Klagefrist på sykehjemmet lokalmiljøet ikke vil ha
Bystyrets vedtak om nytt Tåsenhjem fra april i år er sendt ut med klagefrist i september. Naboene, bydelsutvalget og et forslag fra Oslo Høyre ville redusere omfanget av bygget, men bystyreflertallet sa nei.
Publisert: 31.08.2020 kl 11:39
TÅSEN: Bystyret vedtok 22. april 2020 å omregulere Pastor Fangens vei 26 og 28 fra pleiehjem med betjeningsboliger til helse-/omsorgsinstitusjon. Omsorgsbygg Oslo KF planlegger å oppføre et nytt sykehjem i 3-4 etasjer over bakken, med plass til ca. 130 beboere og et dagsenter.
Plan og bygningsetaten skriver at bygningsvolumet blir større enn det tidligere sykehjemmet som lå her, men mesteparten av eksisterende grøntområde på tomten videreføres. Bilparkering blir primært under bakken.
Detaljreguleringsvedtak fra bystyret kan påklages av dem som er part eller har rettslig klageinteresse. Bystyrevedtaket ligger nå ute med klagefrist 21. september 2020, via Plan- og bygningsetatens nettsider.
Nye Tåsenhjemmet:
- Pastor Fangens vei 26 og 28
- Omreguleres fra hovedsakelig tomt for offentlig bygning (pleiehjem med betjeningsboliger) til helse-/omsorgsinstitusjon
- Et nytt sykehjem med plass til ca. 130 beboere og dagsenter.
- Bygg i 3 til 4 etasjer over terreng, med fasader i tre og glass.
- Maksimalt bruksareal (BRA) for formålet 14.475 kvadratmeter (BRA).
- Minimum 35 kvadratmeter uteoppholdsareal per beboer, hvorav minimum 4000 kvadratmeter skal være på terreng.
- Parkeringsarealene primært anlagt under terreng. Antall biloppstillingsplasser oppfyller minimumskravet i Oslo kommunes midlertidige parkeringsnorm. Antall sykkeloppstillingsplasser er høyere (75) enn minimumskravet i midlertidig norm.
- Reguleringsplanen sikrer også at det opparbeides en gangforbindelse langs parkeringsplassen i Vinkelveien 5-7.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Konfliktfylt vei til vedtak
Prestisjeprosjektet nye Tåsenhjemmet, et BREEM-sertifisert FutureBuilt forbilde- og nullutslippsbygg, ble stanset av Fylkesmannen i 2018 etter at vedtaket fra Oslo kommune, som ga Omsorgsbygg rammetillatelse og dispensasjon fra reguleringsplanen, ble påklaget.
Fylkesmannen mente nemlig at prosjektets over 14.000 kvadratmeter, var for mye – reguleringsplanen fra 1969 gir kun adgang til 8000 kvadratmeter. Fylkesmannen mente også at grøntarealene var for små. Det til tross for at det i planene sto at kvaliteten på utearealene skulle økes.
Det er bakgrunnen for at Omsorgsbygg søkte omregulering av eiendommen, slik at sykehjemmet kan bygges slik det er planlagt. Det får et større fotavtrykk og blir høyere (oppgitt til ca. 4,3 meter) enn det gamle Tåsenhjemmet. Plan- og bygningsetaten og byrådet anbefalte detaljreguleringforslaget fra Omsorgsbygg, som ble vedtatt av bystyret 22. april i år.
I nabolaget vakte kommunens velsignelse av det oppskalerte prosjektet harme. Det er ikke sykehjemmet, som har ligget på tomta i Pastor Fangens vei i mange år som er problemet, men at det blir for ruvende i et nabolag med småhus – samt at trafikksituasjonen vil bli forverret, mente naboene.
For det er ikke bare det nye Tåsenhjemmet – med leveranser, besøkende, ansatte og pasienttransporter – i gata. I Pastor Fangens vei og Vinkelveien ligger det en rekke institusjoner, samt at Bydel Nordre Aker har samlet hele hjemmetjenesten der.
– Utbyggingen av Tåsenhjemmet er ikke sett i sammenheng med de eksisterende institusjonene, og hjemmetjenestens 55 biler som er stasjonert her. Med alle vaktene i løpet av et døgn er det daglig 300 biler på småveiene i nabolaget, bare fra hjemmetjenesten, sa Espen Brandt, en av naboene som har engasjert seg i nabolagsaksjonen, til Nordre Aker Budstikke i april i år.
I høringsrunden uttalte naboer blant annet at trafikksikkerheten ikke tas på alvor, og at veiene i området allerede er overbelastet som følge av trafikken de eksisterende institusjonene i Vinkelveien og Pastor Fangens vei generer. De påpekte at trafikkanalysen ikke er sett i sammenheng med øvrig aktivitet i området. De mener også at bygget vil kaste uønsket skygge på naboeiendommene.
Bydelsutvalget ønsket reduksjon
Naboene fikk i to omganger støtte fra bydelsutvalget i Nordre Aker. Senest da planene var på høring i fjor høst. Bydelsutvalget uttalte da at en reduksjon av det nordre tverrvolumet, som da var foretatt, var positivt, men at det fortsatt var behov for en reduksjon, eller nedtrapping, også av det søndre tverrvolumet. Dette for å redusere avstand og volum mot naboer i Pastor Fangens vei.
– Foreslått utbygging er for høy i forhold til omkringliggende boliger. Bydelsutvalget mener at utnyttelsesgraden (119,5%, journ.anm.) for prosjektet ikke skal overskride det PBE har lagt til grunn for tilsvarende tomter i området, uttalte BU, med henvisning til at PBE ikke tillot en så høy utnyttelse på Voldsløkka skole, et "steinkast" unna.

Nye Tåsenhjemmet: Det er den sydlige tverrfløyen (til venstre på bygningskroppen), Høyre foreslår å fjerne, i tråd med bydelsutvalgets tidligere vedtak. Illustrasjon: Omsorgsbygg Oslo KF/Arkitema Architects AS.
Høyre ville sende planene tilbake
Da bystyret behandlet reguleringssaken 22. april fremmet Høyre et forslag om å sende saken tilbake byrådet: «Høyre foreslår at reguleringsplanen sendes tilbake til byrådet med henstilling om at reguleringssaken innen utgangen av mai sendes tilbake til bystyret med reduserte størrelser på byggets utstikkende nordre og søndre fløy.»
Høyres Øystein Sundelin, selv Ullevål-beboer, og leder av byutviklingsutvalget, understreket at Høyre er tilhenger av et nytt sykehjem på denne tomten.
– Det skuffer meg dersom vi ikke får flertall. Det som det her blir lagt opp til er å bygge en stor kloss av en bygning i et småhusområde. Vi ville aldri aksept det om det ikke var kommunal infrastruktur, sa Sundelin.
Han mente det er et paradoks at man, fordi det gjelder en kommunal utbygging, hopper over alt som vanligvis legges til grunn som argumenter i byutviklingen.
Arbeiderpartiet, SV og MDGs representaner svarte i nøtet at det ville være uansvarlig å utsette prosjektet nå, blant annet fordi prosjektet hadde fått husbankfinansiering, og at det skal bli et miljøvennlig forbildeprosjekt.
Høyres forslag fikk i bystyret støtte fra Venstre, FNB, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og bystyrets ene uavhengige representant. Dermed falt forslaget, og bystyreflertallet vedtok altsp detaljreguleringen som Omsorgsbygg ønsket.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!