Nordre Aker Budstikke

Klart bikkja går til tannlegen

- Det er like viktig å fjerne tannstein på hundene, som for oss mennesker. Tannstein kan føre til betennelse i tannkjøttet, som etter hvert fører til tap av tannfestet og løse tenner, sier veterinær Mari Mykland ved Kjelsås Dyreklinikk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KJELSÅS: Man tenker kanskje at bikkja fikser tennene selv, ved å gnage på tyggebein kanskje pinner.

Men ta en titt inn i hundegapet, så ser du kanskje at bikkja også har, eller begynner å få, for mye tannstein. Kanskje på tide med en tur til veterinæren?

Veterinær Mari Mykland forteller hvorfor det er så viktig å jevnlig fjerne tannstein på hunden, men også på katten.

Betennelse

- Det er likeså viktig å fjerne tannstein på hundene, og kattene, som for oss mennesker. Tannstein kan føre til betennelse i tannkjøttet, som etter hvert fører til tap av tannfestet og løse tenner, sier veterinæren.

Hun forklarer videre at tannstein begynner under tannkjøttranden, som et brungult belegg.


- Dersom dette får utvikle seg videre, blir det lommer under tannkjøttet og tannkjøttet trekker seg tilbake slik at deler av røttene kan komme fram.

Men det er flere ting vi hundeeiere kan gjøre for å hindre - og å minske - dannelsen av tannstein på hundetennene.

LES OGSÅ: Den frekke «takleggeren» ødela først deler av taket til Tore (86), før han så tilbød seg å reparere det, for mange tusen kroner

Tannpuss

- Det viktigste er tannpuss, og det er viktig å trene på tannpuss fra bikkja er ganske ung. Det kan også være lurt å gi dyret ditt tørrfôret tørt. På denne måten får tennene noe å arbeide med, da dette skaper friksjon og reduserer sjansen for tannstein, oppfordrer Mykland videre.

Hun sier i tillegg at jevnlig tyggebein kan hjelpe noe.


- Jeg synes mange hundeeiere generelt er veldig flinke til å komme hit og fjerne tannstein på hundene her. Det er kanskje mer vanskelig å få en god pusserutine hjemme, men jeg har inntrykk av at flere hundeeiere blir flinkere på det også, sier Mykland videre.

Og legger til at det nok er mer utfordrende å få pusset tenner på katten, enn på hundene.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...