskap. Foto: OSLO KOMMUNE

Hun viser til at bystyret vedtar de overordnede skolestrukturene gjennom skolebehovsplanen. Hver gang en ny skole åpner endres skolegrensene som følge av dette.

– Andre ganger endres skolegrensene på grunn av overoppfylte skoler som må løses gjennom å ta i bruk ledig kapasitet på naboskoler, hvis mulig. Å beslutte skolegrenser er delegert til etaten, ettersom dette er saksbehandling på meget detaljert nivå som følger av politiske vedtak, ifølge Tellevik Dahl.

Hun fortsetter:

– Utdanningsetaten jobber seriøst og grundig med alle høringsinnspill. Noen ganger er det likevel slik at selv ikke forslag som kommer inn er realiserbare knyttet til mange andre hensyn som må tas.

Ad hoc-løsninger

Når det gjelder Disen mener Tellevik Dahl at det i mange år har vært ad-hoc-løsninger, og at etaten har strukket seg langt.

– Nå er man kommet dithen at det ikke går lenger uten at det bryter med for mange andre viktige hensyn som må tas. Etaten har hatt eget møte med foreldre og andre for å forklare hva som førte til deres beslutning, sier Tellevik Dahl.

Hun viser også til at Stig skole har behov for totalrehabilitering. Skolen skal rives, og at det derfor er naturlig å endre skolegrensene.

– Oslo har i mange år ligget etter med å få på plass riktig skolekapasitet i flere områder. Dette har gjort at skolegrenser må endres oftere enn kun ved nye skoleåpninger. Det nye byrådet skal igangsette et arbeid med systematisk kvalitetssikring av befolkningsfremskrivningene for å sikre bedre grunnlag for fremtidige beslutninger.

– Skolegrenser vil endre også fremover ettersom det stadig bygges nye skoler, men vi ønsker å øke forutsigbarheten for alle, både skolene selv, foreldrene og barna. Da trenger vi bedre verktøy og større vilje til å bygge ut der vi ser veksten kommer, avslutter Tellevik Dahl.

18 barn

På grunn av elevveksten i Osloskolen har Utdanningsetaten foreslått at skolegrensene til 29 skoler endres fra høsten 2016. I Nordre Aker er det primært elever som i dag bor i inntaksområdet til Disen skole som ble rammet av UDEs førslag til nye skolegrenser.

Både foreldre, driftsstyre og lokalpolitikere har argumentert mot flyttingen av flere adresser fra Disen til Årvoll skole. 40 Disen-foreldre møtte også opp da bydelsutvalgets arbeidsutvalg behandlet forslaget til nye skolegrenser i oktober.

Skolens kapasitetsutfordringer fører til at det er elleve flere skolestartere i 2016 enn de 84 elevene Disen skole har plass til (18 bor innenfor inntaksområdet som er foreslått endret).

UDE ikke enig

I perioden 2017-2020 vil skolen imidlertid kunne ta i mot elevene som bor i disse områdene, hevder foreldreutvalget og driftsstyret på skolen. Dermed vil i alt 62 elever i årene 2016 til 2020 bli flyttet til Årvoll skole, selv om Disen egentlig har kapasitet, mener utvalgene.

– Dette er et forsøk på en permanent løsning på en midlertidig utfordring, skrev skolens driftsstyre i et brev til UDE, og la til at de anbefaler at utfordringene i 2016 løses ved enkeltvedtak.

Denne vurderingen er ikke UDE enig i. I vedtaket skriver de at forventet tilflytting til Disen vil føre til økt elevvekst, og at skolen ikke vil ha kapasitet til alle elevene som sokner til skolen fra 2017.

LES OGSÅ: 50-70 prosent av alle legebesøk handler om stress

Nei til Grefsen og Kjelsås

Blant annet avviser Utdanningsetaten foreldreinnspill om å flytte skolegrensene til Grefsen eller Kjelsås skoler, at det er kronglete å kjøre til Årvoll skole fra Disen-siden, eller bekymringer for ungdomsskolekapasitet, fordi grensene til områdets ungdomsskoler ikke er vedtatt ennå.

Endringene gjøres gjeldende for elever som starter på 1. trinn høsten 2016, og som skrives inn høsten 2015. Dersom noen flytter inn i området, gjelder nytt inntaksområde fra beslutningsdato for alle årstrinn.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...